Ο θυμός μπορεί να είναι το «κλειδί» αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου

Ο θυμός μπορεί να είναι το «κλειδί» αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου
Pexels

Αν προσπαθείς να πετύχεις τους στόχους σου, μπορεί να είναι και ωφέλιμο να έχεις θυμό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που ανέλαβαν διάφορες απαιτητικές εργασίες ενώ ήταν θυμωμένοι είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που ένιωθαν διαφορετικά συναισθήματα. Οπότε, αν προσπαθείς να πετύχεις τους στόχους σου, μπορεί να είναι και ωφέλιμο να έχεις θυμό.

Αυτό το συναίσθημα βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκλήσεις που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι συμμετέχοντες που ανέλαβαν διάφορες απαιτητικές εργασίες σε κατάσταση θυμού είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που ένιωθαν διαφορετικά συναισθήματα, όπως επιθυμία, θλίψη ή διασκέδαση. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Heather Lench, είναι καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Ο λόγος για τον οποίο το μαξιλάρι σου κιτρινίζει -και ο ανέξοδος τρόπος να το διορθώσεις

Η ίδια δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον θυμό ως κίνητρο: «Διαπιστώσαμε ότι ο θυμός οδηγούσε σε καλύτερα αποτελέσματα σε καταστάσεις που αποτελούσαν πρόκληση και περιλάμβαναν εμπόδια στην επίτευξη στόχων».

Ωστόσο, ο θυμός απέτυχε να ενισχύσει τις επιδόσεις των ανθρώπων όσον αφορά ευκολότερες εργασίες, όπως αποκάλυψε η μελέτη. Υπήρχαν έξι πειράματα, καθένα από τα οποία εξέταζε κατά πόσον ο θυμός βοηθούσε τους ανθρώπους να επιτύχουν συγκεκριμένες εργασίες.

Η Lench ανέφερε ότι το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα προέκυψε από το πρώτο πείραμα, το οποίο εξέτασε τον αριθμό των παζλ λέξεων που μπορούσαν να λύσουν οι άνθρωποι ενώ ένιωθαν διαφορετικά συναισθήματα. Στο πείραμα συμμετείχαν 233 προπτυχιακοί φοιτητές στο Texas A & M. Σε κάθε φοιτητή ανατέθηκε τυχαία ένα συναίσθημα: Επιθυμία, θυμός, θλίψη, διασκέδαση ή απλώς μια ουδέτερη κατάσταση. Μέσω διαφορετικών εικόνων που φωτίζονταν κάθε φορά για πέντε δευτερόλεπτα, τους βοηθούσαν να νιώσουν το εκάστοτε συναίσθημα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν είκοσι λεπτά για να σχηματίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις από τέσσερα σετ επτά αναγραμματισμών που εμφανίζονταν σε μια οθόνη υπολογιστή. Αυτά διέφεραν σε δυσκολία, αλλά μόλις οι συμμετέχοντες τελείωναν ένα παζλ, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν και να προσπαθήσουν ξανά.

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή κατέγραφε πόσο χρόνο αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες σε κάθε γρίφο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θυμωμένοι συμμετέχοντες έλυσαν περισσότερους γρίφους από τους συμμετέχοντες που ένιωθαν οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.

Οι θυμωμένοι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 39% περισσότερους γρίφους από τους φοιτητές που αισθάνονταν ουδέτερα και όσοι αισθάνονταν θυμωμένοι επέδειξαν επίσης περαιτέρω επιμονή αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους, σχολίασε η Lench.

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πλένουμε λάθος τα εσώρουχά μας όλη μας τη ζωή

Η ίδια δήλωσε: «Όταν οι άνθρωποι ήταν θυμωμένοι και επέμεναν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν. Αλλά σε όλες τις άλλες συναισθηματικές καταστάσεις, όταν επέμεναν, ήταν πιο πιθανό να αποτύχουν. Έτσι φαίνεται ότι οι άνθρωποι επέμεναν πιο αποτελεσματικά όταν ήταν θυμωμένοι».

Πρόσθετα πειράματα διερωτήθηκαν αν ο θυμός μπορεί να παρακινήσει τους μαθητές να υπογράψουν μια αίτηση, να τους βοηθήσει να κερδίσουν υψηλή βαθμολογία σε ένα βιντεοπαιχνίδι ή να τους ωθήσει να κλέψουν σε γρίφους σύνδεσης και συλλογισμού μόνο και μόνο για να κερδίσουν βραβεία. Αλλά σε όλες τις καταστάσεις, οι συμμετέχοντες σε κατάσταση θυμού ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν τον επιδιωκόμενο στόχο τους.

pexels-rdne-stock-project-10029302.jpg