Μπήκε καπνός από φωτιά στα μάτια σου; Όλα όσα πρέπει να κάνεις

Τσακιρίδου Χριστίνα
Μπήκε καπνός από φωτιά στα μάτια σου; Όλα όσα πρέπει να κάνεις

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προφυλαχθείς από την πυρκαγιά.

Εφιαλτικές στιγμές ζει και σήμερα η χώρα μας αφού εν εξελίξει βρίσκονται πολλά πύρινα μέτωπα. Οι φωτιές στην Πάρνηθα, την Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπία, τη Μάνη και τη Φθιώτιδα αντιμετωπίζονται ως οι πιο σοβαρές ενώ η Βόρεια Αττική βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Καμμένα σπίτια, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενώ πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά. Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έφτασε μέχρι τις Αφίδνες και την Ιποκράτειο Πολιτεία.

Οι πρώτες επιπτώσεις του καπνού στην υγεία

Τις περισσότερες συνέπειες στην υγεία έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχει ο καπνός. Η αιτία ερεθισμού στα μάτια συνήθως είναι τα σωματίδια με διάμετρο 10 μm ή μεγαλύτερη. Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστά ως PM10 και προκαλούν επίσης ανεπιθύμητα συμπτώματα από τη μύτη και το λαιμό ως τα μάτια.

Ο ερεθισμός των ματιών από τον καπνό μπορεί να εκδηλωθεί με δακρύρροια, κνησμό (φαγούρα) ή την αίσθηση ότι έχει μπει στα μάτια άμμος. Τα μάτια μπορεί επίσης να κοκκινίσουν αισθητά. Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένουν στον αέρα επί πολλές μέρες ή και εβδομάδες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μπορεί κανείς να παρουσιάσει και πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα στα μάτια.

Καύσωνας, φωτιές, δύσπνοια- Όλα όσα πρέπει να κάνεις αυτές τις δύσκολες ώρες

https://www.instagram.com/p/CSNUduBsApt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μπήκε καπνός στα μάτια σου; Tι πρέπει να κάνεις

fwtiavarypompi3

1) Συνεχής ενυδάτωση

Xρησιμοποίησε άμεσα οφθαλμικές σταγόνες και φυσικά δάκρυα για να ανακουφίσεις τον ερεθισμό των ματιών. Τα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις (που χρησιμοποιούν ήδη οφθαλμικές σταγόνες) μπορεί να επιθυμούν να διπλασιάσουν την εφαρμογή τους μέχρι να διαλυθεί ο καπνός.

2) Μην τρίβεις τα μάτια σου

Τα βρώμικα χέρια στα μάτια μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό. Επιπλέον αφαίρεσε τους φακούς επαφής.

Έκτακτη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για τις φωτιές: Η συμβουλή της πνευμονολόγου

3) Ανακούφισε την περιοχή των ματιών

Εφάρμοσε συνεχώς κομπρέσες με κρύο νερό στα μάτια. Είναι αρκετά καταπραϋντική. Αν έχεις πρόβλημα με τα μάτια μείνε σε εσωτερικούς χώρους αφού είσαι πιο ευαίσθητη στον καπνό. Άτομα με ξηροφθαλμία, είναι καλύτερο να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο.

4) Επικοινώνησε με τον γιατρό ή τον οπτικό σου

Εκείνος θα σου δώσει περαιτέρω συμβουλές για το τι να αγοράσεις από το φαρμακείο.



Πηγή κεντρικής: pexels.com