Οι θορυβώδεις γείτονες είναι ο «πιο ενοχλητικός» ήχος και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Οι θορυβώδεις γείτονες είναι ο «πιο ενοχλητικός» ήχος και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας
Pexels

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς ο ήχος των γειτόνων είναι πιο «ενοχλητικός» από κάθε άλλο θόρυβο - και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις.

Το χτύπημα της πτώσης αντικειμένων και o έντονος θόρυβος των ποδιών είναι η κύρια αιτία παραπόνων σε πολλές γειτονίες ανά τον κόσμο και αυτή η φασαρία από τους διπλανούς μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Καναδά, διαπίστωσε ότι οι ήχοι που έκαναν οι θορυβώδεις γείτονες ήταν πιο ερεθιστικοί από τους συνεχείς ήχους όπως η μουσική και η ομιλία. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε ένα εικονικό σαλόνι και εκτέθηκαν σε διάφορες ηχογραφήσεις ως μέρος της μελέτης.

Καλά θα πάει κι αυτό: Πώς να συνέλθεις από το hangover ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι

Οι ηχογραφήσεις παρουσιάστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνικές αναπαραγωγής και εικονική πραγματικότητα για να «ανακατέψουν» αυτά που άκουσαν οι άνθρωποι. Οι λεγόμενοι «ήχοι πρόσκρουσης» από ανθρώπους που περπατούσαν ξυπόλητοι και ο ήχος αντικειμένων να πέφτουν προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ενόχληση.

Κοιμάσαι γυμνή; Ο λόγος που αν κοιμάσαι δίχως ρούχα μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου

Ο Markus Mueller-Trapet, από την ερευνητική ομάδα, δήλωσε: «Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιους ανεπιθύμητους ήχους μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου».

Ο ειδικός πιστεύει ότι αυτή η έρευνα είναι σχετική καθώς οι πληθυσμοί γίνονται όλο και πιο πυκνοί και η εργασία από το σπίτι είναι πιο συχνή.

Το συμβούλιο στοχεύει να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο κατασκευαστικά περιβάλλον παρέχοντας καθοδήγηση σε αρχιτέκτονες και κατασκευαστές. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Μύες και οστά: Πώς να τα φροντίσεις και να τα προστατεύσεις για να είσαι πάντα δραστήρια