Πώς η πρώτη περίοδος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τις διατροφικές διαταραχές

Πώς η πρώτη περίοδος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τις διατροφικές διαταραχές

Tα κορίτσια που ωριμάζουν νωρίς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχολογικά προβλήματα μέχρι την ενηλικίωση.

Τα κορίτσια που έχουν σε μικρή ηλικία την πρώτη έμμηνο ρύση είναι πιθανό να παρουσιάσουν ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία τους, όπως διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Η μελέτη για την πρώτη περίοδο

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, διαπιστώνει ότι αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να συνεχιστούν έως την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 8.000 νέα κορίτσια από την εφηβεία έως την πρώιμη ενηλικίωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορίτσια που ξεκίνησε η περίοδός τους σε νεαρή ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και να παρουσιάσουν αντικοινωνική συμπεριφορά μέχρι την ενηλικίωση.

Και το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων ήταν εξίσου ισχυρό σε αυτές τις νεαρές γυναίκες όταν έφτασαν στην ηλικία των 20 περίπου ετών.

Το 1/3 όλων των κοριτσιών μπαίνουν στην εφηβεία έως την ηλικία των 8 ετών.

«Επειδή φαίνονται μεγαλύτερα, αρχίζουν να αντιμετωπίζονται σαν να είναι μεγαλύτερα», είπε η Δρ. Jane Mendle, επικεφαλής της έρευνας.

«Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν την εσωτερική ψυχική λειτουργία της κανονικής χρονολογικής τους ηλικίας.

Οι γονείς τείνουν να τους παρέχουν περισσότερη αυτονομία. Τείνουν να είναι στόχοι της σεξουαλικής παρενόχλησης και να δημιουργούνται διάφορες φήμες στο σχολείο. Και μπορεί να είναι δύσκολο για αυτά τα κορίτσια να διατηρήσουν τις φιλίες τους με άλλα άτομα που ωριμάζουν με διαφορετικό ρυθμό», τόνισε η ειδικός.

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha