Αυτό το μέρος στο αεροδρόμιο, έχει περισσότερα μικρόβια ακόμη και από το μπάνιο σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτό το μέρος στο αεροδρόμιο, έχει περισσότερα μικρόβια ακόμη και από το μπάνιο σου

Πάει κάπου το μυαλό σου;

Είναι αλήθεια πως τα ταξίδια εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στο αεροπλάνο, όπως οι δημόσιες τουαλέτες, τα πολυσύχναστα αεροδρόμια και φυσικά η εξάντληση που έρχεται με την αλλαγή της ρουτίνας σου ενώ ταξιδεύεις.

Από όλα τα σημεία με μικρόβια που αντιμετωπίζεις όταν ταξιδεύεις, υπάρχει ένα αναπόφευκτο σημείο που έχει περισσότερα μικρόβια από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ευρώπη, τα πλαστικά καλαθάκια που χρησιμοποιούνται στα σημεία ελέγχου ασφαλείας φέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ιών στο αεροδρόμιο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham και του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας συνέλεξαν δείγματα επιφάνειας και αέρα σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γρίπης στη Φινλανδία από το 2015 έως το 2016. Μετά την εξέταση των δειγμάτων, βρήκαν ίχνη τουλάχιστον ενός αναπνευστικού ιού στο 10 % των δειγμάτων επιφάνειας που έλαβαν, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών κάλαθων ασφαλείας.

Δες και αυτό: Ψάχνεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια; Αυτά είναι τα 3 websites που πρέπει να ψάξεις

Αποδείχθηκε ότι τα καλαθάκια αποτελούν τον υψηλότερο δυνητικό κίνδυνο, με το 50% να φέρει είτε τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, είτε τον ιό που προκαλεί τη γρίπη ή και τα δύο. Ακόμη και τα δείγματα που έβγαλαν από την επιφάνεια των τουαλετών στο αεροδρόμιο δεν φέρουν αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς, πράγμα που σημαίνει, πως οι ερευνητές θεωρούν ότι οι επιβάτες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της υγιεινής των χεριών όταν χρησιμοποιούν την τουαλέτα.

Μία λύση που προτείνουν οι ερευνητές, είναι τα αεροδρόμια να προσφέρουν αντισηπτικό στους επιβάτες πριν και μετά την έλευση τους από τον έλεγχο. Στο μεταξύ, εάν θέλεις να αποφύγεις να κρυολογήσεις όσο ταξιδεύεις, μπορείς να έχεις στην τσάντα σου το δικό σου αντισηπτικό χεριών.

Αυτό το ήξερες;

Να σε ποια θέση πρέπει να κάθεσαι στο αεροπλάνο, ανάλογα με το τι επιβάτης είσαι