Τι είναι ο δεσμός ψυχής που έχει κερδίσει τόσο έδαφος στο TikTok;

Ανθή Μιμηγιάννη
Τι είναι ο δεσμός ψυχής που έχει κερδίσει τόσο έδαφος στο TikTok;
Pexels

«Οι νεότερες γενιές στρέφονται στις πνευματικές έννοιες για να βρουν νόημα στη ζωή τους».

Η σχέση μπορεί να αναπτυχθεί με χιλιάδες τρόπους. Για ορισμένα ζευγάρια, η σύνδεση χτίζεται σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου και γίνεται βαθύτερη και πιο ουσιαστική κάθε μέρα- για άλλα, ένας ισχυρός δεσμός μπορεί να δημιουργηθεί σχεδόν ακαριαία και, κατά περίπτωση, να αποτελέσει μια στιγμή καμπής στην προσωπική σας εξέλιξη. Στον σημερινό κόσμο, υπάρχει ένα όνομα για το τελευταίο: Δεσμός ψυχής.

O No1 μύθος για την τριχόπτωση καταρρίπτεται από τους ειδικούς - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος «ένοχος»

Τι είναι ο δεσμός ψυχής;

Ένας δεσμός ψυχής είναι μια έντονη πνευματική σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων που οδηγεί σε μια αμοιβαία εμπειρία μάθησης.

Η έννοια του δεσμού ψυχής έχει κερδίσει έδαφος στο TikTok και η γενιά Gen Z αναζητά όλο και περισσότερο απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. «Το ανθρώπινο μυαλό συνειδητά και ασυνείδητα επιδιώκει αισθήματα ασφάλειας και νοήματος με την έλξη προς έννοιες που δίνουν σχήμα και αντιλαμβανόμενη κατανόηση», λέει η ειδικός σε θέματα σχέσεων Megan Weks στο Brides.com. «Οι νεότερες γενιές στρέφονται στις πνευματικές έννοιες για να βρουν αυτό το νόημα στη ζωή τους».

Ο coach σχέσεων John Ryan De Oca θεωρεί ότι αυτό ίσχυε ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πανδημίας. «Κοινωνικά, βρισκόμαστε σε ένα σημείο πνευματικής αφύπνισης», λέει. «Η COVID μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε όλοι».

Ας δούμε μερικές σοφές συμβουλές για το πώς να εξερευνήσεις παραγωγικά και με ασφάλεια έναν δεσμό ψυχικής σχέσης χωρίς αυτό να συνεπάγεται και περιττό πόνο και αγωνία.

Πώς συγκρίνεται ένας δεσμός ψυχής με άλλα είδη αγάπης;

Η De Oca θεωρεί τον όρο «δεσμό ψυχής» ως όρο-ομπρέλα για άλλες έννοιες σχέσεων. «Η αδελφή ψυχή είναι ένα είδος δεσμού ψυχής, όπως και άλλα», εξηγεί. «Αυτά είναι όλα πνευματικές συμφωνίες ότι θα συναντιόμασταν σε αυτόν τον κόσμο για να κάνουμε κάποιο είδος δουλειάς, αν και δεν ξέρουμε πάντα πώς θα μοιάζει αυτή η δουλειά».

Αυτό είναι λογικό: Αν η ουσία μιας σύνδεσης με δεσμούς ψυχής είναι ότι παρέχει μια μαθησιακή εμπειρία, τότε η σύνδεση μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μια σύνδεση δεσμού ψυχής μπορεί να είναι ρομαντική ή πλατωνική, και μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες ή εβδομάδες. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που συναντάς μόνο μία φορά ή κάποιος στον οποίο επιστρέφεις ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής σου.

Όπως και στις σχέσεις «αδελφής ψυχής», ένας δεσμός ψυχικής σχέσης μπορεί σίγουρα να ενταθεί μέσω του σεξ, αλλά το σεξ δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Αν νιώθεις μια βαθιά σύνδεση με κάποιον και η παρουσία του στη ζωή σου, σε έχει οδηγήσει σε νέες γνώσεις, τότε η σύνδεσή σου με αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι ένας δεσμός ψυχής. «Αυτές οι σχέσεις είναι εδώ για να προκαλέσουν ανάπτυξη», προσθέτει η De Oca. «Οποιοδήποτε είδος δεσμού ψυχής σας προκαλεί να αναπτυχθείτε».

Αυτή είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο σύμφωνα με μελέτη και κοστίζει μόνο 1 ευρώ

Σημάδια ότι έχεις βρει έναν δεσμό ψυχής

«Μια σύνδεση ψυχής μπορεί να είναι καλή ή κακή, αλλά το αποκαλυπτικό σημάδι ότι έχετε βρει έναν δεσμό ψυχής είναι ότι υπάρχει μια ασυνήθιστη ένταση που νιώθετε μεταξύ του ενός ή και των δύο εμπλεκόμενων μερών» λέει η Weks. Στις πιο υγιείς συνδέσεις ψυχικών δεσμών, υπάρχει μια αίσθηση βαθιάς οικειότητας και βαθιάς άνεσης. Σε πιο τοξικές καταστάσεις, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να έλκεται ξανά και ξανά από ένα άτομο, παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη σχέση ή ότι αυτή παρουσιάζει εμπόδια στην πρόοδο σε άλλους τομείς της ζωής σου. Επειδή τόσο τα καλά όσο και τα κακά σενάρια μπορούν να παρουσιάσουν μια μαθησιακή εμπειρία, και τα δύο μπορούν να θεωρηθούν συνδέσεις ψυχικών δεσμών.

Αρνητικά ενός δεσμού ψυχής

Είναι σημαντικό να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε έννοια ή συναίσθημα που μας οδηγεί να αγνοήσουμε τις κόκκινες σημαίες σε μια σχέση ή που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να συνεχίσουμε να αλληλεπιδράμε με κάποιον που δεν φέρνει θετική επιρροή στη ζωή μας. «Αυτού του είδους οι πνευματικές ταμπέλες μπορούν να κατευθύνουν ένα άτομο σε έναν δρόμο προς τοξικές ή συναισθηματικά επιβλαβείς καταστάσεις και να το κάνουν να παραμείνει στην κατάσταση για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται» λέει η Weks.

Το να δίνεις υπερβολική έμφαση σε μια αντιλαμβανόμενη σύνδεση ψυχικού δεσμού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια αυξημένη αίσθηση απογοήτευσης αν η σχέση σας με αυτό το άτομο φτάσει στο τέλος της. «Όταν πιστεύουμε ότι κάποιος ήταν "γραφτό να είναι" στη ζωή μας και στη συνέχεια τον χάνουμε, αυτή η λήξη μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πόνο", προσθέτει η Weks.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι ένας δεσμός ψυχής μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνεις για τον εαυτό σου. «Όταν είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε κάποιον άλλο, τρέχουμε μακριά από τον εαυτό μας», λέει ο De Oca. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονο μπορεί να αισθάνεσαιτον αντιληπτό δεσμό σου με ένα άλλο άτομο, δεν πρέπει ποτέ να στέκεται στη θέση της προσωπικής ολοκλήρωσης και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να διογκώσετε τη σημασία μιας πιο περιστασιακής συναναστροφής. «Ενώ η υιοθέτηση πνευματικών πρακτικών μπορεί να προσφέρει γαλήνη και καθοδήγηση, χρειαζόμαστε μηδενική πρόσθετη ενθάρρυνση όταν πρόκειται να δώσουμε νόημα στις αλληλεπιδράσεις με αποκλειστικό σκοπό το σεξ», λέει η Weks.

Τελικά, όντως περιμένουμε από τους άλλους να μας φερθούν όπως τους φερόμαστε λένε οι επιστήμονες

Πώς να σπάσεις έναν δεσμό ψυχής

Δεν χρειάζονται μαγικά ξόρκια ή μυστικιστικές πρακτικές εδώ, μόνο μια επιβεβαίωση της αξίας σου ως άτομο και του σεβασμού που όλοι αξίζουμε στις σχέσεις. Αν και όροι όπως «δεσμός ψυχής» και «αδελφή ψυχή»μπορεί να υπονοούν ότι μια σύνδεση είναι προδιαγεγραμμένη ή πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί, δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψεις σε αυτό, ή σε οτιδήποτε άλλο, να ελαχιστοποιήσει την εξουσία που έχεις στη δική σουζωή και στις επιλογές που κάνεις. «Κρατήστε τα όρια και τα στάνταρ σας υψηλά για το σε ποιον επιτρέπετε είναιστη ζωή σας», λέει η Weks. «Αν δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός κοινού στόχου που σας κάνει να αισθάνεστε καλά ή αν στην πραγματικότητα απομακρύνουν έναν στόχο που έχετε για τον εαυτό σας, είναι σημάδι για να σταματήσετε να ασχολείστε. Έχετε αυτό κατά νου: Οι υγιείς σχέσεις θα πρέπει, ως επί το πλείστον, να προσφέρουν ειρήνη στη ζωή μας - όχι σύγχυση, φόβο και αστάθεια».

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό να έχεις κατά νου ότιδεν είναι απαραίτητο κάθε σχέση, ειδικά αυτές που έχουν τις ρίζες τους στον ρομαντισμό και το σεξ, να είναι στη ζωή σου για πάντα. «Είναι σημαντικό να τιμάμε την εμπειρία μας, να βγαίνουμε εκεί έξω και να ερωτευόμαστε διαφορετικούς ανθρώπους, ειδικά πριν είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με κάποιον μακροπρόθεσμα», λέει ο De Oca. Διατηρώντας μια υγιή προοπτική, θα είμαστε σε θέση να μάθουμε καλύτερα το μάθημα που μας προσφέρει η αντιληπτή σύνδεση της ψυχής μας με τον δεσμό, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε όταν η σύνδεση δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

IMG_1556.jpeg