Τι είναι το οικογενειακό jet lag και τι να κάνεις αν σε εξαντλεί ψυχικά η επαφή με συγγενείς σου

Τι είναι το οικογενειακό jet lag και τι να κάνεις αν σε εξαντλεί ψυχικά η επαφή με συγγενείς σου

Καθώς πλησιάζουν σιγά σιγά οι γιορτές, είναι λογικό οι οικογενειακές συγκεντρώσεις να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. Είσαι έτοιμη, όμως, για αυτό;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα γιορτινά τραπέζια σε εξαντλούν επειδή έρχεσαι ξανά σε επαφή με συγγενείς που είτε είναι πολύ αδιάκριτοι είτε απλώς κυμαίνονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πως υπάρχει ένα τεράστιο «χάσμα» ανάμεσά σας;

Αυτή η συναισθηματική εξάντληση φαίνεται ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα ορισμένοι ψυχολόγοι να έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση «οικογενειακό jet lag».

Η Janelle S. Peifer, PhD, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, μιλώντας στο SELF ανέφερε ότι μια οικογενειακή επίσκεψη μπορεί να διαταράξει τον τρόπο ζωής σου.

«Αν αισθάνεσαι εξαντλημένη μετά την επαφή με τους συγγενείς σου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς ή με αυτούς», προσθέτει η ίδια, επισημαίνοντας ακόμα ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση.

airport-2373727_1280.jpg

Η Gen Alpha δημιουργεί ένα νέο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό;

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για ξεκούραση μετά από μία επίσκεψη με συγγενείς που νιώθεις ότι σε «κουράζουν»

Η Dr. Peifer έχει παρατηρήσει ότι, μετά από ένα ταξίδι ή ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια, οι άνθρωποι τείνουν να «πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά». Μερικοί, μάλιστα, καταλήγουν να υπερβάλλουν σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν την άδεια που πήραν, εξηγεί.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις αν αισθάνεσαι εξαντλημένος», εξηγεί η ψυχολόγος.

Ενώ προσθέτει ακόμα ότι «θεωρούμε δεδομένο το πόσο συναισθηματικά και σωματικά απαιτητική μπορεί να είναι η κοινωνικοποίηση, τα ταξίδια και η επεξεργασία των σύνθετων συναισθημάτων που συνεπάγεται μια οικογενειακή επίσκεψη μάς».

«Γι' αυτό είναι σημαντικό να δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου όταν επιστρέφεις στον χώρο σου», ιδιαίτερα αν έχεις μια δύσκολη ή τεταμένη σχέση με την οικογένειά σου, προσθέτει.

table-setting-791149_1280.jpg

Ο θυμός μπορεί να είναι το «κλειδί» αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου

Σκέψου τα όρια που μπορεί να χρειάζεται να θέσεις

Καθώς πλησιάζουν σιγά σιγά οι γιορτές, είναι λογικό οι οικογενειακές συγκεντρώσεις να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. Αν γνωρίζεις από τώρα ότι θα βρεθείς με συγγενείς τις ημέρες του Δεκεμβρίου, είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείς τον καθορισμό ορίων, λέει η Peifer.

Ο καθορισμός ορίων, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να ξεκόψεις από τους συγγενείς σου, το θέμα είναι να βρεις τρόπους «να αγαπάς τον εαυτό σου και το άλλο άτομο με έναν υγιή και βιώσιμο τρόπο», εξηγεί.

Για παράδειγμα, αν επισκέπτεσαι την πόλη που ζει ο αδερφός ή η αδερφή σου, ίσως θα ήταν καλύτερο για σένα να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο από το να φιλοξενηθείς στο σπίτι του/της.

Εάν αισθάνεσαι συνεχώς αγχωμένη γύρω τους, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μιλήσεις με έναν θεραπευτή που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, σύμφωνα με την ψυχολόγο Janelle S. Peifer.