Όλες οι γυναίκες αγαπούν τα ψέματα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό

Όλες οι γυναίκες αγαπούν τα ψέματα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που λένε ψέματα οι γυναίκες και είναι αρκετά «αθώοι».

«Είμαι καλά», «Σου πάει πολύ αυτό το φόρεμα», «Όλα είναι καλά»... Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε οι γυναίκες (και μην το αρνηθείς!). Δεν είναι ότι είμαστε ψεύτρες ή κακές - είναι πολύ πιο περίπλοκο το θέμα και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι λέμε ψέματα αφού είναι απλώς μέρος της προσωπικότητάς μας.

Γιατί οι γυναίκες λένε ψέματα;

Οι άντρες συνήθως λένε ψέματα για να πάρουν κάτι που θέλουν (όπως να κάνουν σεξ με μια γυναίκα ή να εξελιχθούν επαγγελματικά), αλλά οι γυναίκες συνήθως λένε ψέματα... απλά για να κρύψουν την αλήθεια.

Μερικές φορές, οι γυναίκες δεν λένε την αλήθεια για να προστατεύσουν τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε αυτά τα ψέματα αποκαλώντας τα «αθώα», λέγοντας ότι δεν βλάπτουν κανέναν και ότι τα λέμε για καλό.

Η ψυχολόγος Susan Shapiro Barash είπε: «Οι γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται την ανάγκη να λένε ψέματα επειδή αυτό λειτουργεί ως μηχανισμός επιβίωσης για εκείνες».

Οι γυναίκες λένε ψέματα για να μην χρειαστεί να επεξεργαστούν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα είναι παντρεμένη με έναν βίαιο άντρα και λέει ψέματα στον εαυτό της κάθε φορά που έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντί της: «Δεν ήθελε να με πληγώσει - δεν είναι βίαιο άτομο».

Overthinking: Πώς θα σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα γύρω από τη σχέση σου

«Μερικές φορές αυτά τα εσωτερικά ψέματα είναι ακόμη και υποσυνείδητα γιατί η αλήθεια είναι πολύ οδυνηρή για να την αναγνωρίσουμε, ακόμη και στον εαυτό μας», πρόσθεσε η Barash.

Το κεφάλαιο: «Φιλοφρονήσεις μεταξύ των γυναικών»

Ένα άλλο είδος ψέματος που λέμε όλες είναι όταν λέμε σε μια άλλη γυναίκα ότι το φόρεμα που φοράει της πηγαίνει πολύ, ότι έχει υπέροχα μαλλιά ή ότι δεν την παχαίνει το μπλουζάκι που επέλεξε.

undefined

Αυτό το κάνουμε συνήθως γιατί δεν θέλουμε να προσβάλλουμε τη φίλη μας, ή να μας παρεξηγήσει. Επίσης τέτοιου είδους σχόλια είναι στη φύση των γυναικών να... ξεστομίζονται από μόνα τους, χωρίς πολλή σκέψη. Όλες οι γυναίκες λέμε τέτοιου είδους ψέματα και δεν συνειδητοποιούμε καν ότι... λέμε ψέματα!

Τα ψέματα μπορούν να μας προστατεύσουν, αλλά η αλήθεια μπορεί να μας κάνει πιο δυνατές. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ασκείς καλοσύνη, τόσο απέναντι στον εαυτό σου όσο και απέναντι στους άλλους. Όμως την επόμενη φορά που δεν θα σου αρέσει το φόρεμα της κολλητής σου, καλό θα είναι να εκφράσεις τη γνώμη σου, πάντα βέβαια με ευγενικό τρόπο.