Ραγάδα πρωκτού: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Ραγάδα πρωκτού: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Ραγάδα πρωκτού ονομάζεται το έλκος (πληγή) που παθαίνει το τοίχωμα (δέρμα) του πρωκτικού σωλήνα από μικροτραυματισμό που προκαλείται συνήθως όταν έχουμε επαναλαμβανόμενες μη φυσιολογικές κενώσεις ή ακόμη και μία μεμονωμένη. Με τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, αυτό που γίνεται είναι να παράγονται κόπρανα που είναι σκληρά (ή ξηρά), είτε ρευστά (ή υδαρή) με αποτέλεσμα να ερεθίζουν το μαλακό «δέρμα» στο εσωτερικό του πρωκτού, πάνω στο οποίο σχηματίζεται αρχικά ένα σκίσιμο, το οποίο γίνεται στη συνέχεια πληγή. Σπανιότερα, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονώδεις παθήσεις (νόσο Crohn), μολύνσεις στην περιοχή ή όγκους.

Συμπτώματα ραγάδας πρωκτού:


• πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου
• πόνος διαρκείας (από λεπτά έως ώρες) μετά την κένωση
• ήπια αιμορραγία με κηλίδες (στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας)


Μετά την κένωση του εντέρου, ο σοβαρός πρωκτικός πόνος μπορεί να προκαλέσει σπασμό στο μυ του πρωκτικού σφιγκτήρα, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο σημείο του τραύματος. Εξαιτίας της μειωμένης αιματικής ροής, το τραύμα (έλκος) αδυνατεί να επουλωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο πόνος και ο σπασμός από κένωση σε κένωση του εντέρου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί συνήθως σε έντονη δυσκολία πραγματοποίησης των κενώσεων. Οι χρόνιες ραγάδες αρκετές φορές εμφανίζουν ύφεση χωρίς όμως οριστική επούλωση, παρουσιάζοντας έτσι υποτροπή και έξαρση συμπτωμάτων με την πρώτη δυσκοιλιότητα ή αλλαγή κενώσεων. Επίσης οι χρόνιες ραγάδες μπορούν να επιμολυνθούν και να εμφανίσουν απόστημα στην περιοχή κάτω από τη ραγάδα με επακόλουθο τη δημιουργία συριγγίων και άλλων δυσάρεστων εξελίξεων.


Η ραγάδα πρωκτού συχνά εκλαμβάνεται από τον ασθενή ως αιμορροϊδοπάθεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια τελείως διαφορετική πάθηση, η διάγνωση της οποίας γίνεται με επισκόπηση της περιοχής για τον εντοπισμό σκισίματος ή έλκους. Η έκταση της βλάβης μπορεί να οριοθετηθεί με τη βοήθεια δακτυλικής εξέτασης. Κολονοσκόπηση ή εξέταση με σιγμοειδοσκόπιο μπορεί να γίνουν για να αποκλειστούν αποστήματα, κολίτιδα και άλλες αιτίες εντερικής αιμορραγίας και πόνου.

Μέθοδοι θεραπείας ραγάδας πρωκτού

Οι ραγάδες πρωκτού που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα (οξείες) θεραπεύονται πιο εύκολα• πολλές φορές άνευ θεραπείας, με την απλή ρύθμιση των κενώσεων του εντέρου και το μαλάκωμα των κοπράνων (μέσω φυτικών ινών και/ή σκευασμάτων), καθώς και με την καλή υγιεινή της περιοχής (πλύση με ζεστό ή χλιαρό νερό). Οι ραγάδες πρωκτού που υπάρχουν καιρό (χρόνιες) είναι πιο απαιτητικές στη θεραπεία, καθώς μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι παρέμβασης στην περιοχή, όπως είναι η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ), η χρήση σύγχρονου επουλωτικού λέιζερ ή η κλασική επέμβαση εκτομής ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή).
Σύγχρονη θεραπεία με λέιζερ

Η πιο σύγχρονη τεχνική για τη θεραπεία της ραγάδας προϋποθέτει χρήση ειδικού Laser και κατάρτιση ως προς την εφαρμογή του. Όπως όμως εξηγεί ο ειδικός πρωκτολόγος κος Αλκιβιάδης Παππάς, η εφαρμογή Laser υπερτερεί όλων των άλλων μεθόδων θεραπείας της πρωκτικής ραγάδας γιατί είναι σύντομη, ανώδυνη και αποτελεσματική. Πέραν όμως αυτού, η θεραπεία με λέιζερ διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι και η πιο ασφαλής επιλογή -με μια σύντομη θεραπεία (5 έως 10 λεπτών) πετυχαίνουμε σίγουρο αποτέλεσμα και αποφεύγουμε πιθανές αστοχίες όπως του μπότοξ ή και πιο σοβαρές επιπλοκές όπως της σφιγκτηροτομής. Με τη χρήση του επουλωτικού λέιζερ, επιπλέον, μπορούμε επίσης να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και σε χρόνια έλκη του πρωκτού που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ραγάδα ή άλλες παθήσεις του πρωκτού, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κου Αλκιβιάδη Παππά, Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος www.proctoclinic.gr