Blue Monday:Eίναι 3η στα trends του Twitter/X κι όμως με αυτά τα tips θα γίνει η αγαπημένη σου μέρα

Γεωργία Βλαχοπούλου
Blue Monday:Eίναι 3η στα trends του Twitter/X κι όμως με αυτά τα tips θα γίνει η αγαπημένη σου μέρα

H πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου έχει καθιερωθεί να είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, αφού μάς βρίσκει λιγότερο χαρούμενους από την προηγούμενη εορταστική περίοδο.

Ο όρος Blue Monday, αν δεν το γνωρίζεις, αφορά στην πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Ναι αυτός ο ζοφερός τίτλος έχει απονεμηθεί στην 3η Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου, λόγω του συνδυασμού των «ακεφιών» που έχουμε μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, του κρύου και του πιο μουντού καιρού.

Φέτος, η Blue Μonday «έπεσε» σήμερα 15 Ιανουαρίου και ήδη έχει γίνει νούμερο 3 στα trends του Twitter/X.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη Δευτέρα είναι τόσο «καταθλιπτική»;

Μετά τα Χριστούγεννα και το κέφι του Δεκεμβρίου, ο Ιανουάριος πέρα από τον πιο κρύο καιρό χαρακτηρίζεται κι από ένα οικονομικό «σφίξιμο» - αφού όλοι πήραμε δώρα για τους αγαπημένους μας ή στον εαυτό μας - αλλά κι από την άχαρη επιστροφή στην πιο ισορροπημένη διατροφή μετά τις κρεπάλες των γιορτών.

Για αυτούς τους λόγους, ο πρώτος μήνας κάθε χρόνου μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σα να μην έχει τελειωμό με τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργούνται να κορυφώνονται την Blue Monday πυροδοτώντας συναισθήματα κατάθλιψης, θλίψης και γενικά χαμηλών κινήτρων.

Υπάρχει τρόπος για να ανταπεξέλθεις αυτή την δύσκολη μέρα και μάλιστα, όχι ένας αλλά 8.

1. Σωματική δραστηριότητα

Το να μην αισθάνεται κανείς πολύ στα «πάνω» του μπορεί να οδηγήσει και στο να μην είναι σωματικά δραστήριος, καθώς η άσκηση ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όπως ο Ιανουάριος είναι λιγότερο ελκυστική. Παρ' όλα αυτά, το να κάνεις μιας οποιασδήποτε μορφής γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στο να «ανέβει» η διάθεση και η ενέργειά σου.

Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως το ποδήλατο ή το jogging, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ - αν δεν είσαι fan του τρεξίματος - δραστηριότητες όπως η Zumba ή τα μαθήματα χορού έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Πολλά γυμναστήρια, μάλιστα έχουν δωρεάν δοκιμαστικές κάρτες και προσφορές που διαρκούν όλο τον Ιανουάριο.

2. Βάλε έναν ρεαλιστικό στόχο

Οι περισσότεροι με το που μπήκε το 2024 αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τους στόχους που θέλουμε να κατακτήσουμε μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Ωστόσο, αν αυτοί οι στόχοι δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικοί είναι φυσικό να μην έχουν πραγματοποιηθεί ή να μην έχει προχωρήσει η υλοποίηση τους στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να παίρνουμε τα πράγματα κατάκαρδα. Η μόνη λύση σε αυτό, είναι να θέτεις πιο ρεαλιστικούς στόχους.

3. Γίνε πιο δημιουργική

Οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα θεραπευτικές γιατί βοηθούν στο να απομακρυνθεί κανείς από τις καθημερινές πιέσεις, να μετατρέψει τις αρνητικές του σκέψεις ή τα συναισθήματα σε κάτι θετικό και δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετείχαν 135 ενήλικες, οι οποίοι παρακολούθησαν για 7 μήνες ένα πρόγραμμα με διάφορα μαθήματα όπως χειροτεχνίας, τραγουδιού, δημιουργικής γραφής και άλλα, οι ενήλικες φάνηκε να ένιωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρο όσο ήταν δραστήριοι, κάνοντάς τους γενικά και πιο ευτυχισμένους. Επομένως, θα ήταν πολύ βοηθητικό να κάνεις κάποια δραστηριότητα την Blue Monday αν θες να μην αισθάνεσαι «πεσμένη».

4. Φάε καλά

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αναζητάς comfort food (σ.σ burger, κοτομπουκιές από τη Μιχαλακοπούλου) για να σoυ φτιάξει η διάθεση, η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει πτώση των των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα αυτό να αυξήσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα του άγχους μας, εξηγούν οι ειδικοί. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την ψυχική σου υγεία λοιπόν, όσο και για τη σωματική. Άρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμπεριλάβεις πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και λιπαρά έλαια όπως ωμέγα-3 και 6. Προσπάθησε να αποφύγεις διεγερτικά όπως είναι η ζάχαρη, η καφεΐνη και το αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η λήψη επιπλέον βιταμίνης Β12 είναι χρήσιμη. Η υγιεινή διατροφή είναι επίσης κομβικής σημασίας για έναν καλό βραδινό ύπνο,ο οποίος επίσης με τη σειρά του, συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία.

1705326983454-491019297-pexels-ilkin-efendiyev-19770089.jpg

5. Αξιοποίησε στο έπακρο το φυσικό φως

Ο Ιανουάριος σημαίνει επιστροφή και στη δουλειά μετά από μια περίοδο διακοπών και η διάθεση είναι λογικό να μην είναι και η πιο ενθουσιώδης. Γι' αυτό λοιπόν, τα τακτικά διαλείμματα μπορούν να σε βοηθήσουν. Αυτό είναι πιο σημαντικό ειδικότερα το χειμώνα, επειδή οι άνθρωποι ξεκινούν για τη δουλειά τους με λιγοστό φως και επιστρέφουν την ώρα που έξω υπάρχει νύχτα. Επομένως θα ήταν εξαιρετικά αναζωογονητικό αν μπορούσες να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από την εργασία σου για να βγεις έξω και να πάρεις την απαραίτητη δόση φωτός και καθαρού αέρα, όπως λένε οι ειδικοί. Εάν εργάζεσαι από το σπίτι, αφιέρωσε χρόνο για τακτικά μεσημεριανά διαλείμματα και προσπάθησε να βγαίνεις έξω για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα.

6. Άλλαξε το περιβάλλον σου

Μια άλλη συμβουλή, που μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου την Blue Monday είναι να σκεφτείς να φτιάξεις ή να αλλάξεις κάτι στο δικό σου περιβάλλον. Για παράδειγμα, βάψε τους τοίχους σου σε ένα πιο φωτεινό χρώμα ή να χρησιμοποίησε περσίδες μονής κατεύθυνσης στα παράθυρά σου που αφήνουν τη μέγιστη ποσότητα φωτός. Μικρά πράγματα όπως αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις παραγωγική και ανεβάζοντας τη διάθεσή σου.

7. Πέρασε χρόνο με άλλους

Το να περνάς χρόνο με άλλους είναι μια από τις λίγες απολαύσεις στη ζωή που μπορεί να κοστίσει πολύ λίγο, αλλά να σε ανταμείψει ουσιαστικά. Είτε απολαμβάνεις έναν περίπατο στην εξοχή με φίλους είτε μια κλήση FaceTime το μεσημέρι, το να βρίσκεσαι κοντά με αγαπημένα σου πρόσωπα συνδέεται στενά με την καλή υγεία. Εκτός από αυτό, άλλα οφέλη που μπορείς να έχεις από τη συνανστροφή με άλλους ανθρώπους είναι η μείωση του στρες, τα καλύτερα επίπεδα κινήτρων και αυξημένη αίσθηση του «ανήκειν» και του «σκοπού».