Δε σταματάμε να χαμογελάμε!

Δέσποινα Καμπούρη
Δε σταματάμε να χαμογελάμε!

Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κάθε χαμόγελο μετράει.

Ένα χαμόγελο σ’ αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς είναι μια έκφραση αλληλεγγύης που μας κρατά ενωμένους, καθώς και ένα σύμβολο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Μπορεί να μείναμε κλεισμένοι για μήνες στο σπίτι, μπορεί να μην είχαμε επαφές με τους φίλους, τους συνεργάτες και τους συγγενείς μας, όμως δε σταματήσαμε να δείχνουμε το λευκό και υγιές χαμόγελό μας!

Έμαθα από μικρή να φροντίζω τη στοματική μου υγιεινή με ευλάβεια. Θυμάμαι πάντα τη μαμά μου να μου τονίζει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε γερά και υγιή δόντια, ούσα η ίδια παθούσα. «Εγώ δεν έπλενα τα δόντια μου κάθε μέρα όταν ήμουν μικρή και δυστυχώς ταλαιπωρήθηκα πολύ μεγαλώνοντας… Ο πόνος των δοντιών είναι ένας από τους πιο δυσάρεστους και δυνατούς!».

Σκεφτόμουν την καρέκλα του οδοντιάτρου και έτρεμα. Θα έκανα τα πάντα για να μη χρειαστεί ποτέ να τον επισκεφτώ. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ο φόβος προστατεύει, γιατί δυστυχώς τα παιδάκια ξεχνούν εύκολα καμιά φορά.

Ό,τι μαθαίνεις από παιδί το μεταλαμπαδεύεις κι εσύ στα παιδιά σου όταν γίνεσαι μαμά. Κάπως έτσι, μετέφερα στα δικά μου παιδιά τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής.

Ο γενικός κανόνας που πρέπει όλοι να ακολουθούμε είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Αν όμως έχουμε καταναλώσει όξινη τροφή ή ρόφημα απλά τα ξεπλένουμε και μετά από μισή ώρα τα βουρτσίζουμε. Καλό βούρτσισμα των δοντιών σημαίνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών - χρησιμοποιώντας φυσικά οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακά συστατικά για ολοκληρωμένη προστασία! Θέλει χρόνο, τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά, ώστε να προλάβουμε να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Επίσης κάτι που κάνουμε όλοι ασυναίσθητα και προσπαθώ να μάθω και τα παιδιά να μην το κάνουν, είναι να βρέχουμε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια. Είναι λάθος γιατί εμποδίζει την οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.

Τέλος κάτι που όλοι γνωρίζουμε αλλά αμελούμε να τηρούμε, είναι το πόσο σημαντικό είναι να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα, αφού με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται μικροοργανισμοί πάνω της.

Η οικογενειακή ιεροτελεστία είναι πολύ συγκεκριμένη πλέον. Κάθε πρωί μετά το πρωινό, το πλύσιμο των δοντιών είναι μονόδρομος. Πλένουμε σχολαστικά τα δόντια μας και αμέσως μετά χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα. Πολύ ισχυρό για τη μαμά και τον μπαμπά και πολύ ήπιο για τις μικρές.

Η Χριστίνα έμαθε πρόσφατα να πλένει μόνη της τα δόντια της αλλά πάντα την επιβλέπω για να είμαι σίγουρη ότι το κάνει σωστά. Το πιο αστείο είναι όταν ρουφάει από το ειδικό κυπελάκι το διάλυμα. Ακολουθούμε το ποιηματάκι: Ρουφάμε, ξεπλένουμε, φτύνουμε! Παράλληλα μετράμε 15 δευτερόλεπτα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και το βράδυ μετά το βραδινό φαγητό και πριν τον βραδινό ύπνο, αφού είναι και το πιο σημαντικό βούρτσισμα καθώς κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Και εννοείται το βραδινό βούρτσισμα γίνεται πάντα με τον καλύτερο σύμμαχό μας! Την AIM.

Η ΑΙΜ καταθέτει με την καρδιά της όλες της τις δυνάμεις για να προσφέρει προστασία, μέσα από διάφορες δράσεις, σε όλα εκείνα τα χαμόγελα που δοκιμάστηκαν περισσότερο σ’ αυτή την παγκόσμια κρίση. Την πανδημία του κορονοιού.

Με δεκαετίες εμπειρίας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με την στοματική υγιεινή, η ΑΙΜ, σε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς φορείς, προστατεύει το χαμόγελο όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Mε την PRAKSIS, την ανεξάρτητη ανθρωπιστική Οργάνωση που καταπολεμά τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, όπως είναι και η πρόσβαση στην υγεία, στηρίζει τη λειτουργία του Οδοντιατρείου της στο Community Center (Πολυϊατρείο) Αθηνών. Πρόκειται για μια κοινωνική δομή και ένα κοινωνικό οδοντιατρείο, που προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα στοματικής υγείας και δεν έχουν δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης. Όλες οι υπηρεσίες της PRAKSIS παρέχονται δωρεάν και χωρίς κριτήρια.

Σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει τα απαραίτητα προϊόντα στοματικής υγιεινής σε ιδρύματα και φορείς που στηρίζει η Ένωση, για να εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 1000 παιδιά και έφηβοι θα έχουν τα εφόδια για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αγκαλιάζει περισσότερους από 200 φορείς για παιδιά πανελλαδικά.

PostPhotos aim02

Η πλατφόρμα Good-Loop λειτουργεί ως μια online διαφημιστική εταιρεία που προβάλλει το έργο μεγάλων επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα χρήματα για τους κοινωφελείς σκοπούς τους. Η ΑΙΜ συμμετέχει στην πλατφόρμα αυτή με αποτέλεσμα, μέρος των διαφημιστικών εσόδων από την καμπάνια που τρέχει η μάρκα αυτή την περίοδο, να κατευθύνεται στην οργάνωση PRAKSIS, για τη στήριξη των δωρεάν και προς όλους υπηρεσιών του κοινωνικού Οδοντιατρείου της στο Community Center (Πολυϊατρείο) Αθηνών και στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για το πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για δεκάδες χιλιάδες άπορες οικογένειες και παιδιά πανελλαδικά.

Επισκεφτείτε το aim.gr/hamogela και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή στοματική φροντίδα και τις δράσεις της ΑΙΜ.