Πώς θα θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου με σωστή διατροφή;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς θα θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου με σωστή διατροφή;

Ιδού τι προτείνει ο ειδικός

Πώς μπορείς να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα; Συνολικά, το ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά που σε υπερασπίζεται από μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Αλλά μερικές φορές αποτυγχάνει: Ένα μικρόβιο εισβάλλει με επιτυχία και σε κάνει να αρρωσταίνεις. Είναι όμως δυνατόν να παρέμβεις σε αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα; Τι θα έλεγες αν βελτίωνες τη διατροφή σου; Αν έπαιρνες ορισμένες βιταμίνες ή φυτικά παρασκευάσματα;

Η ιδέα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι δελεαστική, αλλά η ικανότητα να το κάνεις αποδεικνύεται δύσκολη για διάφορους λόγους. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό - ένα σύστημα, όχι μια ενιαία οντότητα. Για να λειτουργήσει καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν ακόμα πολλά που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές και τη διασύνδεση της ανοσολογικής απόκρισης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες άμεσες σχέσεις μεταξύ του τρόπου ζωής και της ενισχυμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ενδιαφέρουσες και δεν πρέπει να μελετηθούν. Οι ερευνητές διερευνούν τις επιπτώσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσοαπόκριση, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, οι γενικές στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσεις να δίνεις στο ανοσοποιητικό σου μια βοήθεια.

Μπορεί όμως η διατροφή που είναι η πιο άμεση αντιμετώπιση να σε βοηθήσει να το ενισχύσεις; Τι λένε γι’ αυτό οι ειδικοί; Το βίντεο που ακολουθεί θα σε βοηθήσει λίγο περισσότερο.