Πώς ένα σαπούνι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο

Πώς ένα σαπούνι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για όλους μας και πλέον, διανύοντας αισίως τις πρώτες εβδομάδες του 2021, το μόνο που θέλουμε είναι να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον! Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε αισιόδοξες και να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το νέο έτος, λοιπόν, είναι να μην ξεχάσουμε ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που πήραμε το 2020: Το σωστό πλύσιμο των χεριών και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η απλή συνήθεια, μπορεί να προστατεύσει τόσο τη δική μας υγεία, όσο και των γύρω μας.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να πλένουμε τα χέρια μας από όταν περίπου θυμόμαστε τον εαυτό μας όμως, αυτό δεν σημαίνει πως το κάναμε πάντα σωστά. Με την εξάπλωση της πανδημίας να ανατρέπει όσα θεωρούσαμε δεδομένα και με τους ειδικούς να συνιστούν το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ως το ισχυρότερο «όπλο» ενάντια στον ιό, χρειάστηκε να γνωρίσουμε εκ νέου αυτή τη συνήθεια. Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι πως επιλέγοντας το κατάλληλο σαπούνι για «σύμμαχό» μας σε αυτή την καθημερινή «ιεροτελεστία», μπορούμε να γίνουμε και πρέσβειρες ενός μεγαλύτερου οράματος, το οποίο αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο εδώ και 127 χρόνια!

Πώς γεννήθηκε ένα σαπούνι για το κοινό καλό

Πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1894, όταν οι έννοιες «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και «κοινωνική αποστολή» ήταν ακόμη άγνωστες, ένας Βρετανός εφευρέτης αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο αντιβακτηριδιακό σαπούνι με… αποστολή. Με την έξαρση σοβαρών ασθενειών, όπως η χολέρα και η οστρακιά, να μαστίζουν τη Μεγάλη Βρετανία και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές να χάνονται άδικα, ο πρωτοπόρος ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ κατασκεύασε το σαπούνι Lifebuoy, δηλαδή ένα «σωσίβιο» για τους συμπολίτες του, με το οποίο θα μπορούσαν να προφυλαχθούν από την εξάπλωση των επιδημιών και να διαφυλάξουν την υγεία τους. Έτσι και έγινε! Πολύ σύντομα η κόκκινη αντιβακτηριδιακή «μπάρα» σαπουνιού μπήκε σε κάθε σπίτι, μαθαίνοντας στους ενήλικες και τα μικρά παιδιά, τη σημασία της υγιεινής των χεριών για την αποφυγή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Παράλληλα δε, οι άνθρωποι του Lifebuoy πραγματοποίησαν και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία για τη σωστή ενημέρωση των μικρών μαθητών, σχετικά με την ατομική υγιεινή.

Αν το όνομα Lifebuoy σας είναι γνωστό, είναι επειδή σήμερα αποτελεί το Νο1 σαπούνι υγιεινής στον κόσμο και έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο brand στον τομέα της υγιεινής των χεριών, ένα brand που διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων: Από κρεμοσάπουνα μέχρι αντισηπτικά gel και υγρά μαντηλάκια. Πρόκειται για προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση, που προσφέρουν προηγμένη προστασία από βακτήρια και μικρόβια κατά 99,9% και τα οποία σύντομα θα έρθουν -επιτέλους- και στην Ελλάδα!

11111

Ταξιδεύοντας με ένα κόκκινο «σωσίβιο» σε κάθε άκρη του κόσμου

Το γεγονός πως το Lifebuoy αποτελεί σήμερα το Νο1 σαπούνι υγιεινής στον κόσμο, αποδεικνύει ότι το όραμα του Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ δεν περιορίστηκε στα… στενά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά «ταξίδεψε» σε κάθε μέρος του κόσμου. Για παράδειγμα, όταν το 1918 ξέσπασε η πανδημία της ισπανικής γρίπης, το σαπούνι «σωσίβιο» ήταν ήδη εκεί, έχοντας συστήσει και εκπαιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην αξία της προσωπικής υγιεινής και ειδικότερα σε περιόδους υγειονομικής κρίσης.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όμως, η συνεισφορά του υπήρξε αξιοσημείωτη, μέσα από την εγκατάσταση μονάδων ζεστών λουτρών για τη στήριξη των πολύπαθων κατοίκων του βομβαρδισμένου Λονδίνου, οι οποίοι είχαν χάσει τα σπίτια και τις ανέσεις τους, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως ένα ζεστό μπάνιο.

44444

Μία μεγάλη εκστρατεία για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τη δημιουργία του θρυλικού σαπουνιού, λοιπόν, όμως το Lifebuoy συνεχίζει ακόμη και σήμερα να δίνει το «παρών», μεταξύ άλλων, μέσω του προγράμματος «Help a Child Reach 5», το οποίο βασίστηκε στη δυσάρεστη διαπίστωση πως κάθε χρόνο, περισσότερα από 1,5 εκατ. παιδιά χάνουν τη ζωή τους, πριν συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν τα παιδιά είχαν εκπαιδευτεί έγκαιρα στο να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Οι δράσεις του Lifebuoy όμως, δεν σταματούν εδώ. Το 2010 έθεσε τον δεύτερο μεγαλύτερο στόχο του από την ίδρυσή του, ο οποίος ήταν να καταφέρει να προσεγγίσει μέσα σε μία δεκαετία ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες, λοιπόν, η συγκεκριμένη εκστρατεία ήταν η πιο πετυχημένη και η μεγαλύτερη στον είδος της που έγινε ποτέ!



Φτάνοντας στο σήμερα και με την πανδημία του Covid-19 να παραμένει ένα «εμπόδιο» στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, το LifeBuoy κάνει επιτέλους «στάση» και στη χώρα μας, αφού σύντομα τα απολυμαντικά και αντιβακτηριακά προϊόντα προσωπικής υγιεινής του brand, θα βρίσκονται και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, «όλα όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή για τη σημερινή πανδημία, αντλούν την έμπνευσή τους από την αποστολή της μάρκας να σώζει ζωές και να βοηθά τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν λιγότερο». Συνεπώς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς, είναι να το προσθέσουμε στο μπάνιο μας και να συμμετέχουμε στην παγκόσμια και διαχρονική προσπάθεια που πραγματοποιεί όλα αυτά τα χρόνια, για έναν καλύτερο κόσμο γεμάτο υγεία!