Μπορείς να φας τη φλούδα από το ροδάκινο;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μπορείς να φας τη φλούδα από το ροδάκινο;

Πρέπει τελικά να τρως το φρούτο με τη φλούδα ή όχι;

Τα ροδάκινα είναι ένα νόστιμο φρούτο που παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείς να τα απολαύσεις ωμά, μαγειρεμένα ή ψημένα. Τόσο η σάρκα του ροδάκινου όσο και το δέρμα είναι βρώσιμα, αλλά μπορεί να αναρωτιέσαι αν υπάρχει λόγος να αποφύγεις τη φλούδα.

Η φλούδα ροδάκινου δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικά είναι ασφαλής για κατανάλωση. Μπορεί ακόμη και να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Τα ροδάκινα στο σύνολό τους είναι μια καλή πηγή ενεργοποίησης σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τα αντιδραστικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία προκαλούν οξειδωτική βλάβη και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Η φλούδα συνεισφέρει μεγάλο μέρος των 3 γραμμαρίων ινών που βρίσκονται σε ένα μεγάλο ροδάκινο. Έτσι, η κατανάλωση ροδάκινου με τη φλούδα του είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσεις τις περισσότερες ίνες από αυτό.

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα συμβάλλουν στην προώθηση τακτικών κινήσεων του εντέρου και έχουν συνδεθεί ακόμη και με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η φλούδα του ροδάκινου περιέχει επίσης περισσότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών όπως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ, από τη σάρκα.

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι φλούδες των ροδάκινων περιείχαν διπλάσιο αριθμό πολυφαινολών από τη σάρκα τους. Η φλούδα ροδάκινου είχε επίσης πολύ περισσότερες ίνες από τα μη καθαρισμένα ροδάκινα.

Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους που διερεύνησε τις επιδράσεις διαφόρων συστατικών στα ροδάκινα στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή διαπίστωσε ότι η φλούδα ροδάκινου άσκησε σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της οξειδωτικής βλάβης στα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Τούτου λεχθέντος, η σάρκα των φρέσκων ροδάκινων παρουσίασε επίσης προστατευτικά αποτελέσματα. Ενώ απαιτούνται περισσότερες έρευνες και μελέτες σε ανθρώπους, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ροδάκινου με τη φλούδα του παρέχει πιθανώς τη μεγαλύτερη προστασία από βλάβες και φλεγμονές στο σώμα.