Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη «βιταμίνη του μέλλοντος», τη βιταμίνη D

Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη «βιταμίνη του μέλλοντος», τη βιταμίνη D

«Μία βιταμίνη που δημιουργείται από τον ήλιο» – και δεν την γνωρίζουμε; Εμείς, που καλοκαίρια και χειμώνες, ο ήλιος είναι ο καλύτερός μας φίλος; Βιταμίνη «του μέλλοντος», βιταμίνη «του ήλιου», βιταμίνη «υπερόπλο», «άγνωστη» βιταμίνη, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που δίνουμε στη βιταμίνη D, η αξία της οποίας έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς, πλέον, θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη καλή μας κατάσταση.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Εξαιτίας της συμπεριφοράς της στον οργανισμό θεωρείται και ορμόνη. Παράγεται όταν η ακτινοβολία από τον ήλιο έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα και συμβάλλει σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει πως η υγιής κατάσταση των οστών μας, η καλή λειτουργία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό, ακόμα και η καλή μας διάθεση σχετίζονται με τα επίπεδα στα οποία αυτή η βιταμίνη – «θησαυρός» περιέχεται στον οργανισμό μας. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη βιταμίνη D και τη λειτουργία της, ώστε να καταλάβουμε για ποιους λόγους την χρειαζόμαστε και πώς θα διαφυλάξουμε την επάρκειά της.

#1 Δημιουργείται από τον ήλιο

Η βιταμίνη D δημιουργείται από την επαφή της ηλιακής ακτινοβολίας με το δέρμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται 15-20 λεπτά στον ήλιο, μεταξύ των ωρών 10:00-14:00, τρεις φορές την εβδομάδα, με το πρόσωπο και τα άκρα εκτεθειμένα, ώστε να είμαστε καλυμμένες. Ο ήλιος δεν είναι η μοναδική πηγή της βιταμίνης αυτή, αλλά είναι σίγουρα η πιο σημαντική. Όσον αφορά στα τρόφιμα, μπορούμε να την λάβουμε από το γάλα, το αυγό, τα μανιτάρια και από ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος.

#2 Οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D

Η Μεσόγειος είναι μια ηλιόλουστη θάλασσα και οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών απολαμβάνουν τον ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Κι όμως, οι κάτοικοι των χωρών αυτών, μεταξύ τους και οι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D! Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, διότι γνωρίζουμε τα αρνητικά που έχει η έκθεση στον ήλιο και έχουμε μάθει να τον αποφεύγουμε, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.

#3 Βοηθάει τα οστά μας

Η βιταμίνη D θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας, καθώς είναι η βιταμίνη που βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Τυχόν έλλειψή της οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου, κάτι που κάνει τα οστά μας πιο εύθραυστα και ευπαθή. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες που χρειάζονται οστική πυκνότητα, είναι απαραίτητο να έχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Γνωρίζουμε εξάλλου πως η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που απασχολεί κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Εικόνα2

#4 Βοηθάει και σε μία σειρά ακόμα ανθρώπινες λειτουργίες

Η βιταμίνη D είναι σημαντική επίσης διότι βοηθάει τα μέγιστα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και γενικότερα στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

#5 Τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης D

Κόπωση, αδυναμία, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλοι και αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να είναι συμπτώματα που θα μας στείλουν στο μικροβιολογικό, καθώς η έλλειψη της βιταμίνης D διαπιστώνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Ας μην ξεχνάμε πως μια σειρά δυσάρεστων καταστάσεων θα μπορούσε – τόσο απλά – να αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζουμε πως διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη χρήση βιταμίνης D και χωρίς ιατρικές εξετάσεις, καθώς θεωρείται απαραίτητη, στην πλειοψηφία μας έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι μη τοξική, ακόμα και σε πολύ υψηλές δόσεις, επομένως διαθέτει ασφάλεια.

#6 Το σπρέι που θα μας βοηθήσει

Κι όμως, ένα σπρέι είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη βιταμίνης D. Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι εφικτή όταν εργαζόμαστε για παράδειγμα, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι επικίνδυνη για το δέρμα μας και την υγεία μας γενικά. Από την άλλη, οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μας, τις περισσότερες φορές. Ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως το AQUASOL VITAMIN D Oral Spray περιέχει βιταμίνη D3 και μάλιστα στην πιο εύχρηστη μορφή, καθώς είναι ένα στοματικό σπρέι με δοσιμετρική αντλία. Η υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης D3 που περιέχει βοηθάει στη γρήγορη απορρόφηση με τον καλύτερο τρόπο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και -extra bonus- έχει γεύση φράουλας!

#7 Βοηθάει στην απώλεια κιλών

Last but not least, για τη βιταμίνη D, είναι καλό να γνωρίζουμε πως βοηθάει στην προσπάθειά μας για απώλεια κιλών, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην απώλεια κοιλιακού λίπους, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται -όπως πάντα- σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Εικόνα3

Η βιταμίνη D είναι μία απαραίτητη βιταμίνη για τον οργανισμό μας, μία βιταμίνη που χρειαζόμαστε για τα οστά, το ανοσοποιητικό, την καρδιά, τη διάθεση και τη σκέψη, ακόμα και για τη διατήρησή του βάρους μας. Την βρίσκουμε από τον ήλιο, τη βρίσκουμε σε τρόφιμα, όμως είναι σημαντικό περιοδικά να ελέγχουμε την επάρκειά της και να καταφεύγουμε στο AQUASOL VITAMIN D Oral Spray, το συμπλήρωμα διατροφής σε σπρέι που μας βοηθάει να έχουμε πάντα μαζί μας αυτόν τον πολύτιμο σύμμαχο της Υγείας μας.