Υφασμάτινη ή μίας χρήσης; Ποια μάσκα προστατεύει περισσότερο;

Υφασμάτινη ή μίας χρήσης; Ποια μάσκα προστατεύει περισσότερο;

To απόλυτο αξεσουάρ των ημερών είναι και αυτό που θα εξασφαλίσει την υγεία σου!

Με μία δεύτερη έξαρση του Covid-19 στη χώρα μας, βρισκόμαστε σε επιφυλακή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές χωρίς απρόοπτα καλοκαίρι. Οι αρμόδιοι φορείς λαμβάνουν τα μέτρα τους κι εμείς καλούμαστε να συμμορφωθούμε με αυτά, μιας και η υγεία μας και των οικείων μας, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια μας.

Ένα από τα νέα μέτρα είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που πιθανότατα ήρθε για να μείνει-και ίσως όχι άδικα αν με ρωτάς-. Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τη σωστή χρήση της μάσκας, και πολλά έχουν ακουστεί για το ποια τελικά μάσκα είναι η πιο ασφαλής.

Με μία γρήγορη ματιά στους δρόμους της Αθήνας, και των άλλων πόλεων, θα παρατηρήσει κανείς, ότι αυτές που κυριαρχούν, είναι οι μάσκες μίας χρήσης και οι υφασμάτινες. Τελικά όμως, ποια μας προστατεύει περισσότερο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έκανε τη σοκαριστική δήλωση ότι το 95% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο πληθυσμός φορούσε μάσκα, οτιδήποτε βάζουμε στο πρόσωπό μας για να προστατευτούμε, είναι καλύτερο από το να το αφήνουμε εντελώς εκτεθειμένο. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις μάσκες και κυρίως στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες.

Οι νούμερο ένα μάσκες σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι ιατρικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας και οι οποίες προστατεύουν σε ένα ποσοστό μέχρι και 96%! Οι μάσκες αυτές είναι οι γνωστές Ν99 και Ν95.

Αμέσως μετά έρχονται οι χειρουργικές μάσκες, οι γνωστές μίας χρήσης, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας, τουλάχιστον από όσους δεν έχουν πρόσβαση στις προηγούμενες.

Ακολουθούν οι… σπιτικές μάσκες ή αλλιώς υβριδικές, τις οποίες μπορεί να φτιάξει ο καθένας μόνος του στο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο υλικό, είναι το βαμβάκι και το μετάξι, τα οποία και προσφέρουν την μεγαλύτερη προστασία.

Οι υφασμάτινες μάσκες τριών στρωμάτων είναι επίσης πολύ προστατευτικές, ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι μία μάσκα από ένα 100% βαμβακερό ύφασμα, σε προστατεύει πλήρως από τον ιό!

Τα μαντήλια που βλέπουμε πολλές stars, να φορούν, δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας, αλλά και πάλι είναι προτιμότερο από το… τίποτα!

Και τέλος, οι υφασμάτινες μάσκες ενός μόνο στρώματος, είναι και οι λιγότερο αποτελεσματικές. Δώσε λοιπόν μεγάλη προσοχή την επόμενη φορά που θα αγοράσεις κάποια μάσκα.

Διαβάστε ακόμη:

Είναι ασφαλές να τρως έξω κατά τη διάρκεια του Covid-19;