Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2015: 5 λόγοι για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό!

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2015: 5 λόγοι για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό!

Η σημερινή ημέρα είναι (άλλη μια) καλή αφορμή να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για το σώμα μας

Καθημερινά το σώμα μας χάνει τεράστιες ποσότητες νερού, από τον ιδρώτα, την αναπνοή, την ούρηση- και αυτές τις απώλειες πρέπει να τις αναπληρώνουμε επαρκώς ώστε να μην διαταραχθεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι μια πολύ καλή αφορμή για να θυμηθούμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς λόγους που "οφείλουμε" να ενυδατώνουμε το σώμα μας πίνοντας αρκετό νερό καθημερινά και όχι μόνο όταν το θυμόμαστε.

1. Το νερό μας βοηθάει να κρατάμε την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Σκεφτείτε: είμαστε περίπου 60% νερό. Η πέψη, η κυκλοφορία του αίματος, η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας (και πολλά ακόμα) γίνονται με την βοήθεια υγρών- μάλιστα, υπάρχει συγκεκριμένος αδένας με τον οποίο ο εγκέφαλος επικοινωνεί με τα νεφρά μας δίνοντας εντολές για το πόσο νερό θα αποβάλλουν μέσω της ούρησης και πόσο χρειάζεται να "αποθηκεύσουμε". Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αφουγκράζεστε τη δίψα σας και να πίνετε νερό ή έστω πράσινο τσάι, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών.

2. Βοηθάει στον έλεγχο των θερμίδων. Το νερό από μόνο του δεν μπορεί να μας αδυνατίσει, αυτό είναι βέβαιο. Όμως, μας βοηθάει με δύο άλλους τρόπους: αφενός, μια ξαφνική αίσθηση πείνας μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση (οπότε αυτομάτως γλιτώνουμε την επίθεση στα σνακ) αφετέρου, είναι η απόλυτη επιλογή με 0 θερμίδες- που μπορεί να γίνει πιο απολαυστική και δροσιστική αν προσθέσετε φέτες από αγγούρι ή φέτες εσπεριδοειδών. Και βέβαια, τροφές πλούσιες σε νερό, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ζωμοί, δίνουν την αίσθηση του κορεσμού πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα.

3. Τονώνει τους μύες. Κύτταρα που δεν κρατούν την ισορροπία τους σε υγρά και ηλεκτρολύτες μπορεί να φέρουν ως αποτέλεσμα μια αίσθηση μυικής κόπωσης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να πίνετε νερό, ειδικά αν γυμνάζεστε, τόσο 2 ώρες πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας όσο και κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Κάνει καλό στην επιδερμίδα μας. Την κρατάει ελαστική και φρέσκια και προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές που προκαλεί η αφυδάτωση. Αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να φτάσετε σε υπερβολές: από τη στιγμή που ο οργανισμός σας πάρει την ενυδάτωση που έχει ανάγκη, η περίσσεια υγρών αποβάλλεται από τα νεφρά- οπότε δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε με το νερό.

5. Βοηθάει τα νεφρά μας. Τα νεφρά λειτουργούν ως ένα σύστημα καθαρισμού του οργανισμού από τις τοξίνες, όμως για να μπορούν να λειτουργούν στο 100% τους χρειάζονται υγρά- επομένως, το νερό τους είναι απολύτως απαραίτητο. Από την άλλη, αν δεν ενυδατώνεστε όσο χρειάζεστε, τότε διατρέχετε κίνδυνο να δημιουργηθεί άμμος ή πέτρα στα νεφρά- μέρα που είναι, λοιπόν, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό!