Κι όμως, το τσάι macha συμβάλλει στην υγεία των δοντιών σου

Κι όμως, το τσάι macha συμβάλλει στην υγεία των δοντιών σου

Δε φαντάζεσαι πόσα είναι τα οφέλη του πράσινου αυτού τσαγιού για τη στοματική σου υγεία.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι το τσάι matcha τον τελευταίο καιρό κατακτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές. Και όχι άδικα!

Το τσάι matcha προέρχεται από το ίδιο φυτό που βγαίνει και το πράσινο τσάι, αλλά οι καλλιεργητές κάνουν μια διαφορετική επεξεργασία ώστε να κρατήσουν τα θρεπτικά συστατικά του τσαγιού. Αυτός είναι και ο λόγος που το τσάι αυτό το καθιστά ένα από τα μοναδικά στο είδος του.

Μπορεί να γνωρίζεις ότι το τσάι matcha προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, όπως την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την προστασία του ήπατος και φυσικά βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του τσαγιού βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση των ελεύθερων ριζών, αποτρέποντας πιθανή βλάβη στα κύτταρα ολόκληρου του σώματός μας. Ωστόσο, ίσως να μην έχεις συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένα άλλο απροσδόκητο όφελος από την κατανάλωση αυτού του τσαγιού.

Αυτό το υπέροχο ρόφημα ωφελεί εκτός από το σώμα μας, και τα δόντια μας!

Ο οδοντίατρος Mark Burhenne, DDS, εξηγεί ότι το matcha και άλλα πράσινα τσάγια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλή στοματική υγεία, όπως επισημαίνει και μια μελέτη του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού όπως το matcha συνδέεται με τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος.

macha7

Ο Δρ Mark Burhenne εξηγεί λεπτομερώς γιατί το τσάι matcha βοηθά στη βελτίωση και τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Σημείωσε ότι το πράσινο αυτό ρόφημα βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και, καθώς η οδοντιατρική και η ψυχική μας υγεία είναι αλληλένδετες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα για την υγεία των δοντιών από την κατανάλωση τσαγιού matcha, που είναι πιο άμεσα.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Oral Medicine, έδειξε ότι το αντιοξειδωτικό EGCG, που βρίσκεται στο τσάι matcha, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα στο στόμα μας. Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Periodontology διαπίστωσε ότι το τσάι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ασθενειών των ούλων λόγω μιας μέτριας αντίστροφης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης του πράσινου ποτού και της μειωμένης περιοδοντικής νόσου.



Το αντιοξειδωτικό αυτό ρόφημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του στόματος. Τέλος, η κατανάλωση τσαγιού matcha μπορεί να μειώσει την κακή αναπνοή, επειδή οι ενώσεις στο συγκεκριμένο ρόφημα λειτουργούν με τρόπο ώστε να διατηρήσουν τις ενώσεις θείου στο στόμα μας από την πρόκληση μιας δυσάρεστης οσμής.

Και το σημαντικότερο; Το τσάι matcha είναι εύκολο να φτιαχτεί και να καταναλωθεί. Χτυπάμε ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη matcha μέσα σ' ένα φλυτζάνι ζεστού νερού. Μπορείς επίσης να προσθέσετε το τσάι matcha στο γάλα, στο smoothies ή ακόμα και στον χυμό σου, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη για την στοματική σου υγεία. Μία ή δύο ποτήρια τσάι matcha κάθε μέρα είναι αρκετά για να δεις τα αποτελέσματα.