Τα υποκατάστατα αλατιού βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας; Δες τι πιστεύουν οι ειδικοί

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τα υποκατάστατα αλατιού βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας; Δες τι πιστεύουν οι ειδικοί

Αν δεν μπορείς να φας ανάλατο φαγητό, μια νέα έρευνα έρχεται να σε χαροποιήσει. 

Κανείς δεν είναι υπέρ των υποκατάστατων τροφίμων όμως οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως παραδέχονται την χρήση τους για χάρη της υγείας μας!

Η μετάβαση από επιτραπέζιο αλάτι σε υποκατάστατα αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χρήση υποκατάστατου αλατιού προλαμβάνει νευρολογικές ασθένειες σε άτομα άνω των 60 ετών με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο New England Journal of Medicine. Η έρευνα περιελάμβανε σχεδόν 21.000 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκε σε 600 χωριά σε αγροτικές περιοχές 5 επαρχιών στην Κίνα.

Σοκολάτα για πρωινό; Κι όμως, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Περίπου το 72% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και το 88% είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δωρεάν υποκατάστατα αλατιού (περίπου 75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο) ως αντικατάσταση του κανονικού αλατιού και τους συνέστησαν να το χρησιμοποιούν για όλο το μαγείρεμα, το καρύκευμα και τη συντήρηση τροφίμων.Πρότειναν επίσης να χρησιμοποιούν το υποκατάστατο αλατιού πιο φειδωλά από ό, τι χρησιμοποιούσαν προηγουμένως το αλάτι για να μεγιστοποιήσουν τη μείωση του νατρίου τους.

Ερευνητές στην Κίνα υποστηρηρίζουν ότι η χρήση υποκατάστατου αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

alati ereyna

Οι ειδικοί όμως λένε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ισχύουν απαραίτητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της διαφορετικής δίαιτας και της μεγαλύτερης πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων. Προτείνουν να συμπεριληφθούν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ως ένας τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση νατρίου χωρίς τη χρήση υποκατάστατων αλατιού.

«Αυτή η μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία σχετικά με μια παρέμβαση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα με πολύ χαμηλό κόστος ... Έχουμε αποδείξει τώρα ότι είναι αποτελεσματική και αυτά είναι τα οφέλη μόνο για την Κίνα. Η αντικατάσταση αλατιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από δισεκατομμύρια ακόμη με ακόμη μεγαλύτερα οφέλη », δήλωσε ο Δρ Bruce Neal, κύριος ερευνητής στη μελέτη και καθηγητής στο Ινστιτούτο George for Global Health στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.


https://www.instagram.com/p/CTnQ6AUguLH

Πόσο σχετική είναι η έρευνα;

Ένα μεγάλο ερώτημα που απορρέει από αυτήν την έρευνα είναι αν εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας. «Αν και θα ήθελα να μπορούσα να πω ναι, είναι πιο ρεαλιστικό να πούμε μάλλον όχι», δήλωσε η Δρ Ελισάβετ Κλοντάς, FAAC, καρδιολόγος με έδρα τη Μινεάπολη και ιδρυτής της Step One Foods. «Αυτή ήταν επίσης μια μελέτη μιας μοναδικής γενετικής/πολιτιστικής ομάδας με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και δεν μπορεί να μεταφραστεί σε άλλους πληθυσμούς», δήλωσε ο Κλοντάς στο Healthline.



Τι να φας για να έχεις υγιή καρδιά

Τελικά, η απάντηση δεν είναι να καταλάβουμε πώς να χειριστούμε την περιεκτικότητα σε νάτριο σε αυτό που τρώμε συνήθως, αλλά μάλλον να αλλάξουμε αυτό που τρώμε. «Δεν συνιστούμε ποτέ αυτά τα υποκατάστατα αλατιού, αλλά αντίθετα συνιστούμε υπέροχα βότανα, τόσο αποξηραμένα όσο και φρέσκα, για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού», ισχυρίζεται η Κλοντάς. Εξήγησε ότι μια τέτοια αλλαγή είναι μια προσαρμογή του ουρανίσκου. Επειδή έχουμε συνηθίσει τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και τη χρήση αλατιού και άλλων καρυκευμάτων με υψηλό αλάτι, όπως σάλτσα σόγιας και άλλα δημοφιλή που περιέχουν αλάτι, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να γίνει αυτή η προσαρμογή.

«Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το νάτριο στη διατροφή μας είναι να προσθέσουμε σκόπιμα τρόφιμα που είναι φυσικά χωρίς νάτριο, συμπεριλαμβανομένων όλων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών», συνέχισε η Κλοντάς. «Αυτό βοηθά στη φυσική μετατόπιση υψηλότερων ειδών νατρίου».

alati

Εξήγησε ότι η κατανάλωση ενός φρούτου πριν από το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η πρόσληψη νατρίου ενώ αυξάνεται η πρόσληψη πολλαπλών ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

«Η προσθήκη φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης νατρίου έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την προσθήκη φαρμάκου για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η Κλοντάς. Τα οφέλη; «Λιγότερο φούσκωμα, μειωμένη κατακράτηση νερού, ευκολότερη απώλεια βάρους λόγω έλλειψης διέγερσης αλατιού και, το πιο σημαντικό, μείωση της αρτηριακής πίεσης (γρήγορα) σε άτομα που είναι ευαίσθητα στο αλάτι», σημείωσε.

Πείστηκες;