H πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία

H πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία

Κλινική εξέταση του μαστού και μαστογραφία

Γιατί το χρειάζεστε: Και οι δύο τύποι ελέγχου, μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού, όταν αυτός περιορίζεται στο στήθος. Το 97% των γυναικών που το εντοπίζουν σε αυτό το στάδιο, επιβιώνει και μάλιστα χωρίς υποτροπή, για τουλάχιστον 5 έτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να τις κάνετε: Ξεκινώντας από όταν είστε στην ηλικία των 20 ετών, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας ψηλαφίζει το στήθος, στο ετήσιο τσεκ-απ σας. Όταν φτάσετε τα 40, θα πρέπει να κάνετε και μαστογραφία (ακτινογραφία των μαστών) μία φορά το χρόνο. Μάλιστα , καλό θα είναι να προγραμματίζετε τη μαστογραφία μετά την περίοδο σας, γιατί τότε το στήθος σας είναι λιγότερο ευαίσθητο.

Τι να προσέξετε: Θα πρέπει να διατηρείτε αρχείο με τις μαστογραφίες σας και να τις δίνετε στον αρμόδιο γιατρό, να συγκρίνει την προηγούμενη με την επόμενη. Επίσης θα πρέπει να κάνετε τακτικά αυτοέλεγχο. Πείτε στον γιατρό σας να σας υποδείξει τον τρόπο.

Πώς να αντιμετωπίζετε τα αποτελέσματα: Εάν στη μαστογραφία φανεί κάποια ανωμαλία, όπως μια μικρή μάζα ή ένα ή ένα ασβέστωμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα μαστού ή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μαγνητική τομογραφία μαστού. Αυτές είναι οι κατάλληλες εξετάσεις που μπορούν να καθορίσουν εάν ένα εξόγκωμα είναι μια στερεή μάζα, και αν η βιοψία είναι απαραίτητη.