Κόλλησες covid; Πόσες μέρες μετά συνεχίζεις να είσαι μεταδοτικός;

Κόλλησες covid; Πόσες μέρες μετά συνεχίζεις να είσαι μεταδοτικός;

Οι ειδικοί απαντούν σε μία ερώτηση «φωτιά».

Εάν έχεις κάνει τεστ κι έχεις βγει θετική στον COVID-19 ή έχεις συμπτώματα του ιού, οι συμβουλές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι σαφείς: Μην φύγεις από το σπίτι σου εκτός εάν χρειάζεσαι ιατρική περίθαλψη και φοράς μάσκα προσώπου καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα σου εάν πρέπει να είσαι γύρω από άλλους, ακόμα και στο σπίτι. Αλλά πόσο καιρό θα πρέπει να συνεχίσεις να λαμβάνεις αυτές τις προφυλάξεις αφού ανακάμψεις από τον κορονοϊό;

Ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins στο Μέριλαντ, λέει στο Health ότι κάποιος που είχε COVID-19 σταματά να είναι μεταδοτικός περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και μετά από τουλάχιστον τρεις ημέρες χωρίς πυρετό.

Αυτό συμβαδίζει με τη σύσταση του CDC ότι ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με COVID-19 μπορεί να απελευθερωθεί από απομόνωση μετά από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον τρεις ημέρες απύρετος και με εμφανή βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

«Αυτό υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και πρέπει να προσθέσω ότι δεν έχει παρατηρηθεί δευτερεύουσα εξάπλωση ή μετάδοση μετά την τήρηση αυτής της κατευθυντήριας γραμμής», δήλωσε η επιδημιολόγος Supriya Narasimhan, MD, επικεφαλής τμήματος μολυσματικών ασθενειών και ιατρός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο Το Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley, στην Καλιφόρνια.

Ωστόσο, όπως τόσες πολλές πτυχές αυτού του ιού, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέες πληροφορίες και αυτό μπορεί να αλλάξει επίσημες συμβουλές. Για παράδειγμα, η Δρ Narasimhan αναφέρει ένα έγγραφο από την Κίνα που υποδηλώνει ότι οι άρρωστοι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για έως και 21 ημέρες - αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι λεπτομέρειες αυτής της μελέτης δεν είναι ακόμη πλήρως διαθέσιμες.

Εάν είχες κορονοϊό, είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και τις τοπικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία για να διαπιστώσεις και να εξακριβώσεις πότε μπορείς να «απελευθερωθείς» από την απομόνωση. Ορισμένα μέρη μπορεί να είναι πιο συντηρητικά από το CDC - για παράδειγμα, η Δημόσια Υγεία της κομητείας Santa Clara συμβουλεύει κάποιος να παραμείνει σε απομόνωση για 14 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον επτά ημέρες όντας απύρετος και με εμφανή βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά ακόμα και όταν μπορέσεις να βγεις θα πρέπει και πάλι να ακολουθείς τα απαραίτητα μέτρα. Κρατάς δύο μέτρα απόσταση τουλάχιστον, καθαρίζεις σχολαστικά και επιμελώς τα χέρια σου και φοράς μάσκα προσώπου.