Πώς το πείραμα των 5 δευτερολέπτων μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο γρήγορα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς το πείραμα των 5 δευτερολέπτων μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο γρήγορα

Ακόμη κι αν πιστεύουμε πως ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων δεν ισχύει, φαίνεται πως έχει τα πλεονεκτήματά του.

Πιθανότατα έχεις ακούσει για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων! Ξέρεις, ο κανόνας που λέει ότι αν ρίξεις φαγητό στο έδαφος, αρκεί να το σηκώσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, για να είναι οκ να το φας.

Προφανώς, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, τα μικρόβια αργούν και όσο είσαι αρκετά γρήγορη, όλα θα πάνε καλά. Προσπάθησα να καταλάβω από πού προήλθε αυτός ο κανόνας, και ενώ φαίνεται να υπάρχει εδώ και καιρό, κανείς δεν θέλει πραγματικά να λάβει τα εύσημα. Αυτό θα πρέπει ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι ο κανόνας έχει αμφίβολη επιστημονική αξία.

Πώς μπορεί ν' αλλάξει η διάθεσή σου όταν κάνεις focus στα θετικά

Τι γίνεται αν το φαγητό πέσει σε μια ...λακκούβα;

Σίγουρα, τότε δεν ισχύει ο κανόνας, έτσι δεν είναι; Η επιστήμη έχει δείξει ότι τα βακτήρια προσκολλώνται σε τροφή που πέφτει στο πάτωμα αμέσως, οπότε πραγματικά, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων είναι βασικά ένας μύθος. Δεν έχει καμία αξία πέρα ​​από το να κάνουμε τον εαυτό μας να νιώθει καλύτερα κάνοντας κάτι που πιθανώς δεν θα έπρεπε.

Φυσικά, ο καθορισμός χρονικών ορίων - ακόμη και αν είναι εντελώς αυθαίρετος - μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα ισχυρό εργαλείο από την άποψη της λήψης αποφάσεων και της παραγωγικότητας, λένε οι ειδικοί. Εξάλλου, ένα από τα πράγματα που μας εμποδίζουν να ολοκληρώσουμε τα πράγματα είναι ότι κολλάμε στη φάση λήψης αποφάσεων.








Ο κανόνας είναι αρκετά απλός. Κάθε φορά που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, ας δώσουμε στον εαυτό μας έναν καθορισμένο χρόνο για να πάρει την απόφαση - εξ ου και τα "πέντε δευτερόλεπτα" στο όνομα του κανόνα. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζονται περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα για να αποφασιστούν.

Υπάρχουν όμως και πολλές αποφάσεις που δεν πρέπει να πάρεις βιαστικά

Υπάρχουν αποφάσεις που απαιτούν σκέψη και προσοχή, και για αυτές, θα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης πολλές αποφάσεις που δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου χρόνο, αλλά βάζουμε τον εαυτούς μας σε μια δύσκολη διαδικασία όταν πραγματικά πρέπει να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, 5 δευτερόλεπτα είναι πιθανώς αρκετά. Το θέμα είναι ότι, όπως και με το να πέφτεις το φαγητό σου στο πάτωμα, η ώρα δεν έχει πραγματικά σημασία. Σε αντίθεση με το φαγητό μας, ωστόσο, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει χρόνος που να το καθιστά σωστό να το σηκώσουμε από το πάτωμα ή όχι και να το βάλουμε στο στόμα μας, η χρήση ενός χρονικού ορίου στη λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι χρήσιμη.

fagito1

Δώσε στον εαυτό σου συγκεκριμένο χρόνο και μετά πάρε μια απόφαση. Για ορισμένες αποφάσεις, ο χρόνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αλλά η ιδέα είναι να δώσεις στον εαυτό σου μια προθεσμία. Ακόμα κι αν η προθεσμία είναι αυθαίρετη, ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε πιο αναγκασμένοι να ενεργούμε όταν υπάρχει αντίστροφη μέτρηση.

Για ορισμένες αποφάσεις, αυτό μπορεί να είναι λίγα λεπτά. Μπορεί ακόμη και να είναι μια μέρα ή μια εβδομάδα. Δώσε στον εαυτό σου μια προθεσμία και να την τηρήσεις. Διαφορετικά, απλώς θα συνεχίσεις να πηγαίνεις πέρα ​​δώθε μεταξύ των επιλογών, αγωνιώντας για το ποια επιλογή να κάνεις. Εάν δεν χρειάζεσαι μια ολόκληρη ημέρα για να πάρεις μια απόφαση, γιατί να μην την πάρεις τώρα και να προχωρήσεις; Όχι μόνο θα διαπιστώσεις ότι παίρνεις αποφάσεις πιο γρήγορα, αλλά το να δίνεις στον εαυτό σου ένα χρονικό όριο θα σε βοηθήσει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή και την ψυχολογία σου; Κάνε 5 αλλαγές στη ζωή σου

Απελευθερώσου από τα πρέπει της ζωής σου- 4 tips της ειδικού για μια ευτυχισμένη ζωή