Το πρόβλημα στα μάτια που φαίνεται να συνδέεται με την χρήση μάσκας

Το πρόβλημα στα μάτια που φαίνεται να συνδέεται με την χρήση μάσκας

Μήπως φταίει η μάσκα για την ξηροφθαλμία

H μάσκα προστασίας από τον covid19 έχει γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ προστασίας όλων μας αυτή τη στιγμή, τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων.

Έλα όμως που δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει και κάποιες παρενέργειες, προφανώς μικρότερης σημασίας από τον κορονοϊό, που δεν παύουν βέβαια να κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητα.

Μετά την maskne, την ακμή που συνδέεται με τη χρήση μάσκας, τα θολωμένα γυαλιά μυωπίας και την φαγούρα στο πρόσωπο, ένα ακόμα πρόβλημα υγείας φαίνεται να συνδέεται με την εκτεταμένη χρήση μάσκας.

Μιλάμε για την ξηροφθαλμία που σύμφωνα με το χρονικό Ophthalmology and Therapy που εκδόθηκε το καλοκαίρι, υπάρχει αύξηση της ενόχλησης των ματιών και της ξηροφθαλμίας σε άτομα που φορούν μάσκα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Utah, παρατήρησαν αύξηση των περιστατικών ξηροφθαλμίας στις γύρω κλινικές και ανάμεσα στα άτομα που υποφέρουν, είναι και άνθρωποι που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ θέμα με τα μάτια τους.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ξηροφθαλμία, ειδικά αν φοράμε μάσκα εντός τους χώρου εργασίας ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά για να προλάβουμε μολύνσεις των ματιών.

Και έχεις λύση για το πρόβλημα όπως τουλάχιστον τονίζουν οι ειδικοί.

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας:

-απλή ενόχληση

- καύσος

- ερυθρότητα

- φαγούρα

- θολή όραση που βελτιώνεται με τον βλεφαρισμό

- υπερβολικό δάκρυσμα

- αύξηση των συμπτωμάτων μετά το διάβασμα την τηλεόραση ή τη χρήση υπολογιστή



Αν έχεις κάνει λέιζερ στα μάτια ή έχεις εκτεθεί σε σε ξηρό περιβάλλον, σε περιβάλλον με καπνούς ή είσαι μπροστά σε οθόνες διαρκώς, η χρήση μάσκας θα επιβαρύνει απλά ένα υπάρχον πρόβλημα χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία.

Σύμφωνα με μία θεωρία, αυτή η ξηροφθαλμία οφείλεται στον τρόπο που κινείται ο αέρας όταν δεν φοράς τη μάσκα αρκετά σφιχτά. Καθώς εκπνέεις, αέρας φεύγει προς τα πάνω φτάνοντας στην επιφάνεια των ματιών, όπως περίπου νιώθεις όταν είσαι ακριβώς μπροστά στο κλιματιστικό και φυσάει αέρα πάνω στα μάτια σου.

Ταυτόχρονα πάντως και η αντίθετη τακτική δεν θα σε ευνοήσει, μιας και τα κάτω βλέφαρα μπορεί να μην υγραίνονται και πάλι καλά (ειδικά αν κολλάς τη μάσκα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό) και να έχεις και πάλι ξηροφθαλμία. Αν τα συμπτώματα που έχεις είναι τέτοια που να μην τα αντέχεις, πρέπει να δράσεις νωρίς. Πρώτα πρώτα επίλεξε μια μάσκα που εφαρμόζει σωστά ειδικά στη μύτη.

Αν θες μπορείς να βάζεις ταινία ιατρική και ειδική για τέτοια χρήση, κολλώντας την μάσκα στα μάγουλα. Το βράδυ μπορείς να βάζεις κομπρέσες με ζεστό νερό στα μάτια για μερικά λεπτά για να βοηθάς τους αδένες των βλεφαρίδων.