Μήπως σου λείπει περισσότερη βιταμίνη D από ότι φαντάζεσαι;

Πατούλια Κατερίνα
Μήπως σου λείπει περισσότερη βιταμίνη D από ότι φαντάζεσαι;

Τελικά, πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά; 

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως φαίνεται, ως λαός έχουμε ανεπάρκεια στην τόσο σημαντική αυτή βιταμίνη.

Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που έκανε το το Institute of Medicine διαπιστώθηκε ένα σοβαρό στατιστικό σφάλμα στην εκτίμηση της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης για τη βιταμίνη D και όπως φαίνεται χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δόση βιταμίνης D.

Τα <75 nmol/L (20 ng/ml) δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας μας και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, μπορεί να συνδεθεί και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Κοινώς, μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως η βιταμίνη D προστατεύει μόνο από τη ραχίτιδα αλλά η σημασία είναι τελικά πολύ πολύ μεγαλύτερη.

Εννοείται πως ο γιατρός σου, με βάση τις διατροφικές συνήθειες που έχεις αλλά και τις συνήθειες έκθεσης στον ήλιο, την ηλικία και το χρώμα του δέρματος σου μπορεί να σου προτείνει μια διαφορετική ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης D. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ήδη πως οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι και τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα χρειάζονται υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D.

Αρκεί μόνο η σωστή διατροφή; Όχι

Μόνο το 20% της απαιτούμενης ποσότητας της βιταμίνης D εξασφαλίζεται από τη διατροφή. Το υπόλοιπο 80% φυσιολογικά παράγεται στο δέρμα υπό τη επίδραση της υπεριώδους B ηλιακής ακτινοβολίας. Βέβαια και σε διατροφικό επίπεδο, δεν τα πάμε τόσο καλά σε σχέση με το παρελθόν, μιας και η διατροφή μας σήμερα είναι φτωχή σε φρέσκα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης που περιέχουν δεκαπλάσια ποσότητα βιταμίνης D αλλά και σε φρέσκα αυγά και φρέσκο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Επιπλέον, στη σύγχρονη εποχή βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους ενώ το μελάνωμα και οι καυτές ακτίνες του ήλιου που μπορούν να μας δημιουργήσουν εγκαύματα, μας έχουν αναγκάσει να φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτης προστασίας χειμώνα και καλοκαίρι.

Διάβασε ακόμα: 5 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που θα κάνουν τα μαλλιά και το δέρμα σου να δείχνουν τέλεια