Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη - Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ψυχολογία

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη - Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ψυχολογία

Μην το υποτιμάς!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσες χρόνο για να παίξεις (κυριολεκτικά!); Να κάνεις τραμπολίνο, να παίξεις θάρρος ή αλήθεια, να βουτήξεις στην πισίνα ή τη θάλασσα με τα ρούχα - να νιώσεις και πάλι παιδί, βρε αδελφέ... Να γελάσεις, να εκτονωθείς, να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Όταν αναφερόμαστε στη λέξη «παιχνίδι», τείνουμε να τη συνδυάζουμε με παιδιά. Αυτά, άλλωστε, είναι εκείνα που έχουν χρόνο για παιχνίδι στο σχολείο και στο σπίτι. Ωστόσο, και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο αναψυχής. Και για του λόγου του αληθές, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πόσο ισχυρές και σημαντικές είναι αυτές οι δραστηριότητες για τη συνολική ευεξία μας. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο παίζει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ικανοποιημένος και ευτυχισμένος είναι με τη ζωή του.

Ναι, το κλάμα μπορεί να είναι μια μορφή self-care

Παιχνίδι και επιβράδυνση γήρανσης

Το παιχνίδι δεν έχει να κάνει μόνο με την ψυχική μας υγεία. Ναι, η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, όμως η θετική στάση σχετικά με τη γήρανση και το να παραμένεις νέα στην ψυχή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιβράδυνση της σωματικής και πνευματικής γήρανσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συνέχιζαν να παίζουν και να έχουν θετική στάση προς τη ζωή, έζησαν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια περισσότερο.

Τα υπόλοιπα οφέλη του παιχνιδιού

Η τόνωση της φαντασίας, η απόλαυση του αληθινού γέλιου, η βελτίωση της σχέσης με την οικογένεια και τους φίλους σου, όλα αυτά είναι μερικά ακόμη σημαντικά οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει το παιχνίδι.

Δεν υπάρχει λόγος να ζεις μια ζωή γεμάτη δουλειά, υποχρεώσεις και καθόλου παιχνίδι, γιατί έτσι χάνεις τρόπους να παρατείνεις και να εμβαθύνεις τον χρόνο σου σε αυτόν τον όμορφο κόσμο.

paixnidi.jpg

Το παιχνίδι μπορεί, επίσης, να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος και το στρες. Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες φέρνουν χαρά και ευτυχία και δίνουν μια διέξοδο στην απογοήτευση και την επαναφορά της ψυχικής σου ευεξίας. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι ασχολούνται με κάποιο χόμπι για τουλάχιστον 20 λεπτά την εβδομάδα, έχουν περισσότερη ενέργεια και είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν κόπωση.

Cover photo: @sarahrhoward