Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι άκρως γοητευτικά άτομα, εσύ όμως έτσι θα τα καταλάβεις

Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι άκρως γοητευτικά άτομα, εσύ όμως έτσι θα τα καταλάβεις
Unsplash

Οι τρόποι που θα αντιμετωπίσεις δραστικά έναν τέτοιο τύπο. 

Το να περνάμε χρόνο με την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους μας θα πρέπει να είναι μια περίσταση που μας γεμίζει χαρά και ευτυχία, αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Για παράδειγμα, το να πιούμε έναν καφέ με κάποιον φίλο ή η συναναστροφή με συγκεκριμένους συγγενείς μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένες, καταβεβλημένες ή κουρασμένες. Αν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνεις σε μία τέτοια συνθήκη, συγκεντρώσαμε κάποια tips που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αμέσως αλλά και να αντιμετωπίσεις ένα ενεργειακό βαμπίρ.

noah-buscher-7j8Ls1EVImA-unsplash.jpg

Τι ακριβώς κάνουν όσοι «ρουφούν» την ενέργεια;

1. Αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη

Αν και τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι και πολύ γοητευτικά, τείνουν να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους. Θα αναζητήσουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτά και θα χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους για να το πετύχουν. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη τους, θα κατηγορήσουν και θα αφήσουν τον άλλον να νιώθει ενοχές και ντροπή. Ακόμα κι αν το λάθος είναι δικό τους, θα βρουν τον τρόπο να το περιστρέψουν και θα το στρέψουν στο άλλον.

2. Έχουν το δράμα στην τσέπη τους

Φαίνεται ότι βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο κάποιου προβλήματος . Όταν μιλάς με ένα ενεργειακό βαμπίρ, θα παρατηρήσεις ότι υπάρχει κάποιο είδος δράματος γύρω τους και ότι πιστεύουν πως όλοι είναι εναντίον τους. Φαίνεται επίσης ότι αναζητούν βοήθεια ή συμβουλές, όμως στην πραγματικότητα προβάλλουν το δράμα τους πάνω σου.

3. Δεν μπορούν να χαρούν με τη χαρά των άλλων

Τα ενεργειακά βαμπίρ δεν μπορούν να χαρούν με την ευτυχία, την επιτυχία και τις διακρίσεις των άλλων. Είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την επιτυχία σου και είναι πιο πιθανό να αρπάξουν την ενέργειά σου για να καλύψουν το συναισθηματικό τους κενό.

4. Υποβαθμίζουν τα προβλήματά σου και τονίζουν τα δικά τους

Δεδομένου ότι χρειάζονται την ενέργειά σου, δεν θα είναι δίπλα σου εάν είσαι στενοχωρημένη ή απογοητευμένη. Σε αυτά τα άτομα αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής και όλη η ενέργεια πρέπει να κατευθύνεται προς αυτούς. Θα προσπαθήσουν να μετατοπίσουν την κουβέντα προς το μέρος τους, ώστε να μπορούν να μειώσουν τον πόνο σου.

5. Αναζητούν συναισθηματική υποστήριξη για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους

Κατά κάποιο τρόπο, κάνουν τα δικά τους προβλήματα, δικά σου. Δεν ενδιαφέρονται πολύ για τις δυσκολίες σου ή τα ζητήματα με τα οποία παλεύεις εκτός κι αν έχει να κάνει με αυτούς. Τα ενεργειακά βαμπίρ αναζητούν συχνά συναισθηματική υποστήριξη για να ανυψώσουν την αυτοεκτίμησή τους ρουφώντας ουσιαστικά όλη τη δική σου ενέργεια.

6. Στρέφουν την ενσυναίσθησή σου εναντίον σου

Αυτά τα άτομα μπορεί να γίνουν πολύ χειριστικά. Τα ενεργειακά βαμπίρ τείνουν να πλησιάζουν με αμέσως τους ανθρώπους για να μάθουν προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες για αυτούς. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι νοιάζονται πραγματικά για μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια κρυφή ατζέντα που θα χρησιμοποιήσουν για να χειραγωγήσουν, ειδικά αν έχεις χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης και τους προσφέρεις πάντα υποστήριξη.

7. Ενισχύουν την ενοχικότητα και δίνουν τελεσίγραφα

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να χειραγωγήσουν είναι να δίνουν τελεσίγραφα και να σε κάνουν να νιώθεις ενοχές. Θα χρησιμοποιήσουν τη ντροπή για να σε ξεγελάσουν ώστε να κάνεις κάτι και θα σε αφήσουν να νιώθεις ότι τους χρωστάς. Μόλις αρχίσεις να τους ζητάς συγγνώμη, θα τους επιτρέψεις να πάρουν (και) το δικαίωμα να σε θεωρήσουν υπεύθυνη για τη δική τους κακή συναισθηματική κατάσταση.

8. Έχουν ένα ανθυγιεινό στυλ προσκόλλησης

Τα συναισθηματικά βαμπίρ τείνουν να είναι συνεξαρτώμενα, ειδικά σε στενές σχέσεις. Περιμένουν από εσένα να είσαι δίπλα τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες μέρες την εβδομάδα, και να ικανοποιείς κάθε συναισθηματική τους ανάγκη. Σύντομα, θα καταλήξεις σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο θα πρέπει να είσαι δίπλα τους ό,τι κι αν γίνει και να δώσεις λύσεις στα προβλήματά τους. Αλλά, εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό δεν είναι αποκλειστικά λάθος ενός ατόμου, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε σχέσεις όπου και τα δύο άτομα είναι συνεξαρτημένα.

9. Ψάχνουν να βρουν πάντα το λάθος

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι συχνά ανασφαλή άτομα και για να αισθάνονται καλύτερα, κακομεταχειρίζονται και επιτίθενται φραστικά. Θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τακτικές για να αποθαρρύνουν από το να τους σταθείς, να σου εμφυτεύσουν φόβο και να σε αναστατώσουν. Τότε, θα έχουν ανοίξει τον δρόμο για να χτίσουν περαιτέρω την εγωκεντρική τους συμπεριφορά.

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ένα ενεργειακό βαμπίρ και πώς να το αντιμετωπίσεις

Τα ενεργειακά βαμπίρ εκδηλώνουν τοξικά χαρακτηριστικά που κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά προφανή αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να είναι πολύ ύπουλα. Δεδομένου ότι εξαντλούν την ενέργειά σου και μπορεί να σε αφήσουν να νιώθεις καταβεβλημένη, αυτό μπορεί να έχει επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική σου ευεξία. Γι' αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσεις αυτά τα άτομα και να λάβεις μέτρα για να διατηρήσεις τη ψυχική υγεία σου η οποία και προέχει.

Να τι μπορείς να κάνεις:

Θέσε τα όριά σου

Μην επιτρέπεις στο ενεργειακό βαμπίρ να επεμβαίνει στη ζωή σου και ξεκίνα να περιορίζεις την πρόσβασή του σε εσένα. Ξεκίνα με πιο απλά πράγματα: απόφυγε τις συζητήσεις μαζί τους, τα μηνύματα και την κοινωνική συναναστροφή.

Σταμάτα να δίνεις τον χρόνο και την ενέργειά σου

Μην τους προσφέρεις συμβουλές, μην προσπαθείς να διορθώσεις τα προβλήματά τους και μην τους ακούς με προσοχή.

Μάθε να λες «όχι»

Την επόμενη φορά που θα σε καλέσει ένας τέτοιος τύπος ανθρώπου στο τηλέφωνο, ή που θα σου στείλει μήνυμα ή ακόμα και θα εμφανιστεί στο σπίτι σου ως απρόσκλητος επισκέπτης και σου ζητήσει να βγείτε ή να κάνετε κάτι πες «όχι» χωρίς καμία ενοχή.

Κόψε κάθε επαφή

Μερικές φορές, η κατάσταση απαιτεί να απομακρύνεις εντελώς το τοξικό άτομο από τη ζωή σου. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα ultra αυστηρό δραστικό μέτρο, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι η συναισθηματική και ψυχική σου ευεξία προέχει και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου φέρεται άσχημα, είτε είναι ο σύντροφός σου, είτε φίλος είτε μέλος της οικογένειάς σου.