Τι είναι η «ροή ευγνωμοσύνης» και πώς να απελευθερωθείς από τις αρνητικές σκέψεις

Ανθή Μιμηγιάννη
Τι είναι η «ροή ευγνωμοσύνης» και πώς να απελευθερωθείς από τις αρνητικές σκέψεις
Pexels

Όλοι μας ανησυχούμε, παραπονιόμαστε, ασκούμε αυστηρή κριτική στον εαυτό μας.

Είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως και η αναπνοή. Φυσικά, μερικές αρνητικές σκέψεις δεν θα καταστρέψουν τη ζωή κανενός, αλλά η απαισιοδοξία, αν αφεθεί χωρίς φροντίδα, μπορεί να γίνει εξαντλητική. Όπως εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Barry Michels στο goop.com, μια κακή σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ακόμη χειρότερες. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα οικείο μοτίβο σε πολλούς από εμάς. Στην πραγματικότητα, ο Michels λέει ότι κάθε ασθενής που έχει γνωρίσει, έχει πέσει σε αυτό το τέλμα της αρνητικότητας -και ο ίδιος ασκεί το επάγγελμα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η αρνητική σκέψη, εξηγεί ο Michels, συχνά πηγάζει από την αυτοπροστασία. Και το πρόβλημα με την αρνητικότητα, λέει, είναι ότι μας κρατάει πίσω από τις πραγματικές μας δυνατότητες, αν της επιτρέψουμε να μας ελέγχει. Η συμβουλή του Michels για να απαλλαγούμε από την αρνητικότητα; Να καλλιεργήσουμε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης. Αυτό σημαίνει να βλέπουμε τον κόσμο με σεβασμό, σημαίνει να βρίσκουμε νόημα σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Ερωτήσεις και απαντήσεις με τον Barry Michels όπως τις διαβάσαμε στο Goop.com.

«Αποτοξίνωση» του χώρου εργασίας και ποιες αλλαγές προτείνουν οι ειδικοί

Πώς εκδηλώνεται συνήθως η αρνητικότητα;

Είναι κάθε σκέψη που απεικονίζει εσάς ή τον κόσμο σας με αρνητικούς όρους. Ακολουθούν μερικές από τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει:

  • Ανησυχία
  • Αυτοεξευτελισμός
  • Παράπονα
  • Μετάνοια

Μία αρνητική σκέψη από μόνη της δεν θα βλάψει εσάς ή τη ζωή σας. Αλλά η συσσώρευσή τους θα το κάνει. Το πρόβλημα με την αρνητική σκέψη είναι ότι παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Μία ή δύο αρνητικές σκέψεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε μια αναπόφευκτη κοσμοθεωρία πως ό,τι θέλετε στη ζωή σας είναι αδύνατο. Αυτό είναι ένα τεράστιο τίμημα που πρέπει να πληρώσετε: Γι' αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μια ζωή σιωπηλής απελπισίας.

Υπάρχει εύκολη λύση; Δεν μπορούμε απλά να αντικαταστήσουμε κάθε αρνητική σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό με μια θετική;

Διαπίστωσα ότι δεν είναι τόσο απλό. Στις αρχές της καριέρας μου, προσπαθούσα να δώσω αυτές τις συμβουλές στους ασθενείς μου, αλλά πάντα φτάναμε σε ένα σημείο όπου ο ασθενής δυσκολευόταν και έβρισκε τρόπο να δικαιολογήσει την αρνητικότητά του. Πάντοτε, οι αρνητικές σκέψεις των ασθενών μου κέρδιζαν τη λογική μου.

Γιατί οι αρνητικές σκέψεις έχουν τόση δύναμη;

Από το πρώτο κιόλας μάθημα φυσικών επιστημών στο σχολείο, διδαχθήκαμε αυτή τη βαθιά απαισιόδοξη κοσμοθεωρία: Η ζωή είναι ένας ατελείωτος αγώνας επιβίωσης ενάντια σε συνεχείς και απρόβλεπτες απειλές για την ύπαρξή μας, και τρομερά πράγματα μπορούν να συμβούν τυχαία ανά πάσα στιγμή. Στο τέλος, ποιο είναι το βραβείο για την αντοχή σε αυτόν τον αγώνα; Πεθαίνεις.

Με αυτή την κοσμοθεωρία προγραμματισμένη στη συνείδησή μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρνητικές σκέψεις έχουν τόση δύναμη. Βασιζόμαστε σε αυτές σαν φυλαχτό, λες και αν σκεφτόμαστε εκ των προτέρων όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια θα μας προστατεύσουν -ή τουλάχιστον θα μας προετοιμάσουν- για τα άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν.

Είχα μια ασθενή που ομολόγησε αυτή τη δεισιδαιμονία. Δουλεύαμε μαζί για λίγο καιρό και γινόταν όλο και καλύτερα. «Η θεραπεία έχει αποτέλεσμα», παραδέχτηκε. «Είμαι πιο χαλαρή, λιγότερο ανήσυχη. Αλλά τώρα συμβαίνει και κάτι άλλο: Δεν μπορώ να διώξω αυτό το βασανιστικό συναίσθημα ότι τώρα είναι που θα συμβεί κάτι πραγματικά τρομερό». Στην ουσία, έλεγε ότι οι ανησυχίες είχαν λειτουργήσει σαν προστατευτική ασπίδα -και τώρα ήταν ανυπεράσπιστη.

Λογικά, βέβαια, αυτό είναι ανοησία. Οι αρνητικές σας σκέψεις δεν μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κακών πραγμάτων, όπως και δεν μπορούν να τα προκαλέσουν. Η αρνητική σκέψη δεν έχει καμία επίδραση στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον έξω κόσμο, το μόνο που κάνει είναι να κάνει τη ζωή σας δυστυχισμένη. Αλλά βαθιά μέσα μας, προσκολλούμαστε στη δεισιδαιμονία ότι με τις αρνητικές μας σκέψεις μπορούμε να αποτρέψουμε τα κακά πράγματα. Αυτό είναι που δίνει στην αρνητικότητα τόση μεγάλη δύναμη παραμονής.

Πότε ο θυμός γίνεται τοξικός και πώς η σωστή χρήση του μπορεί να μας κάνει καλό;

Ποιο είναι το αντίδοτο;

Η λύση στην αρνητικότητα είναι να δημιουργήσετε μια νέα εμπειρία της πραγματικότητας μετατοπίζοντας την προσοχή σας σε όλα τα εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Κάθε μέρα υπάρχουν χιλιάδες τρόποι, μικροί και μεγάλοι, με τους οποίους το σύμπαν σας συντηρεί, σας προσφέρει και σας υποστηρίζει.

Εκατοντάδες πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας που δεν χρειάζεται καν να τα σκέφτεστε: Αναπνέετε, χωνεύετε - και όλα αυτά χωρίς να τα κάνετε εσείς ή να καταλαβαίνετε καν πώς συμβαίνουν. Επεκτείνετε τη ματιά σας πέρα από το σώμα σας και τα δώρα πολλαπλασιάζονται - υπάρχει αέρας για να αναπνεύσετε, φαγητό για να φάτε, νερό για να πιείτε. Υπάρχει αγάπη και ζεστασιά που λαμβάνετε από τους φίλους και την οικογένειά σας. Υπάρχει μια θεαματική ποσότητα ομορφιάς στον κόσμο: ένας νυχτερινός ουρανός που αστράφτει από αστέρια, ο τρόπος που ο ωκεανός διαθλά το φως του ήλιου σε χίλια αστραφτερά διαμάντια, ο ήχος της βροχής όταν χτυπά στο πεζοδρόμιο. Αν στρέψετε την προσοχή σας σε αυτά τα πράγματα, αρχίζετε να αναγνωρίζετε ότι ζούμε σε ένα γενναιόδωρο σύμπαν που δίνει συνεχώς. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι σας υποστηρίζουν, ότι σας αγαπούν και ότι σας φροντίζουν και τότε μπορείτε να αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις σας.

Υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε θετικοί που θα μας αποτρέψουν από το να βυθιστούμε στο άγχος;

Χρειάζεται ένα εργαλείο που ονομάζεται ροή ευγνωμοσύνης και βοηθά στη δημιουργία ευγνωμοσύνης. Διδάσκω τους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν τη ροή ευγνωμοσύνης σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, αμέσως μόλις αρχίσουν οι αρνητικές σκέψεις, για να τις αποτρέψουν από το να μετατραπούν σε ένα σκοτεινό σύννεφο αρνητικότητας, και δεύτερον, ως καθημερινή πρακτική. Χρησιμοποιώ τη ροή ευγνωμοσύνης, ως το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω και το τελευταίο πράγμα πριν κοιμηθώ το βράδυ.

Εδώ είναι το εργαλείο:

Ξεκινήστε δηλώνοντας σιωπηλά στον εαυτό σας συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είστε ευγνώμονες, ιδιαίτερα πράγματα που συνήθως θεωρείτε δεδομένα. (Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες που δεν υπάρχουν στη ζωή σας.) Προχωρήστε αργά. Νιώστε την ευγνωμοσύνη για κάθε στοιχείο. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το εργαλείο, προσπαθήστε να βρείτε νέα στοιχεία για τη λίστα.

Μετά από περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, σταματήστε να σκέφτεστε και επικεντρωθείτε στη σωματική αίσθηση της ευγνωμοσύνης. Θα την αισθανθείτε να προέρχεται απευθείας από την καρδιά σας. Αυτή η ενέργεια που εκπέμπετε είναι η ροή της ευγνωμοσύνης.

Καθώς αυτή η ενέργεια εκπέμπεται από την καρδιά σας, το στήθος σας θα μαλακώσει και θα ανοίξει. Σε αυτή την κατάσταση, θα νιώσετε μια συγκλονιστική παρουσία να σας πλησιάζει, γεμάτη με τη δύναμη της άπειρης προσφοράς. Έχετε κάνει μια σύνδεση με την πηγή.

Cheers! Πώς να κάνεις μια υπέροχη (και αξέχαστη) πρόποση

Πώς μας βοηθάει η ανάπτυξη μιας πρακτικής ευγνωμοσύνης με την πάροδο του χρόνου;

Το πιο προφανές όφελος είναι ότι γίνεστε λιγότερο νευρικοί, λιγότερο επιρρεπείς στην υπερφόρτωση και πιο ικανοί να διατηρείτε μια θετική προοπτική ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Η εξήγηση είναι απλή: Αν έχετε επίγνωση ότι υποστηρίζεστε από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αντιδράσετε υπερβολικά όταν σας χτυπήσουν οι αντιξοότητες.

Μακροπρόθεσμα, τα οφέλη είναι ακόμη πιο βαθιά. Όταν αισθάνεστε το σύμπαν στο πλευρό σας, είστε πιο πρόθυμοι να επεκτείνετε τη ζωή σας, να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να συνεχίσετε εν μέσω μιας αναποδιάς. Εν ολίγοις, είναι πιο πιθανό να εκπληρώσετε τις δυνατότητές σας.

Το πιο μυστηριώδες όφελος από όλα είναι ότι αρχίζετε να βλέπετε ολόκληρο τον κόσμο με νέα μάτια. Σκεφτείτε το για μια στιγμή: Πώς θα ήταν να βιώσετε όλα όσα σας δίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας; Πώς θα αισθανόσασταν; Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσατε να νιώσετε το ίδιο: Θα νιώθατε μια ανανεωμένη αίσθηση σεβασμού και δέους για την ευεργεσία του σύμπαντος.

Το έχετε ξαναζήσει αυτό - όλοι το έχουμε βιώσει ως παιδιά. Μπορείτε να θυμηθείτε ότι μαγευτήκατε από τα πιο απλά πράγματα επειδή τα συναντούσατε για πρώτη φορά; Νιώθαμε δέος επειδή βιώναμε τον κόσμο χωρίς το φίλτρο της ενήλικης σκέψης.

Για να το θέσουμε αλλιώς, ως ενήλικες έχουμε μάθει να αναλύουμε -να σκεφτόμαστε- αυτό που βλέπουμε, αντί να το βιώνουμε άμεσα. Απομακρύνοντας τον εαυτό μας, έχουμε χάσει τον σεβασμό μας για τη ζωογόνο ομορφιά του κόσμου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος της ευγνωμοσύνης: Ανακτάτε την ικανότητά σας να εντυπωσιάζεστε από τη ζεστασιά, τη χάρη και την καλοσύνη που σας περιβάλλει.

Αυτός είναι ο τρόπος για να καταφέρεις να έχεις μια πιο ήρεμη ζωή σύμφωνα με τους Tik Tokers

pexels-dziana-hasanbekava-5480692.jpg