Η Παρασκευή και 13 είναι όντως γρουσούζικη ημέρα και οι ειδικοί έχουν πειστήρια γι' αυτό

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η Παρασκευή και 13 είναι όντως γρουσούζικη ημέρα και οι ειδικοί έχουν πειστήρια γι' αυτό

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι επιστήμονες έχουν όντως ψάξει τη σύνδεση Παρασκευή και 13 με την ατυχία.

Για πολλές κοινωνίες και πολιτισμούς, ειδικά του Δυτικού Κόσμου, η ημέρα Παρασκευή και 13 περιβάλλεται από έντονη δεισιδαιμονία, γρουσουζιά, ατυχία. Εκτός από τον αριθμό 13, η συγκεκριμένη ημέρα είναι και αυτή που θεωρείται η πιο γρουσούζικη. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η επιστημονική κοινότητα, το έχει όντως ερευνήσει.

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη;

Ο αριθμός 13 είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αριθμός για τον άνθρωπο, για τον οποίο μάλιστα υπάρχει και επίσημη φοβία: ονομάζεται τρισκαιδεκαφοβία. Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και φοβία για την ημέρα Παρασκευή και 13 και ονομάζεται "παρασκευοδεκατριαφοβία".

The Whale Review: Ο Brendan Fraser στο πιο συγκινητικό comeback της ζωής του

friday-the-13th.jpg

Η έναρξη αυτών φοβιών και γενικά των δεισιδαιμονιών που τα περιτριγυρίζουν είναι και αυτή ιδιαίτερη και ουσιαστικά μόνο υποθετική. Οι θεωρίες του γιατί είναι ο αριθμός 13 είναι "γκαντέμης" είναι αρκετές. Η πιο διάσημη θεωρία πηγάζει στον χριστιανισμό, αφού λέγεται ότι ο Ιούδας, ο καλός φίλος και απόστολος του Ιησού που εν τέλει τον πρόδωσε, ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο. Στη σκανδιναβική μυθολογία, ο θεός Λόκι ήταν ο 13ος που έφτασε σε μια γιορτή στην Βαλχάλα, όπου ξεγέλασε έναν άλλο παρευρισκόμενο για να σκοτώσει τον θεό Μπάλντουρ.

Όσο για το ποιον λόγο είναι και η Παρασκευή γρουσούζικη σαν ημέρα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο "θολά". Ωστόσο, το αρνητικό αυτό πέπλο έχει και πάλι ρίζες στον Χριστιανισμό με τρία ξεχωριστά και πολύ σημαντικά γεγονότα: Ο Ιησούς σταυρώθηκε και πέθανε Παρασκευή, λέγεται επίσης ότι Παρασκευή ήταν η ημέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το μοιραίο μήλο από το δέντρο της Γνώσης, ενώ Παρασκευή θεωρείται ότι ήταν και η μέρα που ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του Άβελ.

Ο αριθμός 13 σήμερα

Τέτοιες δεισιδαιμονίες κρατούν αιώνες και έχουν ισχυρή δύναμη, ακόμα και στο σήμερα. Για παράδειγμα, αρκετές αεροπορικές εταιρείες, δεν έχουν τον αριθμό 13 στις αεροπορικές τους θέσεις. Στις ΗΠΑ είναι αρκετά συχνή για τα ξενοδοχεία να μην έχουν 13ο όροφο. Ακόμα και η NASA ακολούθησε αυτήν τη δυσιδειμονία, όταν μετά παραλίγο τραγική κατάληξη της αποστολής του Apollo 13, έκτοτε σταμάτησε να αριθμεί διαδοχικά τις αποστολές των διαστημικών λεωφορείων.

10 «χαρούμενα» σύνολα για να ανταπεξέλθεις στα January blues με στυλ

Τελικά πόση γρουσουζιά μπορεί να χωρέσει σε μία ημέρα;

justin-campbell-ZAYyDJ9hjmE-unsplash.jpg

Μάλλον, αρκετή. Είναι αλήθεια όμως, πως επιστημονική ομάδα έχει εξετάσει το θέμα της Παρασκευής και 13, γιατί ήθελε να μπορέσει να μετρήσει κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά των προληπτικών ανθρώπων. Ήθελαν λοιπόν να δουν αν θα μπορούσαν να βγάλουν λογικά και μετρήσιμα συμπεράσματα, βασισμένοι σε ερωτήματα όπως πόσο λιγότερο πιθανό είναι οι άνθρωποι να οδηγήσουν ή να ψωνίσουν την Παρασκευή και 13.

Η μελέτη αυτή είναι επίσημη και έχει δημοσιευτεί στο BMJ το 1993, και ουσιαστικά εξέτασε τη σχέση μεταξύ υγείας, συμπεριφοράς και δεισιδαιμονίας γύρω από την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελετώντας τις συνήθειες οδήγησης εκείνη την ημέρα, των αγορών και των ατυχημάτων, και βλέποντας τον αριθμό των οχημάτων στους δρόμους, τον αριθμό των αγοραστών στα σούπερ μάρκετ και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που έγιναν λόγω ατυχημάτων.

Τα 10 άλμπουμ που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή μας το 2023

Τι βρήκαν οι ειδικοί;

- Λιγότεροι άνθρωποι φαίνονται διατεθειμένοι να οδηγήσουν σε αυτοκινητόδρομους την Παρασκευή 13 του μηνός. Περίπου το 1,4% του πληθυσμού μπορεί να επηρεαστεί.

- Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα αυξάνονται την Παρασκευή 13 του μηνός παρά τα λιγότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους. (Αν και ο αριθμός των ατυχημάτων που μελετήθηκαν ήταν πολύ μικρός για να επιτρέψει μια ουσιαστική ανάλυση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη για να υποστηριχθεί ή να διαψευστεί)

- Κατά 52% είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχήματος στις μεταφορές την Παρασκευή και 13.

Ωστόσο, στην έρευνα ξεκαθαρίζουν πως και στην περίπτωση που γίνουν μεγαλύτερες μελέτες κάποια στιγμή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βρουν τα ίδια αποτελέσματα, γιατί υπάρχει ένας μη αναγνωρισμένος παράγοντας που επηρεάζει τα τροχαία ατυχήματα, ότι πρόκειται για κάποια ιδιορρυθμία στον τρόπο καταγραφής των ατυχημάτων την Παρασκευή και 13. Γιατί κάποια ερωτήματα είναι δύσκολα να απαντηθούν επιστημονικά και με αριθμούς: Είναι η Παρασκευή και 13 όντως γρουσούζικη ημέρα ή οι άνθρωποι που είναι προληπτικοί έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους εκείνη την ημέρα και γίνονται μη ασφαλείς οδηγοί;

"Είναι οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων αυτοεκπληρούμενες -αν πιστεύεις κάτι αρκετά έντονα θα σου συμβεί στην πραγματικότητα;", αναρωτιούνται.

Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει την απόλυτη σιγουριά, εμείς προτείνουμε το διάσημο ρητό "Follow your bliss", που σημαίνει, είτε πιστεύετε είτε όχι, ακολουθήστε τες. Και ίσως να προσέχετε και λίγο παραπάνω σήμερα στους δρόμους.