4 τροφές που έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

4 τροφές που έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

Και που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι ευδιάλυτη στο νερό και δίνει ελαφρώς όξινα διαλύματα. Το όνομα της προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα α- και το σκορβούτο μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C.

Αν και τα περισσότερα σπονδυλωτά μπορούν να παράγουν το ασκορβικό οξύ, κάποιες ομάδες τους όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) δεν μπορούν να το παράγουν και είναι απαραίτητο ως θρεπτικό συστατικό της διατροφής τους. Απαιτείται για την αύξηση και επιδιόρθωση συνδετικού ιστού, των δοντιών, των οστών και των χόνδρων, καθώς συμμετέχει στην υδροξυλίωση του κολλαγόνου.

Η βιταμίνη C είναι διάσημη στους περισσότερους για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Και αν μέχρι τώρα νόμιζες πως τη βιταμίνη C την παίρνεις μόνο από τα εσπεριδοειδή να σου πούμε, πως υπάρχουν 7 ακόμη τροφές που περιέχουν βιταμίνη C και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα πορτοκάλια. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

#1. Πιπεριές chili

Ένα μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένες ή τεμαχισμένες πιπεριές τσίλι παρέχει 107,8 mg βιταμίνης C. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις πιπεριές τσίλι να καίνε, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών.

#2. Κόκκινες πιπεριές

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές περιέχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι - 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.

#3. Πράσινες πιπεριές

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές περιέχει λιγότερη βιταμίνη C από την κόκκινη, αλλά στα 120 mg, εξακολουθεί να είναι το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σας. Οι πράσινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ινών.

#4. Kale

Εκτός από τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α και επτά φορές τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ, μια μερίδα ενός φλιτζανιού kale παρέχει 80,4 mg βιταμίνης C.

#5. Μπρόκολο

Αυτό το σταυροειδές λαχανικό παρέχει 132 mg βιταμίνης C συν φυτικές ίνες για μόλις 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, το μπρόκολο μπορεί να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου.

#6. Παπάγια

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση παπάγιας μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσεις τη ρινική κοιλότητα, να φωτίσεις το δέρμα σου και να ενισχύσεις τα οστά σου. Η μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει 88,3 mg βιταμίνης C.

#7. Ακτινίδιο

Μία μερίδα ακτινίδιου (περίπου 2 φρούτα) διαθέτει 137,2 mg βιταμίνης C. Τα χνουδάτα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και χαλκό.