Καρότα και ακόμα 5 κατάλληλες τροφές πριν τον ύπνο που θα σε βοηθήσουν να ζεσταθείς

Καρότα και ακόμα 5 κατάλληλες τροφές πριν τον ύπνο που θα σε βοηθήσουν να ζεσταθείς
Pexels

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας μπορεί να δυσκολέψουν (πολύ) τον ύπνο. 

Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας είναι πιο ακριβοί από ποτέ και ο καιρός γίνεται πιο κρύος, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνουμε ζεστές τις νύχτες του χειμώνα. Ενώ πολλοί άνθρωποι επιλέγουν επιπλέον σκεπάσματα ακόμα και θερμοφόρες, οι ειδικοί επισημαίνουν πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να νικήσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ειδικός στον ύπνο Ashley Hainsworth από το Bed Kingdom αποκάλυψε τις τροφές που μπορούν να ζεστάνουν φυσικά το σώμα μας και να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα. Από την κανέλα μέχρι τα καρότα, ακολουθούν μερικές οικονομικές τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ζεστοί αυτόν τον χειμώνα.

Κανέλα

Το δημοφιλές μπαχαρικό βρίσκεται συχνά σε είδη αρτοποιίας, ακόμη και σε κάρυ, αλλά οι θερμογονικές του ιδιότητες μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμότητα του σώματος. Η Ashley είπε στην Express: «Το να πασπαλίζετε μια κανέλα σε ένα ποτήρι γάλα το βράδυ δεν θα σας ζεστάνει απλώς, αλλά λόγω της τρυπτοφάνης στο γάλα που προκαλεί ύπνο, θα είναι επίσης πιο εύκολο να ξεκουραστείτε».

Βρώμη

Ενώ η βρώμη συνδέεται συχνά με τροφές πρωινού, η ειδικός στον ύπνο εξήγησε ότι παρέχουν επίσης οφέλη πριν τον ύπνο: «Αργούν να διασπαστούν στο σώμα σας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πίτουρο και φυτικές ίνες, και αυτή η αργή πέψη απελευθερώνει θερμαντική ενέργεια. Επιπλέον, αυτή η τροφή περιέχει επίσης μελατονίνη που βελτιώνει τον ύπνο σας».

Ξηροί καρποί

«Η κατανάλωση ξηρών καρπών πριν τον ύπνο, όπως φιστίκια και αμύγδαλα, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του μεταβολισμού και να αυξήσει τη θερμότητα του σώματός σας, επομένως να σας ζεστάνει», είπε η ειδικός προσθέτοντας, «Εκτός από αυτό, αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου και επομένως μας βοηθά να κλείσουμε τα μάτια σας».

Μπανάνες

Το νόστιμο αυτό φρούτο καταναλώνεται συχνά για να παρέχει στιγμιαία ενέργεια, αλλά η γκουρού του ύπνου αποκάλυψε πώς βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Η ειδικός είπε χαρακτηριστικά: «Γεμάτες με βιταμίνη Β και μαγνήσιο, οι μπανάνες βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων σας, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματός σας στον κρύο καιρό. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου δεν σας κρατούν απλώς ζεστούς, αλλά βοηθούν επίσης τους μύες σας να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν το σώμα σας για να εξασφαλίσετε ότι θα κοιμηθείτε εύκολα».

Τζίντζερ

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού τζίντζερ είναι μια παραδοσιακή τακτική για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα.

«Το τζίντζερ είναι ένα άλλο εξαιρετικό φαγητό που μπορείτε να καταναλώσετε για να ζεσταθείτε πριν τον είπε», είπε η Hainsworth προσθέτοντας, «Με τις αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες του τζίντζερ, τα αιμοφόρα αγγεία σας χαλαρώνουν, γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη ροή αίματος βοηθώντας το σώμα σας να ζεσταθεί. Επιλέξτε ένα τσάι τζίντζερ – και αν υποφέρετε από βουλωμένη μύτη λόγω των καιρικών συνθηκών, αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα».

Καρότα

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα καρότα ως μέρος του ψητού δείπνου τους, αλλά αυτό το λαχανικό ρίζας μπορεί να επίσης να μας ζεστάνει «λόγω της ανάγκης για περισσότερη ενέργεια κατά την πέψη».

Η ειδικός λέει: «Ενώ ορισμένα λαχανικά μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα για να καταναλώσετε πριν προσπαθήσετε να κλείσετε τα μάτια σας, τα καρότα είναι ένα από τα λαχανικά που προάγουν τον ύπνο καθώς περιέχουν το θρεπτικό συστατικό άλφα-καροτίνη καθώς και κάλιο».

Δροσιστικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν τον ύπνο

Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς τους χειμερινούς μήνες, αλλά υπάρχουν και άλλες που κάνουν το αντίθετο.

«Όταν προσπαθείτε να ζεσταθείτε πριν κοιμηθείτε, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε», λέει η Ashley.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό - «Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε νερό- όπως το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, το σέλινο και το αγγούρι, είναι γνωστό ότι δροσίζουν το σώμα».

Μούρα - «Τα μούρα είναι αλκαλικά, που σημαίνει ότι παράγουν κρύα ενέργεια και απελευθερώνουν την υπερβολική θερμότητα του σώματος».

Πικάντικα φαγητά όπως τα jalapeños και τα πιπέρια καγιέν - «Παραδόξως μας κάνουν πιο δροσερούς ενεργοποιώντας έναν νευρικό υποδοχέα στη γλώσσα μας που μπορεί να αναγνωρίσει τη θερμότητα, με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε και μετά να κρυώνουμε».

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το λάχανο - «Μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε πριν τον ύπνο λόγω της δροσιστικής τους δράσης στο σώμα».