Γιατί το στρες μπορεί να μας κάνει καλό (και πώς να το «γυρίσουμε» υπέρ μας)

Γιατί το στρες μπορεί να μας κάνει καλό (και πώς να το «γυρίσουμε» υπέρ μας)
Pexels

Αλήθεια, ποιος έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να είναι «καλός» στο άγχος; Είναι οι άνθρωποι που τείνουν να είναι ανταγωνιστικοί και καταβάλλουν υπερπροσπάθειες;

Μας το έχουν μάθει από την παιδική μας ηλικία: Το άγχος είναι, εν ολίγοις, επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Ήρθε η ώρα όμως να μιλήσουμε και για την άλλη πλευρά σχετικά με το στρες: Είναι η επένδυση της καθημερινότητας, το λεπτό και σταθερό υπόβαθρο στο soundtrack της καθημερινότητάς μας, μια αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Πώς το φως επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τον ύπνο

Έτσι, με μια αίσθηση πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας, το νέο βιβλίο της καθηγήτριας του Στάνφορντ Kelly McGonigal, The Upside of Stress, είναι ένα συναρπαστικό και γρήγορο ανάγνωσμα κάποιων εννοιών που μπορεί να επαναπροσδιορίσουν ολόκληρη την αντίληψή μας για τη ζωή. Υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις άλλοι ευεργετικοί και φυσιολογικά θετικοί τύποι στρες. Οι μελέτες και οι έρευνες που παραθέτει είναι συναρπαστικές. Ακολουθεί το Q&A όπως το διαβάσαμε στο Goop.com.

Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το πώς οι άνθρωποι φορούν την «πολυάσχολη ζωή» σαν παράσημο τιμής, αλλά και μια ορισμένη ντροπή που συνδέεται με το να παραδεχτείς ότι είσαι αγχωμένος και καταβεβλημένος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλος ο στόχος μου στη ζωή είναι να αφαιρέσω τη ντροπή από οτιδήποτε οι άνθρωποι θεωρούν ντροπιαστικό. Ποιος να ήξερε ότι το άγχος θα ήταν ένα από αυτά τα πράγματα;

Είναι ενδιαφέρον πόσοι άνθρωποι μου έχουν πει ότι έχουν κουραστεί να τους λένε οι άλλοι ότι η ζωή τους είναι πολύ αγχωτική, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, εξακολουθούν να ευημερούν περισσότερο από ό,τι θα ευημερούσαν αν προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα είδος λιγότερο αγχωτικής ζωής.

Είναι αλήθεια ότι σε στιγμές καθημερινού άγχους, χρειάζεται σχεδόν να φτάσουμε σε ένα σημείο καμπής, όπου θα είμαστε αρκετά αγχωμένοι ώστε να αναγκαστούμε να δράσουμε. Είναι ο τρόπος όμως για να καταφέρεις τόσα πολλά, όπως να κάνεις διπλές σπουδές ή να δουλεύεις με πλήρες ωράριο, να έχεις οικογένεια και να διατηρείς ένα σπίτι. Πρέπει να σταματήσουμε να το δαιμονοποιούμε, αφού σχεδόν κάθε τι που βιώνουμε ως σημαντικό ή δύσκολο, το χαρακτηρίζουμε ως στρεσογόνο.

Μία πολύ απλή ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου εάν θέλεις να αλλάξεις τη ζωής σου

Σας γοήτευε πάντα το άγχος;

Το άγχος ήταν πάντα το σημείο εκκίνησης για μένα. Οι διατριβές μου, η έρευνά μου ως μεταπτυχιακός φοιτητής, ακόμη και η έρευνά μου τώρα. Πάντα επικεντρωνόταν γύρω από το άγχος και το πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στις μεταβάσεις της ζωής και στα δύσκολα συναισθήματα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμουν και μιλούσα γι' αυτό, ήταν σαν να «χόρευα»γύρω από την ιδέα της αποδοχής του στρες. Τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, χρειάστηκαν πολλές στιγμές αφύπνισης για να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε να βρω έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να μιλάω για το στρες, έναν τρόπο που θα απομάκρυνε την όλη αντίληψη ότι αν είσαι αγχωμένος, κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή σου και ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στη μείωση ή την αποφυγή του στρες.

Πριν γράψετε αυτό το βιβλίο, η αντίληψή σας για το άγχος ήταν ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία σας;

Ναι, βασικά έτσι είχα εκπαιδευτεί. Το πτυχίο μου είναι στην ψυχολογία και την ανθρωπιστική ιατρική. Και από τα δύο αυτά μου πέρασαν την αντίληψη ότι το στρες είναι μια τοξική κατάσταση, που ενώ είναι χρήσιμη βραχυπρόθεσμα, έχει μακροπρόθεσμα επιζήμιες συνέπειες. Αυτό βασίστηκε σε πολλές έρευνες, οι οποίες δεν μεταφράζονται πραγματικά στην εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τελικά, νομίζω ότι όλα αυτά βασίστηκαν σε μια παρεξήγηση ή σε έναν πολύ στενό ορισμό του στρες όσον αφορά το τι συμβαίνει στο σώμα και στον εγκέφαλό μας. Είχα διδαχθεί ότι το στρες είναι μια κατάσταση που είναι θεμελιωδώς τοξική, η οποία μειώνει τη διορατικότητά μας ή την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις, αυξάνει τη φλεγμονή και τις ορμόνες που με τη σειρά τους καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό.

Έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με αυτή την άποψη που δεν είναι αληθινά. Το πιο βασικό που είναι εσφαλμένο είναι η παραδοχή ότι υπάρχει μόνο μία αντίδραση στο στρες και ότι κάθε φορά που βιώνουμε στρες βρισκόμαστε σε τοξική κατάσταση. Αυτό δεν είναι θεμελιωδώς αληθές. Το σώμα έχει μια ολόκληρη γκάμα αντιδράσεων στο στρες. Μερικές φορές όταν βιώνουμε στρες, βιώνουμε μια κατάσταση που είναι υγιής, που μας κάνει ανθεκτικούς, που μας κάνει πιο στοργικούς και συνδεδεμένους, που μας κάνει πιο θαρραλέους. Η εμπειρία μπορεί να είναι σωματικά παρόμοια με κάποιους τρόπους με καταστάσεις στρες που θα περιγράφαμε ως εξουθενωτικό άγχος ή άλλες αρνητικές καταστάσεις στρες, αλλά δεν είναι τοξικές. Υπάρχουν πολλοίδιαφορετικοί τρόποι για να το βιώσουμε .

Μιλάτε στο βιβλίο σας για μερικούς ευεργετικούς τύπους άγχους. Είναι αυτοί αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα ή είναι κυρίως ο τρόπος που τους αντιλαμβάνεστε εσείς;

Μιλάω για το «στρες πρόκλησης», το «στρες τρυφερότητας και φιλίας» και το «στρες ανάπτυξης». Η διαφορά μεταξύ της αντίδρασης απειλής (γνωστή και ως αντίδραση μάχης ή φυγής) και της αντίδρασης πρόκλησης στο στρες είναι αποδεκτή στην ψυχολογία. Η αντίδραση τρυφερότητας και φιλίας και η αντίδραση ανάπτυξης στο στρες είναι λιγότερο γνωστές, αλλά τεκμηριωμένες. Αναδύονται ως τομείς έρευνας. Η αντίδραση πρόκλησης μας δίνει ενέργεια, μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, αυξάνει τα κίνητρα και δεν είναι απαραίτητα τοξική για την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον τρόπο που μπορεί να νομίζουμε ότι είναι η αντίδραση μάχης ή φυγής. Είναι το είδος της απόκρισης στρες που έχουμε σε καταστάσεις όπου πρέπει να ανταποκριθούμε σε μια πρόκληση - και, το σημαντικότερο, νιώθουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Όχι απαραίτητα να πετύχουμε ή να διορθώσουμε όλα όσα δεν πάνε καλά, αλλά μια βασική αυτοπεποίθηση ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσουμε κάτω από την πίεση. Η αντίδραση της πρόκλησης, φυσιολογικά, μοιάζει πολύ με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι όταν ασκούνται ή όταν αναφέρουν ότι βρίσκονται σε μια θετική κατάσταση ροής, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα είδος αντίδρασης στρες, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το είδος αντίδρασης στο στρες βοηθά τους ανθρώπους να αποδίδουν καλύτερα σε μια σειρά από στρεσογόνεςκαταστάσεις, από αθλητικούς αγώνες μέχρι ακαδημαϊκές εξετάσεις, την εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης ή ακόμη και μια δύσκολη συζήτηση.

Πώς να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις κάτι από τη ζωή σου (κυριολεκτικά/ μεταφορικά)

Η αντίδραση τρυφερότητας και φιλίας είναι μια ριζικά διαφορετική βιολογική αντίδραση στο στρες. Αντί να μας πλημμυρίζει με ενεργοποιητικές ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, συνδέεται με έντονες αυξήσεις της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία μας βοηθά να συνδεθούμε με τους άλλους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Το δικό μας άγχος ή η αναγνώριση ότι κάποιος που μας ενδιαφέρει υποφέρει, μας παρακινεί να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να υποστηρίξουμε αυτούς που σας ενδιαφέρουν. Μια αντίδραση στρες που καθοδηγείται από την ωκυτοκίνη έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, η ωκυτοκίνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και καρδιοπροστατευτικό.

Η αντίδραση "τρυφερά και φιλικά" είναι μια ριζικά διαφορετική βιολογική αντίδραση στο στρες. Αντί να σας πλημμυρίζει με ενεργοποιητικές ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, η αντίδραση "τείνω και φιλώ" συνδέεται με έντονες αυξήσεις της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία μας βοηθά να συνδεθούμε και να συνδεθούμε με τους άλλους. Όταν έχετε μια αντίδραση στο στρες "τρυφερά και φιλικά", έχετε την τάση να βρίσκεστε με τους φίλους και την οικογένειά σας- είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια από τους άλλους- και το πιο σημαντικό, νιώθετε κίνητρο να υποστηρίξετε και να φροντίσετε και τους άλλους. Κατά κάποιον τρόπο, πρόκειται για μια αντίδραση στρες "μεγαλύτερη από τον εαυτό σου". Το δικό σας άγχος ή η αναγνώριση ότι κάποιος που σας ενδιαφέρει υποφέρει, σας παρακινεί να ενισχύσετε τις σχέσεις σας και να υποστηρίξετε αυτούς που σας ενδιαφέρουν. Μια αντίδραση στρες που καθοδηγείται από την ωκυτοκίνη έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, η ωκυτοκίνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και καρδιοπροστατευτικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτού του είδους η αντίδραση στο στρες εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά, για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες ή αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πιστεύουν επίσης ότι εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που είναι φροντιστές,συχνά δεν βιώνουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις από το στρες, ανάλογα με τις εμπειρίες φροντίδας ή γιατί η γονική μέριμνα συνδέεται με μεγαλύτερη υγεία και μακροζωία. Αυτές οι δραστηριότητες φροντίδας φαίνεται να προετοιμάζουν μια φυσιολογία προσφοράς και φιλίας. Οι άνθρωποι που επιλέγουν μια προσέγγιση της ζωής με εθελοντισμό, εστίαση στην προσφορά ή προτεραιότητα στη φροντίδα, φαίνεται να έχουν διαφορετική σωματική και ψυχολογική αντίδραση στο στρες. Δυναμώνουν περισσότερο, βρίσκουν περισσότερο σκοπό στην καθημερινότητα και αντιμετωπίζουν καλύτερα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν αυτή την αντίδραση στο στρες, επειδή τα οιστρογόνα ενισχύουν την ωκυτοκίνη, ενώ η τεστοστερόνη την αναστέλλει. Ωστόσο, και οι άνδρες μπορούν να έχουν αυτού του είδους την αντίδραση και το να γίνουν γονείς συχνά την απελευθερώνει.

Και μετά υπάρχει μια σχετικά νέα ιδέα, η οποία είναι ότι υπάρχει μια ικανότητα ανάπτυξης από το άγχος ενσωματωμένη στη βιολογία μας. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν αναγνώριζαν ότι, ολιστικά, ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό - το αναγνωρίζουν ως κοινοτοπία. Αλλά το να το δούμε ότι η αντίδραση στο στρες μπορεί να αυξήσει τη νευροπλαστικότητα για να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να μάθει από την εμπειρία, ότι οι ορμόνες του στρες λειτουργούν σαν στεροειδή όχι μόνο για το σώμα αλλά και για τον εγκέφαλό μας, αυτό είναι μια απίστευτη και πολύ νέα διαπίστωση. Πίσω στη δεκαετία του 1980 οι ερευνητές έκαναν εικασίες σχετικά με αυτό, αλλά δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί η βιολογία. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει κάτι που ονομάζεται «δείκτης ανάπτυξης» των ορμονών του στρες (η αναλογία των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόληπρος τη DHEA) που προβλέπει αν θα ενισχυθούμε από μια στρεσογόνο εμπειρία.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η αναπτυξιακή απόκριση στο στρες είναι φυσιολογικά διαφορετική από την απόκριση στην πρόκληση ή αν απλώς συμβαίνει μετά την αρχική απόκριση στην πρόκληση του στρες - όταν δηλαδή ο εγκέφαλος και το σώμα ανακάμπτουν από την αγχωτική εμπειρία. Τα επίπεδα και οι τύποι των ορμονών του στρες που τυπικά απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης πρόκλησης συνάδουν με έναν υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, η πιο πρόσφατη θεωρία σχετικά με το γιατί έχουμε στρες ουσιαστικά υποστηρίζει ότι το στρες δεν είναι για την άμεση επιβίωση, αλλά ότι χωρίς στρες δεν θα είχαμε στην πραγματικότητα την ικανότητα να μαθαίνουμε από την εμπειρία. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ριζική επανεξέταση του γιατί έχουμε στρες. Αυτό που βιώνουμε ως στρες είναι ο βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο θα μάθουμε και θα αναπτυχθούμε.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι μία από τις κεντρικές θέσεις του βιβλίου σας - αν πιστεύετε ότι το άγχος είναι κακό, δεν σας βοηθάει καθόλου, αλλά αν καταλάβετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την απόδοσή σας ή να αναπτυχθείτε, θα κάνει ακριβώς αυτό. Αυτή είναι η θεμελιώδης αλλαγή; Το άγχος εξακολουθεί να σας βοηθάει αν δεν είστε δεκτικοί σε αυτό;

Ένα πράγμα που αισθάνομαι άνετα να πω είναι ότι αν περιμένουμε ότι το στρες θα μας βοηθήσει και αναγνωρίζουμε τη δική μας φυσική ικανότητα να ευδοκιμεί υπό στρες, θα είμαστε πιο υγιείς από ό,τι αν φοβόμαστε, καταπιέζουμε ή προσπαθούνε να αποφύγουμε το στρες. Αν μπορούμε να δούμε τα θετικά του στρες, το στρες μπορεί να ,ας βοηθήσει και θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουμε σε στρεσογόνες συνθήκες.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από την εξέταση της βιολογίας της αντίδρασης στο στρες: Σε μελέτες, οι άνθρωποι που ερμηνεύουν τους χτύπους της καρδιάς τους ή τις ιδρωμένες παλάμες τους ως σημάδι ότι το σώμα τους τούς δίνει ενέργεια, στην πραγματικότητα τα καταφέρνουν καλύτερα υπό πίεση - αποδίδουν καλύτερα, παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και εντυπωσιάζουν περισσότερο τους άλλους. Ανεξάρτητα από το είδος της αγχωτικής κατάστασης. Οι άνθρωποι που αναμένουν ότι το στρες είναι μια ευκαιρία να μάθουν και να αναπτυχθούν, έχουν μια βιολογική αντίδραση στο στρες που τους βοηθά να μάθουν και να αναπτυχθούν. Στο βιβλίο μου το αναφέρω ως εξής: Το αποτέλεσμα που περιμένετε είναι το αποτέλεσμα που παίρνετε.

Ποιος έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να είναι «καλός» στο άγχος; Είναι οι άνθρωποι που τείνουν να είναι ανταγωνιστικοί και καταβάλλουν υπερπροσπάθειες;

Χαίρομαι πολύ που το ρωτάτε αυτό. Γιατί ένα από τα βασικά μηνύματα του βιβλίου είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να είσαι καλός στο στρες. Και η υπόθεσή σας είναι αυτό που πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για το άγχος. Ότι ο μόνος τρόπος για να είσαι καλός στο στρες είναι να ευδοκιμείς υπό πίεση, να αγαπάς τις προθεσμίες, να απολαμβάνεις τον ανταγωνισμό, να θέλεις πάντα να πιέζεις τον εαυτό σου. Αλλά αυτός είναι μόνο ένας τρόπος για να είσαι καλός στο στρες. Υπάρχουν και άλλοι δύο τρόποι.

Υπάρχει ένας δεύτερος τύπος αντίδρασης στο στρες για ανθρώπους που μπορεί να παραλύουν από αυτού του είδους την πίεση, αλλά είναι πραγματικά καλοί στο να συνδέονται κάτω από το στρες. Μπορεί να είμαστε πραγματικά καλοί στο να ζητάμε υποστήριξη, στο να βοηθάμε τους άλλους και στο να αντλούμε μια αίσθηση ανθεκτικότητας και ελπίδας από το να μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Μπορεί να είμαστε πραγματικά καλοί στο να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που περνάμε είναι μέρος του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Μπορεί να έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιούμε το άγχος ως καταλύτη για συμπόνια, για ενσυναίσθηση, για σύνδεση και για ενδυνάμωση των σχέσεων. Αυτός είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος για να είσαι καλός στο στρες.

Ο τρίτος τρόπος για να είσαι καλός στο άγχος, είναι αυτός που μου έρχεται πιο φυσικά: Είναι η νοοτροπία ανάπτυξης. Όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού σου που ήδη προσπαθεί να βγάλει νόημα από αυτά. Η σκέψη είναι: «Αυτό θα με βοηθήσει να βοηθήσω άλλους» ή «Αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να καλλιεργήσω το θάρρος, παρόλο που είμαι τρομοκρατημένος αυτή τη στιγμή» ή να έχεις την ικανότητα να κοιτάξεις πίσω και να πεις: «Λοιπόν, παρόλο που αυτό ήταν φρικτό και εύχομαι να μην είχε συμβεί, τουλάχιστον μπορώ να δω ότι έμαθα κάποια πράγματα». Μπορείς να είσαι καλός στο στρες με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν τρέχεις με αδρεναλίνη ή αν δεν έχεις την τάση να απομονώνεσαι κατά τη διάρκεια του στρες.

For the love of luck! Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν όλη την τύχη μαζεμένη πάνω τους;

IMG_9289.jpeg