Κοιμάσαι ανάσκελα; Δες τα 5 οφέλη που έχει στον οργανισμό σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κοιμάσαι ανάσκελα; Δες τα 5 οφέλη που έχει στον οργανισμό σου

Εσύ σε ποια στάση προτιμάς να κοιμάσαι το βράδυ;

Ο ύπνος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή. Μαζί με το φαγητό θα τον βάζαμε στην ίδια μοίρα, και ίσως ο ύπνος να ήταν και ένα level πιο πάνω. Σκέψου τις στιγμές εκείνες που είσαι σπίτι και χαλαρώνεις πόσο χρειάζεσαι ένα ύπνο ή όταν δουλεύεις μέχρι το βράδυ, πόσο θα ήθελες έναν μεσημεριανό ύπνο όπως τότε που ήσουν παιδί.

Ο τρόπος, η στάση και η διάρκεια του ύπνου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό και την υγεία, και είμαστε εδώ, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Δεν ξέρουμε σε ποια στάση προτιμάς να κοιμάσαι, όμως το να κοιμάσαι ανάσκελα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό σου.

Παρακάτω θα δεις 5 από αυτά τα οφέλη, και ίσως πειστείς να αλλάξεις στάση το βράδυ στον ύπνο σου.

Μπορεί να μειώσει τους πόνους σε πλάτη και λαιμό

Το να κοιμάσαι ανάσκελα βοηθά στη μείωση της πίεσης στη σπονδυλική στήλη. Ο ύπνος με το στομάχι και το κεφάλι προς τη μία πλευρά μοιάζει με το να γυρίζεις το κεφάλι σου προς μία κατεύθυνση για ώρες ενώ κάθεσαι ή στέκεσαι, προκαλώντας πόνο. Συμπιέζει επίσης τη σπονδυλική στήλη επειδή ο λαιμός σου έχει κλίση προς τα πίσω.

Είναι πολύ πιο εύκολο για τη σπονδυλική σου στήλη να κοιμάσαι ανάσκελα, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για άνεση και διατηρώντας τη φυσική καμπύλη της. Μια μελέτη του 2017 αναφέρει ότι το να κοιμάσαι ανάσκελα με τα δύο χέρια στο πλάι ή στο στήθος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις τον πόνο.

Πώς να υπολογίσεις πότε πρέπει να πας για ύπνο

Βελτιώνει την αναπνοή σου

Εάν είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα ή στο πλάι, μπορεί να δυσκολεύεις τον αναπνευστικό σου χώρο. Το διάφραγμα είναι ο μυς που είναι υπεύθυνος για την αναπνοή και η συμπίεση του κάνει την αναπνοή σου πιο ρηχή.

Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή κατά το ξύπνημα με:

μειωμένο στρες
βελτιωμένη διάθεση
βελτιωμένο εύρος προσοχής

Μια μελέτη του 2018 σημείωσε ότι η αργή, βαθιά αναπνοή οδηγεί στην παραγωγή μελατονίνης, μια ορμόνη που προάγει τη χαλάρωση, παρακινεί τον ύπνο και αυξάνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.



Μειώνει τα σπασίματα στο δέρμα

Το πλύσιμο του προσώπου, η απομάκρυνση των χεριών από το πρόσωπό σου και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης είναι πολυσυζητημένες λύσεις για ένα καθαρό δέρμα. Τι γίνεται όμως όσο κοιμάσαι;

Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν το σμήγμα από το δέρμα και τα μαλλιά καθώς και τα υπολείμματα προϊόντων make up. Αυτά μεταφέρονται εύκολα στο πρόσωπο ενώ κοιμάσαι. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως:

μαύρα στίγματα
στίγματα με πύον
ερυθρότητα και ερεθισμό

Ενώ οι μαξιλαροθήκες από σατέν ή μετάξι μπορούν να βοηθήσουν, γιατί να μην αποφύγεις εντελώς την επαφή με το μαξιλάρι; Ο ύπνος ανάσκελα κρατά το πρόσωπο μακριά από τη μαξιλαροθήκη και, κατ' επέκταση, τη βρωμιά και τα έλαια που μπορεί να το ερεθίσουν.

5 στάσεις της yoga που καταπολεμούν την αϋπνία (video)

Μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία ρυτίδων και λεπτών γραμμών

Το να κοιμάσαι μπρούμυτα μπορεί να τραβήξει και να ερεθίσει το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρυτίδες. Όταν το πρόσωπό σου βρίσκεται απευθείας στο μαξιλάρι, η τριβή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και γραμμές. Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό, ο οποίος μπορεί να «τσαλακωθεί» ενώ κοιμάσαι μπρούμυτα.

Μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους

Οι αυχενικοί πονοκέφαλοι ή οι πονοκέφαλοι που έχουν ρίζες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ξεκινούν από το λαιμό και συχνά συγχέονται με ημικρανίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

σπασμωδικός πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού ή του προσώπου σου
στραβολαίμιασμα
πόνος κοντά στα μάτια
πόνος κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα
ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο
θολή όραση
στομαχικές διαταραχές
τσιμπημένα νεύρα

Διατηρώντας το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, ανακουφίζεις την πίεση και αποφεύγεις τον πόνο.