Η νέα οδηγία του CDC συνιστά διπλή μάσκα και αυστηρότερη εφαρμογή

Η νέα οδηγία του CDC συνιστά διπλή μάσκα και αυστηρότερη εφαρμογή

Μία μάσκα δεν είναι αρκετή.

Καθώς περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές του COVID-19 συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες –και όχι μόνο- τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) ενημέρωσαν επίσημα τις οδηγίες τους για να συστήσουν διπλή κάλυψη και χρήση χειρουργικής μάσκας με σφιχτή εφαρμογή για μεγιστοποίηση της προστασίας από τον ιό.

Με τα εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna να έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας, μπορεί να φαίνεται ότι η κάλυψη δεν είναι τόσο απαραίτητη όσο ήταν πριν που έπρεπε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Όμως, η νέα καθοδήγηση του CDC, η οποία ανταποκρίνεται στη σύσταση του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Anthony Fauci τον Ιανουάριο, χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι μόνο τα εμβόλια δεν θα ανακόψουν την πορεία του.

Για αρχή η διάθεση του εμβολίου είναι αργή (εάν βελτιωθεί) και μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται. Επιπλέον, ενώ το εμβόλιο βοηθά στην προστασία από τη μόλυνση από τον ιό, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσής του. Λοιπόν, η 70χρονη μαμά σου που εμβολιάστηκε τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να είναι μια ακούσια οικοδεσπότης του ιού.

Το νόημα του να φοράς μάσκα είναι να δημιουργήσεις ένα φράγμα που καθιστά δυσκολότερο να εξαπλωθούν τα αναπνευστικά σταγονίδια και τα αερολύματα σε άλλους ανθρώπους και τα δικά τους να εξαπλωθούν σε εσένα. Επομένως, είναι λογικό ότι η προσθήκη περισσότερων στρωμάτων στο πρόσωπό σου μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Όμως, η «διπλή κάλυψη» μπορεί να είναι κάπως παραπλανητικός όρος. Δεν σημαίνει ότι η τοποθέτηση δύο από οποιοδήποτε τυχαίο τύπο μάσκας το ένα πάνω στο άλλο είναι πάντα καλύτερο. Έχοντας υπόψη αυτόν τον πιο συγκεκριμένο στόχο το CDC συνιστά να τοποθετηθεί μια καλά εφαρμοστή μάσκα υφάσματος πάνω από μια κατάλληλη χειρουργική μάσκα.

Στην επόμενη έξοδό του για τα είδη πρώτης ανάγκης λοιπόν θυμήσου να βάλεις δύο μάσκες.