Αυτός είναι ο λόγος που ο ελεύθερός σου χρόνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία σου

Αυτός είναι ο λόγος που ο ελεύθερός σου χρόνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία σου

Η ουσία κρύβεται στην αναψυχή.

Ίσως νομίζεις ότι πρέπει να εργάζεσαι και να παραμένεις παραγωγική όλη μέρα, κάθε μέρα, έτσι δεν είναι;

Ωστόσο, αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εξάντληση. Πρέπει όμως όλοι να αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώνουμε. Ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται τόσο σημαντικός..

Ο ελεύθερος χρόνος είναι χρόνος που αφιερώνουμε κάνοντας μια δραστηριότητα απλώς και μόνο επειδή μας αρέσει. Το Rocky Mountain MS Center δίνει το παράδειγμα στα θέματα μαγειρικής. «Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ του μαγειρέματος απλώς για τη διασκέδαση και του μαγειρέματος επειδή υπάρχει μια οικογένεια που βασίζεται σε εσάς για το δείπνο. Σίγουρα, το ένα είναι καθαρά για την απόλαυσή σας, ενώ το άλλο είναι σαφώς ένα στοιχείο από τις υποχρεώσεις σας», αναφέρει υπεύθυνος από το κέντρο.

Η ουσία σε όλο αυτό βρίσκεται στην αναψυχή. Δε χρειάζεται να πιεζόμαστε για να κάνουμε κάτι επειδή πρέπει. Είναι καλό να ενσωματώσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας μέσα στην καθημερινότητά μας σκόπιμα, και αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση της εργασίας μας. Η αποτελεσματική χρήση του ελεύθερου χρόνου θα μας κάνει κυριολεκτικά πιο ευτυχισμένους. Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη της Taylor & Francis, όσοι ασχολούνται με ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχουν λιγότερη ψυχολογική δυσφορία και αισθάνονται πιο υγιείς.

Το να ξοδεύεις χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να ακούγεται σαν να απομακρύνεσαι από την επιτυχία της εργασίας. Ωστόσο, το αντίθετο μπορεί να ισχύει. Ένα ερευνητικό άρθρο στο περιοδικό Journal of Career Assessment επιβεβαίωσε ότι η εστίαση στην ευτυχία πρώτα μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα στην εργασία μας. Αυτό θα πρέπει να ενισχύσει την ιδέα ότι ο ελεύθερος χρόνος που ξοδεύουμε για την κηπουρική, τα σταυρόλεξα, το κάμπινγκ κ.λπ. δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θα μπορούσε πραγματικά να μας βοηθήσει στην παραγωγικότητά μας.

Το να έχεις ελεύθερο χρόνο δεν είναι ίδιο με το να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά αυτόν τον χρόνο. Ο Τζέιμς Γουόλμαν, συγγραφέας του Time and How to Spend It, είπε στο CNBC Make It ότι «πρέπει να εστιάσετε στη χρήση του ελεύθερου χρόνου σε δραστηριότητες που σας φέρνουν σε μια κατάσταση ροής και να απολαμβάνετε πραγματικά τον εαυτό σας».

Υπάρχει μια σειρά από ερωτήσεις για όσους αναρωτιούνται πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο τους, οι οποίες έχουν ως εξής: θα με βοηθήσει να συνδεθώ με τον κόσμο γύρω μου, θα με βοηθήσει να ξεφύγω από το κινητό και το pc μου, θα μου δημιουργήσει αναμνήσεις; Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης του ελεύθερου χρόνου μας είναι πόσο σοβαρά παίρνουμε την κάθε δραστηριότητα. Μην ασκείς πίεση στον εαυτό σου με κάτι που υποτίθεται ότι σου φέρνει χαρά.