4 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

4 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

Πώς θα το καταλάβεις;

Δεν ονομάζουν την πρωτεΐνη ένα από τα δομικά στοιχεία της ζωής για τίποτα. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό αποτελεί το κύριο συστατικό όλων των κυττάρων μας και παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που διατηρούν το σώμα μας σε λειτουργία. Το πρόβλημα είναι, μερικοί από εμάς δεν παίρνουν όση πρωτεΐνη θα έπρεπε.

Μια πραγματική ανεπάρκεια πρωτεϊνών είναι πολύ σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες - αν και μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν ανορεξία, καρκίνο, στην περίπτωση σοβαρού υποσιτισμού ή μη διαγνωσμένη νόσο του Crohn. Αλλά μερικές φορές, οι vegans ή οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή ωμού φαγητού θα μπορούσαν να βρεθούν λίγο χαμηλά, λέει η Leslie Bonci, MPH, διατροφολόγος. (Οι χορτοφάγοι που τρώνε γαλακτοκομικά ή ακόμη και μόνο αυγά είναι απίθανο να έχουν πρόβλημα να επιτύχουν τους πρωτεϊνικούς τους στόχους, λέει.)

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει σήμερα τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να τρώνε περίπου 8,8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους, αλλά αν κάνεις προπόνηση με βάρη ή ασκείσαι τακτικά - ή προσπαθείς να διατηρήσεις τους μυς μειώνοντας τις θερμίδες - μπορεί να χρειαστείς λίγο περισσότερο. (Μια λίβρα ισούται με 2,2 κιλά · έτσι, ένας ενήλικας που ζυγίζει 68 κιλά θα χρειαζόταν 54 γραμμάρια πρωτεΐνης.)

Δες λοιπόν τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μη λαμβάνεις τόση πρωτεΐνη όση θα έπρεπε.

Είσαι επιρρεπής σε κατάγματα

Τα οστά σου χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια υγιή δόση ασβεστίου - χρειάζονται επίσης αρκετή πρωτεΐνη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 από μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα οστεοπόρωσης στον κόσμο, τα οποία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας πλούσιας σε πρωτεΐνη διατροφής μπορεί να βοηθήσει να προστατεύσει τα οστά σου.

Τα μαλλιά και τα νύχια σου φαίνονται εύθραυστα

Επειδή η πρωτεΐνη είναι ουσιαστικό μέρος των μαλλιών και των νυχιών, τα νύχια σου μπορούν να αισθάνονται πιο μαλακά και τα μαλλιά σου μπορούν να γίνουν πιο εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου, αναφέρουν οι ειδικοί. «Τα μαλλιά μπορεί να χάσουν λίγο από τη λάμψη τους και μπορεί να μην είναι τόσο πυκνά όσο παλιά», εξηγούν οι ειδικοί. Μετά από μερικούς μήνες που δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις κάποια απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, εν μέρει επειδή το σώμα διακόπτει την ανάπτυξη των μαλλιών για να διατηρήσει τα αποθέματα πρωτεϊνών του.

Νιώθεις αδύναμη

Πιθανότατα δεν θα αισθανθείς κουρασμένη αμέσως, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα που δεν τρώνε αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να αισθάνονται πιο κουρασμένα ή υποτονικά από το συνηθισμένο. Σίγουρα, λιγότερη μυϊκή μάζα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρωτεΐνη είναι ένα συστατικό της αιμοσφαιρίνης, το οποίο υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Και πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδυναμία ή δύσπνοια.

Πάντα κρυολογείς

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ξένων εισβολέων όπως βακτήρια και ιούς. Εάν δεν έχεις αρκετή πρωτεΐνη, θα μπορούσες να έχεις ένα συμβιβασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να αρρωσταίνεις πιο συχνά από άλλους ανθρώπους.