Βλέπεις αίμα πριν από την περίοδο; Να τι μπορεί να σημαίνει

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Βλέπεις αίμα πριν από την περίοδο; Να τι μπορεί να σημαίνει

Και γιατί είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου

Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι έχεις περίοδο τρεις με επτά ημέρες κάθε μήνα, μερικές φορές ματώνεις ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι στο στάδιο της εμμήνου ρύσεως. Όταν συμβαίνει αυτό η αιμορραγία είναι πολύ αχνή και χαλαρή και ονομάζεται spotting (aka κηλίδες ανάμεσα στις περιόδους ή πριν). Είναι ανησυχητικό όμως αυτό, και τι μπορεί να σημαίνει;

Μια γυναικολόγος αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό και οι περισσότεροι δεν είναι καν ανησυχητικοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι και ενοχλητικοί για μια γυναίκα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια, προτού βγάλουμε μια τελική διάγνωση.

Σε γενικές γραμμές αυτές οι μικρές κηλίδες είναι κάτι φυσιολογικό και δεν προμηνύουν απαραίτητα κάτι κακό. Επιπλέον δεν θα χρειαστεί καν να φορέσεις σερβιέτες ή ταμπόν. Η γυναικολόγος αναφέρει πως αυτό το έχει δει πολλές φορές και σε πολλά στάδια του κύκλου, όμως αυτή που καθορίζει το πόσο σημαντική είναι αυτή η μικρή αιμορραγία, είναι η ηλικία.

Επιπλέον αναφέρει πως κάποιες κολπικές μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία. Αυτές περιλαμβάνουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, η τριχομονάδες, καθώς και λοιμώξεις που δεν μεταδίδονται σεξουαλικά, όπως λοιμώξεις από ζυμομύκητες ή βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτά μπορούν να διαγνωσθούν με τραχηλικά και κολπικά επιχρίσματα και στη συνέχεια να υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία.

Αυτή η μικρή και ενδιάμεση αιμορραγία θα μπορούσε να σημαίνει και εγκυμοσύνη, αφού μια ελαφριά αιμορραγία τέτοιου είδους με κηλίδες, παρατηρείται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν ωστόσο το μυαλό σου πηγαίνει και στο κακό και σκέφτεσαι μέχρι και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η γυναικολόγος αναφέρει πως ναι μεν αυτό είναι σύμπτωμα, αν όμως πηγαίνεις τακτικά στον γιατρό σου και κάνεις και τεστ παπ τα οποία βγαίνουν καθαρά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.