4 είδη τροφίμων που δημιουργούν φούσκωμα χωρίς να το καταλαβαίνεις

Νατάσσα Σχοινά
4 είδη τροφίμων που δημιουργούν φούσκωμα χωρίς να το καταλαβαίνεις

Ποια φαγητά σου δημιουργούν δυσφορία σε καθημερινή βάση

Το φαγητό που τρως, η ποιότητά του, το είδος του και ο,τι το χαρακτηρίζει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα νιώθεις αφού το έχεις καταναλώσει. Σου έχει τύχει ποτέ να έχεις κάνει το γεύμα σου, να το απολαμβάνεις στο έπακρο εκείνη την ώρα, αλλά μετά να σου δημιουργείται μία ενοχλητική αίσθηση φουσκώματος και πρηξίματος που μπορεί να κρατήσει ακόμα και για ώρες; Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη τροφίμων που ευνοούν αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

  1. Δύσπεπτες ίνες

Πολλές τροφές που επιλέγεις στη διατροφή σου μπορεί να περιέχουν δύσπεπτες ίνες, που, από τη μία, δεν είναι εύκολο να διαλυθούν από τον οργανισμό και, από την άλλη, μπορούν να σου προκαλέσουν φούσκωμα. Ανάμεσα σε αυτές θα βρεις τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα αχλάδια, τα μήλα, τα λάχανα, και πολλές άλλες.

  1. Λαχανικά

Παρά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, τα λαχανικά μπορούν να δημιουργήσουν δυσφορία σε αυτούς που τα καταναλώνουν. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι πρέπει να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου, αφού ειδικά οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε βοηθούν σε πολλά πράγματα, όπως την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, τη ρύθμιση του βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Λακτόζη

Γνώριζες ότι το 65% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη; Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και, ανάλογα με το γαστρεντερικό σου σύστημα, μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα, λόγω αδυναμίας του οργανισμού σου να τη μεταβολίσει.

  1. Λιπαρά φαγητά

Οι τροφές με υψηλή συγκέντρωση σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά, γνώριζες ήδη ότι συνδέονται με πολλές αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η αυξημένη χοληστερίνη και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό που φαίνεται να προστίθεται σε αυτά, όμως, είναι η πρόκληση φουσκώματος, αφού το έντερο χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο να τις μεταβολίσει και, κατά συνέπεια, σου δημιουργείται η αίσθηση πρηξίματος.