6 τροφές για να μειώσεις τη φλεγμόνη στο σώμα σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
6 τροφές για να μειώσεις τη φλεγμόνη στο σώμα σου

Καταπολέμησε τη, βάζοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σου

Ο όρος φλεγμονή υπάρχει πολύ στον χώρο υγείας και ευεξίας, αλλά για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει. Ακούγεται κακό, αλλά πόσο κακό είναι; Και πώς ξέρεις εάν έχεις φλεγμονή; Και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; «Η φλεγμονή είναι κάτι που κάνει το σώμα σου ως απάντηση σε τραυματισμό ή λοίμωξη», εξηγεί ο Robin Foroutan, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό μέρος του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πάντα θα είναι εκεί. Το ζήτημα είναι μετά τον τραυματισμό ή τη μόλυνση ή ό, τι παλεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μόλις τελειώσει αυτό, το σώμα σου υποτίθεται ότι είναι σε θέση για να τερματίσει αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, υπάρχουν δύο τύποι φλεγμονής: οξεία και χρόνια. Η οξεία φλεγμονή εμφανίζεται γρήγορα αλλά εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα - αυτό μπορεί να είναι ερυθρότητα ή πρήξιμο λόγω τραυματισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Harvard Health Publishing δηλώνει, «πολλοί από τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται για την καταστροφή των εισβολέων μικροβίων αλλάζουν «γρανάζια» για την απομάκρυνση νεκρών κυττάρων και την επισκευή κατεστραμμένων. Αυτός ο κύκλος επιστρέφει την πληγείσα περιοχή σε κατάσταση ισορροπίας και η φλεγμονή εξαφανίζεται εντός λίγων ωρών ή ημερών».

Η χρόνια φλεγμονή ξεκινά με την ίδια απόκριση αλλά μπορεί να παραμείνει για μήνες ή χρόνια. «Το ανοσοποιητικό σύστημα ωθεί τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν σε κοντινούς υγιείς ιστούς και όργανα, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία που παίζει κεντρικό ρόλο σε μερικές από τις πιο απαιτητικές ασθένειες της εποχής μας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το άσθμα, και ακόμη και το Αλτσχάιμερ», σύμφωνα με το Harvard Health. Η χρόνια φλεγμονή είναι ύπουλη επειδή δεν προκαλεί συμπτώματα και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να τη μετρήσεις είναι με μια εξέταση αίματος.

Τα σάκχαρα, τα λιπαρά, το αλκοόλ και τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Στη gallery που ακολουθεί θα δεις 6 τροφές που μπορείς να τρως για να την καταπολεμήσεις.