5 σημάδια που δείχνουν πως χρειάζεσαι μια μέρα off από το γραφείο για την ψυχική σου υγεια

5 σημάδια που δείχνουν πως χρειάζεσαι μια μέρα off από το γραφείο για την ψυχική σου υγεια

Το να μην κάνεις ένα διάλειμμα για το μυαλό σου μπορεί να προκαλέσει πολλά ψυχικά προβλήματα στη ζωή σου, λένε οι ειδικοί. 

Ανάμεσα στην προσωπική ζωή, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τόσα πολλά που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όλα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία κάποιου, καθιστώντας τις ημέρες αφιερωμένες στην ψυχική υγεία απαραίτητες.

«Το να παίρνεις χρόνο για να αποσυνδέσαι από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής σου σού επιτρέπει να επιστρέφεις στην εργασία νιώθοντας πιο χαλαρή, πιο θετική και πιο παραγωγική», λέει η Δρ Joanne Frederick, θεραπεύτρια ψυχικής υγείας με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. «Το να μην κάνεις ένα διάλειμμα για το μυαλό σου μπορεί να προκαλέσει πολλά ψυχικά προβλήματα μετέπειτα. Μπορεί να βιώσεις καταθλιπτικό επεισόδιο, να ενισχυθούν τα επίπεδα άγχους σου και να επηρεαστεί η συνολική ψυχική και σωματική σου ευεξία», συνεχίζει ο Frederick.

Μπορείς να αισθάνεσαι χαρά κάθε μέρα αρκεί να δοκιμάσεις αυτά τα 10 self care challenges

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις πότε πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα. Όλοι κατά καιρούς κουράζονται, αγχώνονται και απογοητεύονται, αλλά πώς θα καταλάβεις πότε είναι ...πάρα πολύ; Πώς ξέρεις πότε το σώμα και το μυαλό σου φωνάζουν για βοήθεια; Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να σε πονηρεύσουν για να πάρεις μια μέρα off για τη ψυχική σου υγεία.

1. Η διάθεσή σου είναι σταθερά χαμηλή

day_off2.jpg

Ο Δρ Romanoff σημειώνει ότι οι συγκρούσεις στην εργασία ή στο σπίτι μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε μια σταθερά χαμηλή διάθεση. Η εξάντληση και η εξουθένωση μπορούν επίσης να συμβάλουν. Έτσι, συνιστά να κάνεις ένα διάλειμμα και φυσικά πράγματα για να φροντίσεις τον εαυτό σου, όπως να περνάς χρόνο έξω, να ασκείσαι, να συναντάς έναν φίλο ή απλώς να παρακολουθείς την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή.

2. Έχεις χάσει την εστίαση ή το κίνητρό σου

Ο Δρ Frederick λέει ότι η απώλεια κινήτρου, η αδυναμία εστίασης στις εργασίες που εκκρεμούν και τα απρόσεκτα λάθη είναι επίσης σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα.

3. Δεν έχεις πια χόμπι

day_off3.jpg

Η ιδέα ότι πρέπει να είμαστε παραγωγικοί όλη την ώρα είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη συλλογικότητα που μπορεί να είναι δύσκολο να ταρακουνηθούμε για να κάνουμε κάτι. Μία από τις συνέπειες του να ζούμε με αυτήν την ιδεολογία και να παραμείνουμε για πολύ χωρίς να κάνουμε ένα διάλειμμα για την ψυχική μας υγεία είναι να χάσουμε τη σύνδεση με τις «μη παραγωγικές» δραστηριότητες που μας φέρνουν χαρά.

4. Αισθάνεσαι αποκομμένη από τους άλλους

Η σύνδεση με άλλους συμβάλλει επίσης στην ψυχική ευεξία, έτσι ο Δρ Romanoff λέει ότι το να νιώθεις απομόνωση ή αποσύνδεση από τους ανθρώπους στη ζωή σου σημαίνει ότι είναι ώρα να πάρεις μια μέρα άδεια.

5. Αισθάνεσαι εξαντλημένη

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική εργασία και η ανάγκη για μια μέρα αφιερωμένη στη ψυχική σου υγεία μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική σου υγεία, όπως για παράδειγμα να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη, να αρρωσταίνεις συχνά ή να αντιμετωπίζεις πονοκεφάλους. «Αυτοί είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι είναι ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα και να ξεκουραστείτε», λέει ο Δρ Romanoff.