Στα άκρα: Τι λένε τα χέρια μας για την υγεία μας

Στα άκρα: Τι λένε τα χέρια μας για την υγεία μας
Pexels

Η όψη και η αίσθηση των χεριών μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά κρυμμένα προβλήματα.

Τα χέρια ενός ατόμου μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του, από ηπατική νόσο μέχρι κακή κυκλοφορία του αίματος. Ακούγεται περίεργο, αλλά οι γιατροί δεν χρειάζεται να είναι «αναγνώστες παλάμης» για να κάνουν λογικές προβλέψεις για την υγεία μας.

Τα χέρια μας έχουν σχεδόν τη δική τους φωνή - ιδιαίτερα όταν κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Μπορείτε να μάθετε πολλά κοιτάζοντας τα χέρια», λέει η ρευματολόγος Δρ Kelly Weselman, πρόεδρος επικοινωνίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, επισημαίνοντας πως αν υπάρχουν συνεχή συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό μας.

Όπως διαβάζουμε στο Health.com, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, μοιράστηκαν κοινά και περίεργα συμπτώματα των χεριών και τί αυτά λένε για τη συνολική μας υγεία.

3 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις γρίπη και 6 must τρόφιμα για να γίνεις καλά

Σύμπτωμα: Αδύναμη χειραψία

Σε κανέναν δεν αρέσει μια αδύναμη χειραψία, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι κάποιας καρδιακής πάθησης.

Μια αδύναμη χειραψία σε συνδυασμό με ένα αργό βάδισμα μπορεί να είναι σημάδι υψηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016 στο International Journal of Cardiology.

Πιο πρόσφατη μελέτη στο PLOS One που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες ηλικίας 40 έως 69 ετών ανακάλυψε ότι μια πιο σταθερή χειραψία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η καρδιά λειτουργεί καλά.

Το NHS λέει επίσης ότι μια αδύναμη χειραψία θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεις να κοιμάσαι μπρούμυτα και πώς να αποφύγεις τον πόνο στην πλάτη

Σύμπτωμα: Μικρά κόκκινα εξογκώματα ή φουσκάλες

Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι αυτό το μυστηριώδες κόκκινο εξάνθημα στο χέρι ή στον καρπό σου;

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια αλλεργία στο νικέλιο, ιδιαίτερα εάν τα εξογκώματα μετατραπούν σε φουσκάλες με πύον.

Αυτή η ευαισθησία στο νικέλιο είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο κοινές αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με πολλά αντικείμενα που περιέχουν νικέλιο, όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, ρολόγια, ακόμη και κινητά τηλέφωνα.

Αλλά μπορεί επίσης να αναπτύξει κανείς τέτοιου είδους εξάνθημα στα χέρια έπειτα από κατάποση τροφών που το περιέχουν.

«Το νικέλιο έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φασόλια, σοκολάτα, φιστίκια, σόγια, πλιγούρι βρώμης και γκρανόλα», λέει η Δρ Salma Faghri de la Feld, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Σύμπτωμα: Μυρμηγκιάσματα ή μουδιασμένα χέρια

Πολλοί από εμάς νιώθουμε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα τη νύχτα επειδή κοιμόμαστε με τους καρπούς μας λυγισμένους.

Αυτή η συνθήκη στη συνέχεια συμπιέζει το μέσο νεύρο που οδηγεί από τον καρπό στο χέρι, εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών.

Εάν ο γιατρός υποψιαστεί ότι καποιος ασθενής έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, θα μπορούσε να ζητήσει ένα ΗΜΓ (ηλεκτρομυογράφημα) που θα μπορούσε με τη σειρά του να αποκαλύψει ενδεχόμενη βλάβη στα νεύρα ή στους μυς.

Ο Δρ Matthew Barrett, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, λέει ότι οι θεραπείες καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν από νάρθηκες έως χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα των χεριών, τα οποία περιλαμβάνουν και ψυχολογικούς παράγοντες όπως αυξημένο στρες.

«Οποιαδήποτε ξαφνική εμφάνιση μουδιάσματος ή αδυναμίας (των χεριών ή των χεριών) θα πρέπει πάντα να ανησυχεί κάποιον για πιθανό εγκεφαλικό», προσθέτει ο Δρ Barrett για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το NHS λέει ότι κάποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύνδρομο Carpel Tunnel εάν:

  • Είναι υπέρβαρος
  • Υπάρχει εγκυμοσύνη
  • Κάνει κάποια δουλειά ή χόμπι στην οποία λυγίζει επανειλημμένα τον καρπό
  • Έχει κάποια άλλη ασθένεια, όπως αρθρίτιδα ή διαβήτη
  • Έχει έναν γονέα, αδελφό ή αδελφή με CTS
  • Έχει τραυματίσει προηγουμένως τον καρπό του

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση νάρθηκα, τον περιορισμό των πραγμάτων που μπορεί να προκαλούν αυτή τη συνθήκη, τα παυσίπονα και τις ασκήσεις χεριών.

Σύμπτωμα: Κόκκινα λέπια ή εξογκώματα γεμάτα πύον

Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια ή στα νύχια.

«Η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να μοιάζει με κόκκινες, φολιδωτές, ανυψωμένες πλάκες και μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνει φλύκταινες —λευκά εξογκώματα πύου— στις παλάμες», λέει η Δερματολογος Dr. de la Feld προσθέτοντας:

«Μπορεί επίσης να εμφανιστούν αλλαγές στα νύχια, όπως τρύπημα, κιτρινωπός λεκές κάτω από το νύχι ή διαχωρισμός του νυχιού από το στρώμα του νυχιού».

Όπως καταλήγει η ειδικός, εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει ψωρίαση, είναι σημαντικό να λάβει έγκαιρη διάγνωση: «Η ψωρίαση μπορεί να σχετίζεται με πράγματα όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις».

Σύμπτωμα: Trigger Finger (Δάχτυλο σκανδάλης)

Το «δάχτυλο της σκανδάλης» - που ονομάζεται επίσης στενωτική τενοντοελυτρίτιδα - σημαίνει ότι κάποιος έχει ένα δάχτυλο που λυγίζει και δυσκολεύεται να το ανοίξει και να το λυγίσει.

Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συνήθως επηρεάζει τον παράμεσο ή τον αντίχειρα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη συνθήκη;

Ο τένοντας - μια δομή σαν σχοινί που συνδέει το οστό με τους μυς - ή η σήραγγα μέσα από την οποία διέρχεται φλεγμονώνεται, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο για τον τένοντα να κινηθεί σωστά.

«Το δάκτυλο της σκανδάλης μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο διαδεδομένο σε άτομα με φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας, διαβήτη και παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς και σε άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους», λέει ο Δρ Weselman.

Το NHS λέει ότι για μερικούς ανθρώπους, το δάκτυλο της σκανδάλης μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει πιθανότητα το προσβεβλημένο δάχτυλο ή ο αντίχειρας να λυγίσει μόνιμα, γεγονός που θα κάνει δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Εάν απαιτείται θεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως:

  • Ξεκούραση – αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων
  • Φαρμακευτική αγωγή – η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου
  • Νάρθηκας – όπου το προσβεβλημένο δάκτυλο είναι δεμένο σε πλαστικό νάρθηκα για μείωση της κίνησης
  • Ένεση στεροειδών – τα στεροειδή είναι φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο
  • Χειρουργική επέμβαση στο προσβεβλημένο χέρι – η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιτρέψει στον προσβεβλημένο τένοντα να κινηθεί ξανά ελεύθερα

Σύμπτωμα: Τρέμουλο χεριών

Το τρέμουλο των χεριών μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει νευρολογική νόσο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλοι έχουμε ένα φυσιολογικό τρέμουλο στα χέρια μας, ιδιαίτερα όταν κάνουμε μια εργασία ακριβείας, όπως το να κολλήσουμε κάτι πολύ μικρό. Αυτό είναι γνωστό ως «φυσιολογικό τρέμουλο».

Ο Δρ Barrett λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο αισθητό όταν έχουμε καταναλώσει υπερβολική καφεΐνη, έχουμε έλλειψη ύπνου, παίρνουμε ορισμένα φάρμακα ή έχουμε στέρηση αλκοόλ.

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος τύπος τρέμουλου που εμφανίζεται σε αρκετό κόσμο και που ονομάζεται «ουσιώδης τρέμουλο». Η εν λόγω συνθήκη προκαλεί τίναγμα των χεριών και στα δύο άκρα και είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν για παράδειγμα τρώμε.

Τρέμουλο που σχετίζεται με ασθένειες

Το παρκινσονικό τρέμουλο συνήθως αφορά μόνο το ένα χέρι και εμφανίζεται όταν το χέρι είναι σε ηρεμία.

«Αν συνδυαστεί με βραδύτητα κίνησης και δυσκαμψία στο άκρο που επηρεάζεται από το τρέμουλο, θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με τη νόσο του Πάρκινσον», λέει ο Δρ Barrett.

Το NHS λέει ότι πρέπει κάποιος να επισκεφτεί τον γιατρό εάν έχετε τρέμουλο που:

  • χειροτερεύει με τον καιρό
  • επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες

Σύμπτωμα: Λευκά, μπλε ή κόκκινα δάχτυλα

Εάν τα δάχτυλα χάνουν το χρώμα τους και μετά γίνονται μπλε (ή μωβ ή μαύρα) όταν κάνει κρύο ή υπάρχει έντονο στρες, είναι πιθανό κάποιος να πάσχει από Raynaud.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια δραματική μεταβολή της θερμοκρασίας ή της συναισθηματικής κατάστασης και οδηγεί σε βραχύβια απώλεια ροής αίματος στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος λέει ότι το Raynaud's μπορεί να κάνει τα δάχτυλα να αισθάνονται μουδιασμένα, κρύα ή επώδυνα.

Και καθώς η ροή του αίματος συνεχίζεται, τα άκρα μπορεί να πάλλονται, να τσούζουν και να γίνονται κόκκινα.

Σύμπτωμα: Μωβ οζίδια στα δάχτυλα

Ένας ασθενής με επώδυνα, κόκκινα ή μοβ εξογκώματα στα άκρα των δακτύλων του (που ονομάζονται κόμβοι Osler) συνήθως έρχεται αντιμέτωπος μόνο ένα πράγμα.

«Την ενδοκαρδίτιδα. Μια βακτηριακή λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς», λέει ο Καρδιολόγος Δρ Albers.

Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία κάτω από το δέρμα των παλάμων, αφήνοντας καφέ ή μοβ κηλίδες, καθώς και αιμορραγία κάτω από το νύχι ή στο δέρμα κοντά στο νύχι.

Όσον αφορά τα δερματικά συμπτώματα, αυτά μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά ο ειδικός λέει ότι: «Συνήθως κάποιος έχει σημάδια μόλυνσης, όταν έχει συμπτώματα όπως πυρετό και ιδρώτα. Είναι λοιπόν μέρος μιας ολόκληρης εικόνας που μπορεί να υποδηλώνει ενδοκαρδίτιδα».

Σύμπτωμα: Πόνος στα χέρια, δυσκαμψία και πρήξιμο

Πιθανοί ένοχοι της φλεγμονής χεριών στις γυναίκες περιλαμβάνουν ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων), σκληρόδερμα (ασθένεια του συνδετικού ιστού) και δερματομυοσίτιδα (δερματική και μυϊκή νόσος).

Ο Δρ Weselman λέει ότι τα πρησμένα χέρια θα μπορούσαν ακόμη και να υποδηλώνουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

«Πιο συχνά θα επηρεάσει τα γόνατα και τους αστραγάλους», εξηγεί ο ειδικός προσθέτοντας, «Αλλά δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τα χέρια».