Ρομποτική χειρουργική: Η απάντηση στην υστερεκτομή

Ρομποτική χειρουργική: Η απάντηση στην υστερεκτομή

Αν αντιμετωπίζετε μια πιθανή επέμβαση υστερεκτομής, μάθετε γιατί η ρομποτική και πιο συγκεκριμένα το σύστημα χειρουργικής «da Vinci» μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας για οποιαδήποτε καλοήθη γυναικολογική πάθηση.

Μια μεγάλη ποικιλία από καλοήθεις (μη καρκινικές) παθήσεις, μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, το οποίο αποτελείται από τη μήτρα, τον κόλπο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Οι περισσότερες από αυτές τις συνθήκες, ωστόσο, επηρεάζουν τη μήτρα.

Κοινοί τύποι γυναικολογικών παθήσεων, όπως τα ινομυώματα (μη-καρκινικά εξογκώματα στα τοιχώματα της μήτρας), η ενδομητρίωση ή η πρόπτωση (πτώση ή ολίσθηση της μήτρας), μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο και έντονη αιμορραγία, όπως και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα, συχνά θεραπεύονται μέσω υστερεκτομής, με χειρουργική αφαίρεση, δηλαδή, της μήτρας. Για την ακρίβεια, αυτή η διαδικασία είναι η δεύτερη πιο κοινή χειρουργική διαδικασία που ακολουθούν οι γυναίκες στην Αμερική, και υπολογίζεται πως το 1/3 όλου του γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ θα έχουν υποστεί υστερεκτομή μέχρι την ηλικία των 60.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει υστερεκτομή για την αντιμετώπιση της πάθησής σας. Η υστερεκτομή μπορεί, μερικές φορές, να γίνεται μέσω του κόλπου, ωστόσο σε περιπτώσεις που η μήτρα είναι μεγάλη ή υπάρχουν εσωτερικές ουλές από προηγούμενη επέμβαση ή από άλλες συνθήκες, συνήθως εκτελείται κοιλιακή υστερεκτομή.

Παραδοσιακά, οι κοιλιακές υστερεκτομές γίνονται με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτεί μια μεγάλη τομή κάτω από τον ομφαλό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι επώδυνη και να περιλαμβάνει βαριά φαρμακευτική αγωγή, κίνδυνο μόλυνσης και σημαντική απώλεια αίματος. Μετά το χειρουργείο, είναι αναγκαία μια περίοδος ανάρρωσης της τάξης των 6 εβδομάδων. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς δεν μένουν ευχαριστημένοι με την ουλή που μένει από την τομή.

Ωστόσο, ενώ η υστερεκτομή είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία, μπορεί να μην είναι κατάλληλη ή αναγκαία για όλα τα άτομα ή τις παθήσεις. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για παράδειγμα, η Ινομυωματεκτομή da Vinci, μπορεί να είναι μια επιλογή για γυναίκες με ινομυώματα που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους ή/και τη μήτρα τους. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να ρωτάτε πάντα τον γιατρό σας για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε, καθώς και για τους αντίστοιχους κινδύνους και τα οφέλη τους.

Εάν ο γιατρός σας σας συστήσει υστερεκτομή, μπορεί να είστε υποψήφιες για μια καινοτόμα και λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία, η οποία ονομάζεται Υστερεκτομή da Vinci. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα χειρουργικό σύστημα «έργο τέχνης», σχεδιασμένο για να βοηθήσει τον γιατρό σας να εκτελέσει τις πιο ακριβείς και λιγότερο επεμβατικές υστερεκτομές που μπορούν να γίνουν στις μέρες μας.

Για τις περισσότερες γυναίκες, η Υστερεκτομή da Vinci προσφέρει πολυάριθμα δυνητικά οφέλη έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών προσεγγίσεων, περιλαμβανομένων:

•Σημαντικά λιγότερο πόνο
•Λιγότερη απώλεια αίματος και αντίστοιχη ανάγκη για μετάγγιση
•Μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης
•Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
•Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
•Μικρές τομές για όσο το δυνατόν λιγότερες και μικρότερες ουλές
•Βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ικανοποίησης των ασθενών, σε πολλές περιπτώσεις

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, φυσικά, αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να εγγυηθούν με σιγουριά, καθώς η επέμβαση θέλει υπομονή και η όλη διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη.
Το χειρουργικό σύστημα da Vinci έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χειρουργούς ενισχυμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας σε υψηλής ανάλυσης 3D και της μεγεθυμένης άποψης αυτής. Ο γιατρός σας ελέγχει το σύστημα da Vinci, το οποίο μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών του σε μικρότερες, πιο ακριβείς κινήσεις μικροσκοπικών οργάνων μέσα στο σώμα σας. Αν και συχνά αποκαλείται «ρομπότ», το da Vinci δεν μπορεί να ενεργήσει από μόνο του. Αντ' αυτού, η επέμβαση γίνεται εξολοκλήρου από τον γιατρό σας.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, η τεχνολογία da Vinci επιτρέπει στον γιατρό σας να εκτελέσει μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών μόνο με λίγα μικροσκοπικά ανοίγματα. Ως εκ τούτου, θα μπορείτε να είστε σε θέση να επιστρέψετε στη ζωή σας συντομότερα, χωρίς τον συνήθη χρόνο ανάρρωσης που απαιτείται σε τόσο σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Το σύστημα da Vinci έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, σε εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις μέχρι σήμερα.