Πόσο τελικά σχετίζεται η περίοδός σου με την Πανσέληνο; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πόσο τελικά σχετίζεται η περίοδός σου με την Πανσέληνο; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει αυτή την άποψη. Τι συνέβαινε παλιά και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια!

Για αιώνες, οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν ο έμμηνος κύκλος συνδέεται με τις φάσεις του φεγγαριού. Είναι εύκολο να δούμε από πού προήλθε η ιδέα. Για αρχή, ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 29 ημέρες, όπως και ο σεληνιακός κύκλος. Γνωρίζουμε ότι το φεγγάρι ελέγχει τις παλίρροιες του πλανήτη, οπότε δεν είναι τόσο παράλογο να φανταστούμε ότι το φεγγάρι μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές παλίρροιες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ενώ πολλές επιστημονικές μελέτες αποκρούουν αυτή την υπόθεση, το ευρύ κοινό παραμένει γοητευμένο από την ιδέα ότι η έμμηνος ρύση και το φεγγάρι μπορεί να συνδέονται. Υπάρχει λοιπόν σχέση μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και του φεγγαριού; Ας δούμε τι έχουν να πουν τα στοιχεία.

5 τροφές που βοηθούν να ανακουφιστείς από τους πόνους περιόδου

Τι λέει η επιστήμη

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πρότειναν τη σύνδεση μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και του φεγγαριού δεν ήταν άλλος από τον Κάρολο Δαρβίνο, ο οποίος παρατήρησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του εμμηνορροϊκού κύκλου και του σεληνιακού κύκλου. Έκτοτε, πολυάριθμες μελέτες προσπάθησαν να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το αν υπάρχει απόδειξη πραγματικής σύνδεσης.

Μια διάσημη μελέτη του 1986 ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα υπήρχε σύνδεση. Μετά από δοκιμή 826 γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 28,3% των γυναικών άρχισαν τις περιόδους τους «γύρω από τη νέα σελήνη». Μια άλλη μελέτη το 1987 υποστήριξε τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Μια μελέτη του 1977 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν τον κύκλο τους στη νέα σελήνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.



Τι λένε όμως πιο πρόσφατες μελέτες;

Μια μελέτη του 2013, η οποία ανέλυσε 74 γυναίκες σε 1 ημερολογιακό έτος, διαπίστωσε ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία συγχρονισμού». Ακόμα πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2021 υποδεικνύει ότι οι ανθρώπινοι έμμηνοι κύκλοι μπορεί κάποτε να είχαν συγχρονιστεί με τον σεληνιακό κύκλο, αλλά ότι το τεχνητό φως και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν διαταράξει αυτή τη σύνδεση.

Τα ροφήματα που πρέπει να καταναλώνεις για να καταπολεμάς άμεσα τους πόνους περιόδου

Η μελέτη αξιολόγησε 8 γυναίκες που παρακολούθησαν τις περιόδους τους από 19 έως 32 χρόνια. Πέντε από τις γυναίκες που μελετήθηκαν συγχρονίστηκαν με το φεγγάρι κατά διαστήματα. Για τρεις από τις γυναίκες, οι περίοδοι συγχρονισμού συνέβησαν συχνότερα με την πανσέληνο ή τη νέα σελήνη. Ωστόσο, μια μελέτη του 2019 από την εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου Clue χρησιμοποίησε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια χρήστες και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε διακριτή σχέση μεταξύ της σελήνης και της φυσικής εμμήνου ρύσεως.