Γενέθλια: Ευκαιρία για να κάνεις πάρτι ή για να μην το πεις πουθενά;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Γενέθλια: Ευκαιρία για να κάνεις πάρτι ή για να μην το πεις πουθενά;

Τα γενέθλια είναι μια ευκαιρία για να χαρεί και να γιορτάσει κανείς με τους φίλους του ή μήπως όχι;

Τα γενέθλιά μας - συνήθως - είναι μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα που δεχόμαστε τις ευχές φίλων και συγγενών, μια μέρα αφιερωμένη σε μας, μια μέρα που χαιρόμαστε για τον χρόνο που πέρασε και όσα καταφέραμε κι ανυπομονούμε για τον χρόνο που απλώνεται μπροστά μας και τις νέες περιπέτειες που θα ζήσουμε.

1692623801338-674664235-pexels-cottonbro-studio-4684265.jpg

Όλα αυτά «συνήθως», μιας και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τη μέρα των γενεθλίων τους με την ίδια θέρμη ενώ υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους η μέρα αυτή τους δημιουργεί περισσότερο άγχος και θλίψη συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες.

Ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λόγοι, οι οποίοι διαφοροποιούν τη διάθεσή μας απέναντι στην ημέρα των γενεθλίων μας μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί - από την εποχή του χρόνου που γεννηθήκαμε, από το αν είμαστε εξωστρεφείς ή όχι ή από μια ανάμνηση (καλή ή κακή) που μπορεί να έχουμε και σχετίζεται με την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι δύο τύποι ανθρώπων σύμφωνα με το πώς αντιδρούν στην ημέρα των γενεθλίων τους

Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες όσον αφορά τα γενέθλια: σε αυτούς που είναι οι τύποι του «πάρτι», δηλαδή σε αυτούς που αγαπούν να γιορτάζουν τη μέρα των γενεθλίων τους και σε αυτούς που εκείνη η μέρα είναι η πιο μελαγχολική του χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα άτομα που το «ζουν» όταν έρχεται εκείνη η μέρα ή λίγο πριν έρθει εκείνη η μέρα. Τι εννοούμε με αυτό: άλλοι επιλέγουν να οργανώσουν ένα μεγάλο πάρτι ανήμερα των γενεθλίων τους, καλώντας τους φίλους τους και γιορτάζοντας μέχρι πρωίας, ενώ κάποιοι θεωρώντας τη μέρα αυτή ως την πιο ξεχωριστή όλου του χρόνου διοργανώνουν μέχρι και ολιγοήμερα ταξίδια με την παρέα τους.

Στην δεύτερη κατηγορία τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού για κάποιους η μέρα των γενεθλίων τους είναι φοβερά αγχωτική. Αυτά τα άτομα τείνουν να συγκρίνονται με συνομηλίκους τους και βλέποντας για παράδειγμα πως κάποιοι μπορεί να έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια ή να έχουν πετύχει επαγγελματικά στον κλάδο που θέλουν, να μελαγχολούν που οι ίδιοι ενδεχομένως δεν έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο. Παράλληλα, δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι το ότι μεγαλώνουν ακόμη έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να θέλουν η μέρα των γενεθλίων τους να περάσει όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα» και αδιάφορα για εκείνους, δίχως ευχές και πάρτι.

1692625453465-322378733-pexels-cottonbro-studio-3419697.jpg

Όπως και να έχει πάντως η μέρα των γενεθλίων θα πρέπει να είναι για τον καθένα η «μέρα» του, είτε θέλει να την αντιμετωπίσει σαν οποιαδήποτε άλλη μέρα είτε θέλει να την αφιερώσει στον εαυτό του κάνοντας κάτι ξεχωριστό, χωρίς να υπάρχει στερεότυπο σε αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς.