Δεν είναι το γυμναστήριο, ούτε η υπερβολή: Αυτά είναι τα tips μακροζωίας σύμφωνα με τους Blue Zoners

Δεν είναι το γυμναστήριο, ούτε η υπερβολή: Αυτά είναι τα tips μακροζωίας σύμφωνα με τους Blue Zoners

Ας εμπνευστούμε από τους γηραιότερους  ανθρώπους στον πλανήτη, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές που ονομάζονται «Μπλε Ζώνες». Πρόκειται για πέντε σημεία διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο -στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κόστα Ρίκα, την Καλιφόρνια και την Ιαπωνία- όπου πολλοί κάτοικοι ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα των 100 ετών.

Η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε να πετύχουμε αλλά πώς ακριβώς κατακτάται ο στόχος;

Μία καλή αρχή, λοιπόν, είναι να εμπνευστούμε από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές που ονομάζονται «Μπλε Ζώνες». Πρόκειται για πέντε σημεία διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο -στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κόστα Ρίκα, την Καλιφόρνια και την Ιαπωνία- όπου πολλοί κάτοικοι ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα των 100 ετών.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη: Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για να αποκοιμηθείς γρήγορα;

Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω 5 σημεία απέχουν παρά παρά πολλά χιλιόμετρα, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του τρόπου ζωής, των συνηθειών και της διατροφής αυτών των ξακουστών αιωνόβιων που «ορκίζονται» σε μια συλλογή από συμβουλές γνωστές ως «Power Nine» που βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Ο συνεργάτης του National Geographic, Dan Buettner, λέει ότι όχι μόνο οι Blue Zoners ζουν μακρά ζωή, αλλά είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένοι από χρόνιες ασθένειες. Ο Dan και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μελέτη το 2016, η οποία εξέτασε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στη Σαρδηνία της Ιταλίας, την Ικαρία της Ελλάδας, τη Nicoya της Κόστα Ρίκα, τη Loma Linda της Καλιφόρνια και τη Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Οι ερευνητές βρήκαν εννέα κοινές πρακτικές που ακολούθησαν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Ο Dan είπε στο Medical News Today: «Ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον αυτών των ανθρώπων μάς προσφέρουν οδηγίες και ενδείξεις για το πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη ζωή μας για να ζήσουμε περισσότερο».

Το ρόφημα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου

1. Κίνηση με φυσικό τρόπο

Ενώ οι Blue Zoners μπορεί να είναι μια ενεργή ομάδα, «δεν τρέχουν μαραθώνιους ή δεν συμμετέχουν σε γυμναστήρια», λέει ο Dan.

Αντίθετα, ζουν σε περιβάλλοντα που τους ωθούν συνεχώς να κινούνται χωρίς να το σκέφτονται, όπως εξηγεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών στην αυλή, το περπάτημα ή ένα χόμπι όπως η αγγειοπλαστική.

2. Το να έχει κάποιος έναν αληθινό σκοπό

«Το να γνωρίζεις την αίσθηση του σκοπού σου αξίζει έως και επτά χρόνια επιπλέον προσδόκιμου ζωής», ισχυρίζεται ο Dan εξηγώντας ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα αυτό το αποκαλούν «Ikigai» ενώ οι Nicoyans το μεταγλωττίζουν ως «plan de vida», που ουσιαστικά σημαίνει «ο λόγος που ξυπνάω το πρωί».

3. Περιορισμός το άγχους

Όλοι βιώνουμε άγχος, αλλά ο Dan λέει ότι αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Όπως εξηγεί, οι Blue Zoners έχουν καθημερινές ρουτίνες για να απαλλαγούν από κάθε άγχος, όπως το να παίρνουν έναν υπνάκο ή να απολαμβάνουν μια ήρεμη happy hour.

4. Στοπ στο φαγητό ΠΡΙΝ κάποιος χορτάσει

Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε μέχρι να αισθανθούμε χορτάτοι, αλλά οι κάτοικοι της Οκινάουα εφαρμόζουν αυτό που είναι γνωστό ως ο κανόνας της δίαιτας του 80 τοις εκατό ή «hara hachi bu». Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό -απλώς σπρώχνεις το πιάτο μακριά όταν είσαι 80 τοις εκατό «γεμάτος». Ο Dan λέει ότι «το χάσμα 20 τοις εκατό μεταξύ του να μην πεινάς και να αισθάνεσαι χορτάτος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους ή της απόκτησής του».

5. Η φυτική διατροφή

Οι μετρ στη μακροζωία καταναλώνουν μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης -τρώγοντας ψάρια και αυγά μερικές φορές την εβδομάδα και κρατώντας το κρέας για ειδικές περιστάσεις. Τα φασόλια υπάρχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους. Αλλά και στα γαλακτοκομικά, προτιμούν μικρές ποσότητες τυριού ή γιαουρτιού.

6. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού

Οι περισσότεροι Blue Zoners πίνουν τακτικά, αλλά το κάνουν με μέτρο. Το «μυστικό» είναι να μην πίνει κανείς με τους φίλους ή το φαγητό περισσότερα από ένα ή δύο ποτήρια κάθε μέρα.

7. Το να ανήκει κάποιος κάπου

Οι περισσότεροι αιωνόβιοι ανήκουν σε κάποιο είδος κοινότητας, που δεν χρειάζεται να βασίζεται στην πίστη.

8. Προτεραιότητα τα αγαπημένα πρόσωπα

Ο Dan λέει ότι οι Blue Zoners ζουν κοντά στους γονείς και τους παππούδες τους, αφοσιώνονται σε έναν σύντροφο ζωής και επενδύουν χρόνο και αγάπη στα παιδιά τους.

9. Διατήρηση υγιούς κοινωνικού κύκλου

«Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου επέλεξαν –ή γεννήθηκαν μέσα σε– κοινωνικούς κύκλους που υποστήριζαν υγιείς συμπεριφορές», τονίζει ο Dan.

Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς αν οι φίλοι του κυνηγούν τους ίδιους στόχους υγείας με εκείνον. Ή μήπως η παρέα μαζί τους ενθαρρύνει το αλκοόλ, το fast food ή το κουτσομπολιό; «Δουλέψτε τις υγιεινές συμπεριφορές που θέλετε να ενσωματώσετε στη ζωή σας και περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με αυτούς που σας ταιριάζουν και σας μοιάζουν», όπως εξηγεί.

pexels-lucas-allmann-612891.jpg