Εσύ ακόμη να ανακαλύψεις τη μαγεία της απλότητας;

Εσύ ακόμη να ανακαλύψεις τη μαγεία της απλότητας;

Πώς το less is more μπορεί να γίνει πράξη στην ψηφιακή εποχή; Υπάρχει τρόπος να «αγκαλιάσεις» την απλότητα και τη μαγεία που τη συνοδεύει, όταν στην ατζέντα σου υπάρχουν μόνο to-do; Συνέχισε να διαβάζεις και get the pulze!

Λένε ότι η μαγεία της ζωής βρίσκεται στην απλότητα, στις μικρές, καθημερινές στιγμές που μετατρέπονται σε εμπειρίες απόλαυσης, ακόμη και χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική αφορμή.

Αλήθεια όμως, σε μία καθημερινότητα που σε βρίσκει on the road από το πρωί μέχρι το βράδυ, που είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, που κάθε λίγα λεπτά η προσοχή σου αποσπάται από emails και ειδιποιήσεις στα social media, πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις τη «φιλοσοφία» του less is more; Κατά πόσο είναι εφικτό να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε έναν έντονο τρόπο ζωής και στιγμές που ρίχνεις τους ρυθμούς σου και απολαμβάνεις τη ζωή και τη στιγμή ουσιαστικά και όσο πιο απλά γίνεται;

Γιατί το λιγότερο είναι περισσότερο και μας οδηγεί στην ευτυχία;

Less is more. Σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις διάβασει αυτή τη φράση. Λένε ότι «εντοπίστηκε» για πρώτη φορά σε ποίημα του 1855, του Βρετανού ποιητή Robert Browning, αλλά ότι έγινε ευρέως γνωστή -και πήρε την έννοια με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα- το 1947, από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ludwig Mies van der Rohe.

Ό,τι και αν ισχύει, το σίγουρο είναι πως ο «κανόνας» του less is more είναι τάση, τόσο στη διακόσμηση, όσο και στη μόδα. Τι γίνεται όμως σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά σου; Πώς το less is more μπορεί να γίνει πράξη στην ψηφιακή εποχή; Υπάρχει τρόπος να «αγκαλιάσεις» την απλότητα και τη μαγεία που τη συνοδεύει, όταν στην ατζέντα σου υπάρχουν μόνο to-do; Συνέχισε να διαβάζεις και get the pulze!

1689076224037-488713063-image003.jpg

Αποσυνδέσου από τα social media και επανασυνδέσου με εσένα

Αν κάθε μέρα περνάς αρκετό από τον χρόνο σου πάνω από την οθόνη του κινητού σου, αν οι ειδοποιήσεις και τα emails δεν σταματούν να έρχονται στο smartphone σου, φρόντισε να το αφήνεις στην άκρη ή να το απενεργοποιείς, έστω και για 15 λεπτά μες στη μέρα. Τι να κάνεις αντ' αυτού; Απλά να απολαμβάνεις μερικές στιγμές ηρεμίας, χωρίς τη σκέψη ότι κάτι έγινε στον κόσμο των social media και πρέπει να το δεις ή το άγχος του επόμενου email. Εκείνα τα λεπτά κάνε κάτι «μικρό» που σε ευχαριστεί και σε φέρνει κοντά με τον αληθινό σου εαυτό: Από την καταγραφή των σκέψεών σου, μέχρι την απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου χωρίς ενοχλήσεις.

Μην «κυνηγάς» τα πολλά και τα μεγάλα, αλλά επένδυσε στο τώρα

Ένα ταξίδι, ένα event, το island hopping στις Κυκλάδες, το reunion με τους παλιούς συναδέλφους. Όλες αυτές είναι εμπειρίες για τις οποίες ανυπομονείς. Αλήθεια όμως, πρέπει να υπάρχει πάντα κάτι «μεγάλο» να περιμένεις αύριο, για να απολαμβάνεις τη ζωή σου; Βλέπεις, όσο εστιάζεις στο αύριο, τόσο απομακρύνεσαι από τις ανάγκες που έχεις τώρα και κυρίως, τόσο αφήνεις τις στιγμές και τις ευκαιρίες να σε προσπερνούν. Διότι ακόμη και μία απλή, καθημερινή στιγμή, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μία spontaneous εμπειρία. Το «μυστικό», λοιπόν, βρίσκεται στον «κανόνα» του less is more, δηλαδή στο να ανακαλύψεις τη μαγεία της απλότητας και τις απολαυστικές εμπειρίες που μπορεί να «ξεκλειδώσει». Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να εστιάσεις στο τώρα και να ζεις τη στιγμή. Τι λες, λοιπόν, αν απόψε το βράδυ τηλεφωνήσεις ξαφνικά στην κολλητή σου, που έχετε τόσο καιρό να βρεθείτε και δώσετε ραντεβού στο μπαλκόνι;

Βρες και δημιούργησε χώρο για την ξεκούραση και τις ανάγκες σου

Πέρα από το να βρίσκεις χρόνο για tasks που πρέπει να φέρεις εις πέρας και δραστηριότητες που σε γεμίζουν, είναι σημαντικό να βρίσκεις και χρόνο απλά για να ξεκουράζεσαι και να απολαμβάνεις τη συντροφιά σου. Είναι ο χρόνος που «φορτίζεις» τις μπαταρίες σου, που κάνεις «αποσυμπίεση», που διώχνεις το στρες. Είναι ο χρόνος που βάζεις σε pause τις σκέψεις σου και απλώς, απολαμβάνεις την απλότητα μιας στιγμής, ακόμη και αν σε βρίσκει να περιμένεις να ξεκινήσει το επόμενο meeting.

Να επιλέγεις συνειδητά πώς επενδύεις τον χρόνο σου

Υπάρχουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σου, τα οποία κάνεις σχεδόν «μηχανικά», χωρίς να σκεφτείς αν θέλεις πραγματικά να τα κάνεις. Αυτό ισχύει κάποιες φορές και σε ό,τι αφορά στον ελεύθερό σου χρόνο. Κάνεις κάτι το οποίο απολαμβάνεις πραγματικά ή μένεις στα ίδια και τα ίδια, μόνο και μόνο επειδή τα κάνουν οι άλλοι ή γιατί έχεις «εγκλωβιστεί» σε μία ρουτίνα, από την οποία ξεχνάς ή φοβάσαι να βγεις; Ώρα, λοιπόν, να αναλογιστείς τι σε ευχαριστεί πραγματικά και να το βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Μήπως να πεις «όχι» στο απογευματινό shopping με την κολλητή και να της προτείνεις απλά να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από μία ταράτσα ή μία παραλία της πόλης;

Picture1.jpg

Να θυμάσαι, λοιπόν, να ζεις στο τώρα και να μην ξεχνάς να κάνεις και κάτι καλό για εσένα, κάτι που σε κάνει να απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο την κάθε σου μέρα, όσο απλό και «μικρό» και αν φαντάζει. Άρχισε απλώς να επιλέγεις πιο συνειδητά πώς θέλεις να απολαμβάνεις τον χρόνο σου, να εστιάζεις περισσότερο στο σήμερα παρά στο αύριο, να εμπλουτίζεις την καθημερινότητά σου με rituals που σε γεμίζουν, ακόμη και αν πρόκειται για λίγα λεπτά χαλάρωσης στο μπαλκόνι σου, λίγο προτού ξεκινήσει μία ακόμη έντονη μέρα. Με λίγα λόγια… Feel the Pulze και θα μας θυμηθείς!