Το γιατροσόφι που θέλεις για κάθε είδος βήχα, ξηρό ή παραγωγικό

Το γιατροσόφι που θέλεις για κάθε είδος βήχα, ξηρό ή παραγωγικό

Μην αφήνεις τον επίμονο βήχα να σε νικήσει

Μπήκαμε ήδη στο 2019 και οι ιώσεις κάνουν πάρτι γύρω μας. Το ίδιο και ο βήχας. Κι αν ο γιατρός σου λέει να κάνεις υπομονή γιατί ίωση είναι και ο βήχας θα κάνει τον κύκλο του για να περάσει, να μερικά γιατροσόφια από τις γιαγιάδες μας ακόμα που θα σε βοηθήσουν και θα σε ανακουφίσουν από το βήχα.

Πρώτα πρώτα αναγνώρισε το είδος του βήχα που σε ταλαιπωρεί. Ο ξηρός βήχας δεν συνοδεύεται από φλέμα αλλά είναι πιθανό να οφείλεται στον ερεθισμένο σου λαιμό.

Ο υγρός ή παραγωγικός βήχας είναι αυτός που παράγει και φλέγμα και είναι η προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει το φλέμα αυτό.

Για τον ξηρό βήχα δοκίμασε:
Μέλι: Μαλακώνει το λαιμό και δρα καλύτερα από σιρόπι ενώ είναι αντισηπτικό και θρεπτικό. Φάε μία κουταλιά της σούπας μέλι 2 με 3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείς από το βήχα αλλά πρόσεξε την χορήγηση μελιού σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω, λόγω του κινδύνου της αλλαντίασης.
Κάνε γαργάρες με αλατόνερο: Παραδοσιακή συνταγή όπου αρκεί να ανακατέψεις 1 κουταλιά αλάτι με ένα ποτήρι (200 ml) χλιαρό νερό και να κάνει γαργάρες για μισό λεπτό.

Για τον υγρό βήχα δοκίμασε:
Μέλι με πιπέρι καγιέν ή μαύρο πιπέρι: Αρχικά, το πιπέρι είναι φανταστικό για να φταρνιστείς και να αποβάλλεις τη μύξα ενώ το μέλι είναι αντιβακτηριδιακό. Βράσε νερό με μια κουταλιά μέλι και μια κουταλιά του γλυκού πιπέρι και πιες μερικές κουταλιές, μια – δυο φορές τη μέρα για να αποβάλλεις φλέμα και μύξα.
Ginger και μέντα
Το ginger είναι αποχρεμπτικό και βοηθά στην αποβολή του φλέματος. Βράσε 2 κουταλιές ginger κομμένο σε μικρά τρίμματα μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα σε 4 κούπες νερό. Άφησε να βράσει μέχρι να μειωθεί το νερό στο μισό, σούρωσε και πρόσθεσε μια κουταλίτσα μέλι. Μια κουταλιά της σούπας θα σε ανακουφίσει άμεσα από το βήχα. Μπορείς να επαναλάβεις ανά 4-5 ώρες.
Φυσικά, τα γιατροσόφια έπονται και προηγείται πάντα η συμβουλή του γιατρού σου.

Διάβασε ακόμα: 3 έξυπνοι τρόποι να ξεφορτωθείς το κρύωμα μέσα σε ένα βράδυ