Το Gökotta είναι η νέα hot τάση ευεξίας που θα δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι

Το Gökotta είναι η νέα hot τάση ευεξίας που θα δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι
Pexels

Η σουηδική αρχή ευεξίας, που βασίζεται στη δημιουργία μιας σύνδεσης με τη φύση.

Αν οι κανονιστικές πρωινές ρουτίνες της κουλτούρας της βιασύνης δεν είναι για εσένα, τότε το Gökotta(προφέρεται, djuh-koo-ta) θα μπορούσε να είναι η απάντησή σου στην αναζήτηση ενός πιο ηρεμιστικού τελετουργικού αφύπνισης.

Η σουηδική αρχή ευεξίας, που βασίζεται στη δημιουργία μιας σύνδεσης με τη φύση, έχει βρεθεί να έχει οφέλη που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Μάλιστα, το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι η τέλεια αφορμή για να ανανεώσεις την πρωινή σουρουτίνα δοκιμάζοντας λίγο τη μέθοδο αυτή της Gökotta.

Όχι πια Drama μόνο Queen: 7 τρόποι για να ελαχιστοποιήσεις το δράμα στη ζωή σου

Τι ακριβώς είναι η Gökotta;

Σύμφωνα με την Catharina Björkman, ειδική στον σκανδιναβικό τρόπο ζωής, η αρχή είναι «επικεντρωμένη γύρω από την ιδέα του να σηκώνεσαι με τον ήλιο και να περνάς τις πρώτες στιγμές της ημέρας έξω απολαμβάνοντας τη φύση - ιδιαίτερα το κελάηδισμα των πουλιών».

Για ορισμένους, αυτοί οι ποιμενικοί συνειρμοί μπορεί να προσφέρουν μια ευχάριστη ανακούφιση στις εικόνες του ξυπνήματος στις 5 π.μ., του κρύου ντους και των γεμάτων λιστών εργασιών που έχει συνδεθεί πρόσφατα με τον όρο «πρωινή ρουτίνα» λόγω των βιβλίων αυτοβελτίωσης.

«Το Gökotta δεν είναι σαν άλλες σύγχρονες ιδέες για το πρωινό ξύπνημα, όπου η εστίαση είναι συχνά στην επίτευξη εκατοντάδων πραγμάτων πριν καν οι περισσότεροι άνθρωποι κλείσουν το ξυπνητήρι τους», εξηγεί η Björkman. Πρόκειται για την απλή ύπαρξη, για μια στιγμή ηρεμίας και γαλήνης.

Ως αποτέλεσμα, η Björkman λέει ότι η Gökotta μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. «Δεν υπάρχουν αυστηροί και γρήγοροι κανόνες για το πώς να το κάνετε: Θα μπορούσε να είναι ένα ήσυχο φλιτζάνι καφέ στον κήπο το πρώτο πράγμα που θα κάνετε, ένας σύντομος περίπατος με την ανατολή του ήλιου γύρω από το τετράγωνο ή να ανοίξετε το παράθυρο και να κοιτάξετε έξω καθώς ξυπνάτε».

Το κλειδί έγκειται στο να είσαι προσεκτική. «Ο στόχος είναι απλώς να σταματήσετε και να νιώσετε τον καθαρό αέρα και να ακούσετε τους πρωινούς ήχους πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας», εξηγεί.

Beat the heat: Οι πιο ασυνήθιστοι τρόποι να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα αν δεν έχεις κλιματιστικό

Ποια είναι τα οφέλη;

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια πολυτελής δραστηριότητα μπροστά στην κρίση του κόστους ζωής και τη χρόνια έλλειψη χρόνου, τα οφέλη του να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι ήδη καλά τεκμηριωμένα.

Έρευνες έχουν συνδέσει στο παρελθόν τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους με τη βελτίωση της διάθεσης και την τόνωση της υγείας και της ευεξίας, ενώ μελέτες έχουν διαπιστώσει ακόμη και συσχέτιση με τη γνωστική λειτουργία - από την ενισχυμένη δημιουργικότητα έως την καλύτερη επίλυση προβλημάτων.

Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία και έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα «χαρούμενων» ορμονών, προσθέτει η Björkman.

Τα τέσσερα στοιχεία - φωτιά, γη, αέρας και νερό & πώς θα ανακαλύψεις τη «γλώσσα υποστήριξής» σου

IMG_0830.jpeg