Τι προκαλεί τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της κολύμβησης;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι προκαλεί τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της κολύμβησης;

Σίγουρα σου έχει συμβεί

Οι κράμπες είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και μάλιστα μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κοιμάσαι και να παθαίνεις κράμπα στα πόδια σου ή να βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα και να σου συμβεί την ώρα που κολυμπάς.

Είναι κάτι κοινό και φυσιολογικό γενικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Extreme Tri, οι κράμπες καθώς κολυμπάς είναι επίσης κάτι κοινό. Αυτό αποδίδεται σε μια ακατάλληλη δράση της πελματικής κάμψης στο πόδι σου. Η πελματική κάμψη εμφανίζεται όταν όλοι οι μύες του ποδιού σχηματίζουν μια άκαμπτη γραμμή από τη γάμπα σου μέχρι τα δάχτυλα.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκαλείται μια κράμπα ενώ κολυμπάς και βασικά είναι τα ίδια που προκαλούν τις κράμπες και στις άλλες μορφές άσκησης: απώλεια ηλεκτρολυτών και περιττή ένταση. Το πιο κοινό από αυτά όταν πρόκειται για κράμπες ενώ κολυμπάς είναι η περιττή ένταση. Η περιττή ένταση, όπως η πελματιαία κάμψη, είναι μια ακούσια ενέργεια που είναι αφύσικη. Το σώμα σου θα προσπαθήσει να διορθώσει αυτή τη μη φυσική θέση, προκαλώντας κράμπες.

Πώς όμως θα τις αντιμετωπίσεις;