Cheers! Πώς να κάνεις μια υπέροχη (και αξέχαστη) πρόποση

Cheers! Πώς να κάνεις μια υπέροχη (και αξέχαστη) πρόποση

Όπως σε ένα γραπτό μήνυμα που στέλνεις σε πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, έτσι και σε μια σημαντική ομιλία, τελείωσε με έναν δυνατό επίλογο.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση: Να ανατριχιάζουμε κατά τη διάρκεια μιας ατελείωτης ή αντιπαθητικής ή ενοχλητικής ή ακατάλληλης ή απλά αυτοαναφορικής πρόποσης. Και δεν είναι ευκολότερο από την άλλη πλευρά: Μπορεί να είναι αδύνατο να καταλάβεις τι να πεις σε μια μέρα που συχνά είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής κάποιου. Θέλεις να είσαι αστεία, ευγενική, ενδιαφέρουσα. Για τον σκοπό αυτό, βρήκαμε από δύο σπουδαίους -και πολύ διαφορετικούς- συγγραφείς μερικές συμβουλές.

Η Liz Flahive είναι θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και τηλεοπτική συγγραφέας που αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Homeland (πριν από αυτό, ήταν παραγωγός στο Nurse Jackie). Μπορεί να βγάλει διαλόγους που είναι τόσο αστείοι όσο και βαθυστόχαστοι.

Πρώτον λοιπόν πρέπει να ρωτήσεις το άτομο που σου ζήτησε να μιλήσεις για το τι θέλει. Σύντομη και γλυκιά πρόποση. Σύντομη και αστεία. Σύντομη και με νόημα. Με διάρκεια και ουσιαστική με συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή ιστορίες. Παρουσίαση λεπτομερειών με σχολιασμό.

Πώς να κάνεις ουσιαστικές συζητήσεις χωρίς να έχεις τον φόβο να «γεμίσεις» τα αμήχανα κενά

Κυρίως θα σου πουν: Ό,τι θέλεις, είσαι σπουδαία σε αυτό. Ωστόσο, να είσαι ειλικρινής αν είσαι κακή στο να μιλάς δημόσια. «Ένας πολύ εξωστρεφής και αστείος φίλος αρνήθηκε να κάνει πρόποση στο γάμο μας, επειδή αγχώνεται πολύ όταν μιλάει δημόσια. Και χαίρομαι που μου το είπε», λέει η Flahive.

Γιατί εμένα; Γιατί τώρα; Αυτή είναι μια χαζή ερώτηση, αλλά όπως οι περισσότερες χαζές ερωτήσεις μπορεί να είναι παράξενα χρήσιμη για να γίνει η αρχή. Γιατί είσαι εσύ αυτός που στέκεται εδώ πάνω; Γιατί η σχέση σου με αυτό το άτομο είναι ξεχωριστή; Ποια άποψη για αυτό το άτομο ή τους ανθρώπους μπορείς να προσφέρεις;

Σκέψου την ομιλία σου ως κάτι που έχει αρχή, μέση και τέλος. Μια ομιλία είναι κάτι που μπορεί να «ταξιδέψει» το ακροατήριό μας. Από πού ξεκινάμε και πού θέλουμε να καταλήξουμε;

Κάνε την πρόποση προσωπική. Να είσαι συγκεκριμένη. Πες στο κοινό κάτι που δεν γνωρίζει ήδη.

Χρησιμοποίησε σημειώσεις. Καλύτερα να αφήσεις τον πλήρη αυτοσχεδιασμό.

Αν συγκινηθείς, κάνε ένα διάλειμμα. Μετά συγκεντρώσου. Και συνέχισε.

Η Albertina Rizzo είναι μία από τους σεναριογράφους του Jimmy Fallon από το 2012 (πρώτα στο Late Night, τώρα στο Tonight Show), πράγμα που σημαίνει ότι γράφει περίπου 200 αρκετά ξεκαρδιστικά αστεία την εβδομάδα -πολλά από τα οποία ξεπερνούν τα όρια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Μου έχουν ζητήσει να κάνω μια-δυο προπόσεις σε γάμους, γενέθλια, baby showers, καταθέσεις ποινικών υποθέσεων κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα προνόμιο και τιμή. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η περίσταση, το να κάνεις μια πρόποση είναι πάντα τρομακτικό. Ευτυχώς, νομίζω ότι έχω βρει μερικές χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες επινόησα όλες καθώς έγραφα αυτό το κείμενο και θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι τρομερές συμβουλές. Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων».

Γιατί το στρες μπορεί να μας κάνει καλό (και πώς να το «γυρίσουμε» υπέρ μας)

Ακολουθούν οι προτάσεις της:

Πιες αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι θα σου πουν ότι αυτό είναι λάθος πριν κάνεις μια πρόποση, αλλά αυτοί δεν έχουν βαρεθεί ποτέ σε πάρτι. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και χαλάρωσε με μερικά κοκτέιλ. Το κλειδί είναι να πιες μόνο όσο χρειάζεται για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αμηχανία.

Πες κάτι ντροπιαστικό. «Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω, με το "ντροπιαστικό" δεν εννοώ να ανακοινώσετε στο δωμάτιο ότι τα κάνατε πάνω σας. Αυτό που εννοώ είναι να πείτε στους καλεσμένους ένα ελαφρώς ταπεινωτικό ανέκδοτο για την κυρία ή τον άντρα της πρόποσης. Τίποτα τόσο άσχημο που θα σε μισήσουν γι' αυτό. Κάτι ελαφρύ» προτείνει η Rizzo.

Κάντη σύντομη. Να ένας λόγος που οι άνθρωποι βαριούνται κατά τη διάρκεια των προπόσεων: Είναι πολύ μεγάλες. Δεν είσαι ο Winston Churchill, οπότε προσπάθησε να μειώσεις τη διάρκειά της. Σκέψου τι θέλεις να πεις και μετά μείωσε το στο μισό.

Κράτα τα inside jokes μέσα σου. Δεν μπορείς να αφήσεις δύο- τρία άτομα να καταλάβουν και όλους τους υπόλοιπους στην απ’ έξω. Το θέμα είναι, να θυμάσαι ότι όλοι σε ακούνε, οπότε κάνε τους να νιώσουν ότι συμπεριλαμβάνονται και κράτα τα προσωπικά αστεία για το επόμενο, πιο private, πάρτι.

Προσπάθησε να απομνημονεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Το να διαβάζεις μια γραμμή εδώ κι εκεί από ένα κομμάτι χαρτί είναι μια χαρά, αλλά προσπάθησε να το περιορίσεις στο ελάχιστο.

Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί. Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος προσπαθεί υπερβολικά, γι' αυτό μείνε αληθινή σε αυτό που είσαι. Πες τα πράγματα με τον τρόπο που θα τα έλεγες και στην παρέα σου. Ο κόσμος σε αγαπάει γι' αυτό που είσαι. Γίνε αυτό.

Τελείωσε με έναν δυνατό επίλογο. Για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μια πρόποση μόνο για τα δύο πρώτα λεπτά και τα δύο τελευταία λεπτά, οπότε κάνε τα να μετρήσουν. Τον υπόλοιπο χρόνο θα μπορούσες πιθανώς να λες άσχετα πράγματα χωρίς να το καταλάβει κανείς. Απλά ξεκίνα με κάτι διασκεδαστικό και κλείσε με κάτι γλυκό.

For the love of luck! Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν όλη την τύχη μαζεμένη πάνω τους;

pexels-cottonbro-studio-3171815.jpg