Μία πολύ απλή ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου εάν θέλεις να αλλάξεις τη ζωής σου

Μία πολύ απλή ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου εάν θέλεις να αλλάξεις τη ζωής σου
Pexels

Αν ζεις τη ζωή σου με τη νοοτροπία ότι μπορείς να βελτιώσεις την αυτογνωσία σου μέσω της περιέργειας- συνεχούς εξερεύνησης και της δέσμευσης (που μπορείς σίγουρα), τότε θα είσαι σε ένα σταθερό μονοπάτι προς την αυτογνωσία, ανεξάρτητα από το πού ξεκινάς.

«Έχεις πραγματικά αυτογνωσία;»

Η αυτογνωσία ορίζεται ως η θέληση και η ικανότητα να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο «φακοί» ή αλλιώς οπτικές γωνίες, για την αυτογνωσία: Το να γνωρίζεις ποιος είσαι από μέσα προς τα έξω (οι αξίες, τα πάθη, οι αντιδράσεις σου) και το να γνωρίζεις ποιος είσαι από έξω προς τα μέσα (πώς σε βλέπουν οι άλλοι).

Όταν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε εσωτερικά, αυτό μας βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό μας και μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα χαρίσματά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όταν γνωρίζουμε τις αντιλήψεις των άλλων, μπορούμε να καθορίσουμε πώς θέλουμε να εμφανιστούμε ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Χρειαζόμαστε και τα δύο, την εσωτερική και την εξωτερική επίγνωση του εαυτού μας, για να απολαύσουμε όλα τα οφέλη της αυτογνωσίας: Περισσότερη επιτυχία στην εργασία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες επικοινωνιακές και σχεσιακές δεξιότητες.

Βοήθησαν τελικά τα social media μέσα στην πανδημία ή ενίσχυσαν το άγχος και την κατάθλιψη;

Η αυτογνωσία είναι ένα ταξίδι. Είναι πιο σημαντικό να βρίσκεσαι σε τροχιά προς την αυτογνωσία παρά να γνωρίζεις με απόλυτους όρους πόση αυτογνωσία έχεις. Οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς δεν έχουμε τόσο μεγάλη αυτογνωσία όσο νομίζουμε ότι έχουμε. Και αυτό δεν πειράζει, γιατί είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εσωτερική αυτογνωσία, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εξωτερική αυτογνωσία. Όπως και να 'χει, αν ζεις τη ζωή σου με τη νοοτροπία ότι μπορείς να βελτιώσεις την αυτογνωσία σου μέσω της περιέργειας- συνεχούς εξερεύνησης και της δέσμευσης (που μπορείς σίγουρα), τότε θα είσαι σε ένα σταθερό μονοπάτι προς την αυτογνωσία, ανεξάρτητα από το πού ξεκινάς.

«Αξίζω, αξίζω, αξίζω»: Γιατί οι επιβεβαιώσεις μοιάζουν ψεύτικες (και τι να δοκιμάσεις αντ' αυτού)

Τι βοηθά στην αυτογνωσία;

Υπάρχουν τρεις τύποι γεγονότων ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την αυτογνωσία μας: Νέοι ρόλοι, «σεισμικά» γεγονότα και καθημερινές γνώσεις.

  • Νέοι ρόλοι. Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μια νέα κατάσταση ή σχέση (π.χ. νέα δουλειά, πηγαίνεις για πρώτη φορά στο κολέγιο, βγαίνεις με κάποιον νέο σύντροφο), δημιουργείται μια κατάσταση όπου υπάρχουν νέες κοινωνικές νόρμες που σου δίνουν την ευκαιρία να μάθεις πώς αισθάνεσαι και πώς σε βλέπουν οι άλλοι μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον.
  • «Σεισμικά» γεγονότα. Πρόκειται για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή, όπως το να βιώσεις ένα διαζύγιο, να χάσεις μια δουλειά ή να χάσεις κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Σε αυτές τις καταστάσεις, είσαι σχεδόν αναγκασμένη να εξετάσεις την αυτογνωσία σου.
  • Καθημερινές γνώσεις. Οι πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι έκαναν τη μεγαλύτερη βελτίωση μέσα από καθημερινές εμπειρίες -μια συζήτηση με έναν φίλο ή μια ευκαιρία επαγγελματικής εξέλιξης- όπου έμαθαν κάτι καινούργιο για τον εαυτό τους. Αυτές οι καθημερινές γνώσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βελτιώσουν την αυτογνωσία των ανθρώπων από ό, τι τα πιο δραματικά γεγονότα της ζωής στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία.

Πώς να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις κάτι από τη ζωή σου (κυριολεκτικά/ μεταφορικά)

Αυτό σημαίνει ότι αν ζούμε με περιέργεια, μικρές στιγμές με την πάροδο του χρόνου μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αυτογνωσία μας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δημιουργήσεις σκόπιμα περισσότερες τέτοιες καθημερινές ιδέες:

Καθημερινός έλεγχος. Οι τακτικές αυτοελέγχου είναι επιτυχείς αν είναι θετικές, εστιασμένες και γρήγορες. Έτσι, αντί να κάθεσαι και να γράφεις ημερολόγιο για μιάμιση ώρα για όλα τα πράγματα που έκανες λάθος εκείνη την ημέρα, δοκίμασε να κάνεις στον εαυτό σου τρεις ερωτήσεις καθώς πέφτεις για ύπνο: Τι πήγε καλά σήμερα; Τι δεν πήγε τόσο καλά σήμερα; Πώς μπορώ να είμαι πιο έξυπνος αύριο;

Αυτές οι τρεις ερωτήσεις είναι αποτελεσματικές επειδή δεν μας «βυθίζουν» σε μια τρύπα αναστοχασμού ούτε δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Αν τις ρωτάμε τις περισσότερες ημέρες, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε βελτιώσεις.

Δείπνο της αλήθειας. Μπορείς να σκεφτείς κάποιον στη ζωή σου τον οποίο εκτιμάς, θέλεις να βελτιώσεις τη σχέση σου μαζί του και τον εμπιστεύεσαι. Μπορείς να δειπνήσεις με αυτό το άτομο (ή απλά να συναντηθείς μαζί του με έναν τρόπο που σε βολεύει) και να του θέσεις μία και μοναδική ερώτηση: Τι κάνω που σε ενοχλεί περισσότερο; Και στη συνέχεια -όσο δύσκολο κι αν είναι- να τον ακούσεις και να πεις «ευχαριστώ».

Η ψυχρή σκληρή αλήθεια για τη ζήλια και πώς μέσα από αυτή θα μπορούσες να αλλάξεις τη ζωή σου

pexels-designecologist-887349.jpg